Przez tysiące lat daktyle stanowiły jedno z cenniejszych bogactw Bliskiego Wschodu. Palmy daktylowe najprawdopodobniej pochodzą z okolic Zatoki Perskiej i były uprawiane już trzy tysiące lat p.n.e.

W późniejszym okresie rozpowszechniono je w północnej Afryce, a w 1765 roku Hiszpanie sprowadzili je do Kalifornii.

Egipt | W kuchni arabskiej spotkamy daktyle w wielu formach, spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw

Egipt | W kuchni arabskiej spotkamy daktyle w wielu formach, spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw (date by Aleksandar Cocek na licencji CC BY-SA 2.0)

Niedojrzałe daktyle mają kolor jasnoczerwony lub jasnożółty, w zależności od odmiany. Zazwyczaj aż do wyschnięcia pozostają one na drzewie.

Palma daktylowa może rodzić owoce nawet przez 30 lat, a samo drzewo żyje do lat 100! Roślina ta dobrze rozwija się przy wysokich temperaturach, suchym powietrzu i w ciepłych promieniach słońca, występuje więc w gorących regionach pustynnych, najczęściej w pobliżu cieków wodnych i oaz. Cechą charakterystyczną palmy daktylowej jest to, że dobrze znosi występujące czasem na pustyni przymrozki.

Największymi producentami daktyli są: Egipt, Arabia Saudyjska, Iran, Pakistan i Algieria.

Świeże daktyle

Niemal na każdym egipskim targu kupić możemy świeże daktyle, czyli te, zerwane prosto z drzewa. Owoce uważa się za jadalne, gdy ich kolor jest żółty lub różowawy. Arabowie rozróżniają kilka etapów dojrzałości daktyla, ale na eksport trafiają zwykle te zupełnie dojrzałe (miękkie i słodkie) i lekko podsuszone.

W kuchni arabskiej spotkamy daktyle w wielu formach, spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw. Wyrabia się z nich także wyśmienite przetwory, np. syropy lub wino.

gipt | Na każdym egipskim targu kupić możemy świeże i suszone daktyle

Egipt | Na każdym egipskim targu kupić możemy świeże i suszone daktyle (Egypt-12A-012 by Dennis Jarvis na licencji CC BY-SA 2.0)

Suszone daktyle

Sprawność fizyczna

Daktyle są bogatym źródłem cukrów prostych, które, nie wymagając trawienia, są natychmiast wchłaniane przez organizm.

Daktyle to rewelacyjne źródło energii dla osób uprawiających sport – zarówno przed jak i po treningu.

Uzupełniają również niedobory glikogenu w wątrobie i w mięśniach. Ze względu na dużą zawartość potasu spożywaj je po ciężkim wysiłku fizycznym oraz przy intensywnym poceniu się.

Zdrowie

Daktyle są bogatym źródłem naturalnych salicylanów, stosowanych w popularnych środkach przeciwbólowych i przeciwgorączkowych.

W skład tych owoców wchodzą również witaminy: A, C, B1, B2 i PP oraz potas, żelazo, magnez i fosfor.

Odpowiednia ilość antyoksydantów działa wzmacniająco na organizm, przeciwdziałając rozwojowi niektórym chorób. Dzięki zawartości potasu polecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Daktyle, za sprawą zawartego w nich błonnika, pomagają uniknąć zaparć oraz obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Egipt | Palma daktylowa

Egipt | Palma daktylowa (Dates by Alkan de Beaumont Chaglar na licencji CC BY-SA 2.0)

Tabela kaloryczna (w 100g):

  • 282kcal
  • Białko 2.45g
  • Tłuszcz 0.39g
  • Węglowodany 75.03g
  • Błonnik 8g
  • Cholesterol 0mg

Tabela minerałów (w 100g):

  • Wapń, Ca    39mg
  • Żelazo, Fe    1.02mg
  • Magnez, Mg    43mg
  • Fosfor, P    62mg
  • Potas, K    656mg
  • Sód, Na    2mg
  • Cynk, Zn    0.29mg
  • Miedź, Cu    0.206mg
  • Mangan, Mn    0.262mg
  • Selen, Se    3mcg

 .

Zainteresują Cię również

Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Zielona zupa - Caldo verde Zielona zupa - Caldo verde
Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii....
Bacalhau á bras Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest...
Węgry – wakacje w rytmie czardasza Węgry – wakacje w rytmie czardasza
Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier...
Tureckie napoje Tureckie napoje
Herbata jest napojem pitym w tureckich domach najczęściej. W 2004 roku Turcja uzyskała pierwsze miejsce w spożyciu...

 

Afryka - lista krajów