Przez tysiące lat daktyle stanowiły jedno z cenniejszych bogactw Bliskiego Wschodu. Palmy daktylowe najprawdopodobniej pochodzą z okolic Zatoki Perskiej i były uprawiane już trzy tysiące lat p.n.e.
W późniejszym okresie rozpowszechniono je w północnej Afryce, a w 1765 roku Hiszpanie sprowadzili je do Kalifornii.
Egipt | W kuchni arabskiej spotkamy daktyle w wielu formach, spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw (date by Aleksandar Cocek na licencji CC BY-SA 2.0)
Niedojrzałe daktyle mają kolor jasnoczerwony lub jasnożółty, w zależności od odmiany. Zazwyczaj aż do wyschnięcia pozostają one na drzewie.
Palma daktylowa może rodzić owoce nawet przez 30 lat, a samo drzewo żyje do lat 100! Roślina ta dobrze rozwija się przy wysokich temperaturach, suchym powietrzu i w ciepłych promieniach słońca, występuje więc w gorących regionach pustynnych, najczęściej w pobliżu cieków wodnych i oaz. Cechą charakterystyczną palmy daktylowej jest to, że dobrze znosi występujące czasem na pustyni przymrozki.
Największymi producentami daktyli są: Egipt, Arabia Saudyjska, Iran, Pakistan i Algieria.
Świeże daktyle
Niemal na każdym egipskim targu kupić możemy świeże daktyle, czyli te, zerwane prosto z drzewa. Owoce uważa się za jadalne, gdy ich kolor jest żółty lub różowawy. Arabowie rozróżniają kilka etapów dojrzałości daktyla, ale na eksport trafiają zwykle te zupełnie dojrzałe (miękkie i słodkie) i lekko podsuszone.
W kuchni arabskiej spotkamy daktyle w wielu formach, spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw. Wyrabia się z nich także wyśmienite przetwory, np. syropy lub wino.
Egipt | Na każdym egipskim targu kupić możemy świeże i suszone daktyle (Egypt-12A-012 by Dennis Jarvis na licencji CC BY-SA 2.0)
Suszone daktyle
Sprawność fizyczna
Daktyle są bogatym źródłem cukrów prostych, które, nie wymagając trawienia, są natychmiast wchłaniane przez organizm.
Daktyle to rewelacyjne źródło energii dla osób uprawiających sport – zarówno przed jak i po treningu.
Uzupełniają również niedobory glikogenu w wątrobie i w mięśniach. Ze względu na dużą zawartość potasu spożywaj je po ciężkim wysiłku fizycznym oraz przy intensywnym poceniu się.
Zdrowie
Daktyle są bogatym źródłem naturalnych salicylanów, stosowanych w popularnych środkach przeciwbólowych i przeciwgorączkowych.
W skład tych owoców wchodzą również witaminy: A, C, B1, B2 i PP oraz potas, żelazo, magnez i fosfor.
Odpowiednia ilość antyoksydantów działa wzmacniająco na organizm, przeciwdziałając rozwojowi niektórym chorób. Dzięki zawartości potasu polecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Daktyle, za sprawą zawartego w nich błonnika, pomagają uniknąć zaparć oraz obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Egipt | Palma daktylowa (Dates by Alkan de Beaumont Chaglar na licencji CC BY-SA 2.0)
Tabela kaloryczna (w 100g):
- 282kcal
- Białko 2.45g
- Tłuszcz 0.39g
- Węglowodany 75.03g
- Błonnik 8g
- Cholesterol 0mg
Tabela minerałów (w 100g):
- Wapń, Ca 39mg
- Żelazo, Fe 1.02mg
- Magnez, Mg 43mg
- Fosfor, P 62mg
- Potas, K 656mg
- Sód, Na 2mg
- Cynk, Zn 0.29mg
- Miedź, Cu 0.206mg
- Mangan, Mn 0.262mg
- Selen, Se 3mcg
.
Zainteresują Cię również





