Podróże to nie tylko odkrywanie nowych miejsc czy zwiedzanie ciekawych zabytków, ale również poznawanie nowych, interesujących smaków tradycyjnej kuchni. Będąc w Egipcie nie sposób oprzeć się pysznym egipskim deserom.

Ale uwaga przysmaki te są nie tylko bardzo słodkie, ale również bardzo kaloryczne. Osoby dbające o linię powinny więc kosztować ich z umiarem.

Egipt | Bardzo słodka, miodowo - orzechowa baklawa

Egipt | Bardzo słodka, miodowo - orzechowa baklawa (Baklawa by Magnus D na licencji CC BY 2.0)

Ciasta i desery egipskiej kuchni charakteryzują się bardzo dużą słodkością, dla niektórych wręcz mogę okazać się za słodkie i nie do przełknięcia! Wyroby słodzone są głównie cukrem lub syropem cukrowym, często też oblewane miodem czy posypywane cukrem pudrem. Do tego dodać należy sporą ilość suszonych owoców, jak daktyle czy rodzynki, orzechów, a także śmietany kremówki, a w przypadku części deserów, smażenie na głębokim tłuszczu i przepis na bombę kaloryczną gotowy. Jeśli jednak kalorie nie są nam straszne powinniśmy koniecznie spróbować choć kilku z tych wszystkich pyszności.

Eish el-Saraya Fatayer

Pod tą długą nazwą skrywają się naleśniki z ciasta filo. Podaje się je z różnego rodzaju nadzieniem, m.in. z owocami.

Kahk

Są to słodkie, kruche ciasteczka, posypane cukrem. Mogą być w wersji z nadzieniem, zazwyczaj w postaci daktyli czy orzechów włoskich, lub bez nadzienia.

Luqmat al-Qadi

To małe, okrągłe pączki, o chrupiącej skórce i miękkim środku. Zwykle posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Mahallabija

Czyli słodki pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi i cynamonem.

Egipt | Qatayef

Egipt | Qatayef (by MhSaleemAlZayat na licencji Pixabay)

Baklawa

Ciasto złożone z wielu warstw ciasta filo, przełożony nadzieniem z orzechów, migdałów i polany syropem na bazie miodu. Ze względu na swoją słodkość baklawa serwowana jest w niewielkich kawałkach. Baklawa jest nie tylko popularna w Egipcie, ale również Turcji czy Grecji.

Roz bil-Laban

Czyli pudding z ugotowanego na mleku ryżu z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu.

Qara’ ‘Asali

To rodzaj pieczonego deseru przyrządzanego z dyni, mleka, masła, mąki i cukru. Podaje się go z bitą śmietaną i pistacjami.

Umm Ali

To słodkie ciasto filo z orzechami, rodzynkami, kremem, posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje maczane w gorącym mleku.

Egipt | Basbousa to deser idealny dla fanów kaszy manny

Egipt | Basbousa to deser idealny dla fanów kaszy manny (basbousa di semolino e mandorle by fugzu na licencji CC BY 2.0)

Basbousa

Deser z kaszy manny ze słodkim syropem o kokosowym lub różanym aromacie. Może być podawany sam lub z kremem z bitej śmietany, orzechami czy rodzynkami.

Kunafa

Kunafa czy też konafa to ciasto serowe składające się z warstw cienkiego i kruchego ciasta przekładanego serem nubulsi, oblanego miodem i posypanego z wierzchu orzechami pistacjowymi. Istnieje kilka wersji tego ciasta. W jednej z nich wierzch ciasta składa się z długich nitek makaronowych, w innej ciasto zrobione jest z kaszy manny.

Qatayef

To deser przypominający naleśniki lub pierogi. Nadziany słodkim serem, orzechami lub kremem. Jest to deser tradycyjnie spożywany w czasie Ramadanu. Smaży się je w głębokim tłuszczu lub goręcej patelni i podaje z miodem, cukrem pudrem lub słodkim syropem.

gipt | Ciasteczka kahk

Egipt | Ciasteczka kahk (kahk by Michelle Sym na licencji CC BY 2.0)

Fakhfakina

Czyli pyszna sałatka owocowa, składająca się z sezonowych owoców i wielu różnych dodatków jak np. lody czy owocowy koktajl.

Khushaf

Khushaf to rodzaj deseru podawanego w czasie Ramadanu. Są to daktyle oraz inne suszone owoce, a także orzechy, namoczone w wodzie lub soku owocowym.

Feteer

Czyli popularne w Egipcie i Bliskim Wschodzie ciasto. Może być w wersji podstawowej, bez dodatków, podawane z miodem, dżemem czy melasą. Lub też z różnego rodzaju dodatkami jak np. krem, rodzynki i orzechy.

Egipt | Kunafa, czyli egipska wersja sernika

Egipt | Kunafa, czyli egipska wersja sernika (Kunafa is delicious! by mtan14 na licencji CC BY-SA 2.0)

Zainteresują Cię również

Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Tradycyjne sery z Cypru – Halloumi, Anari i Kefalotyri Tradycyjne sery z Cypru – Halloumi, Anari i Kefalotyri
Jedną z kulinarnych specjalności Cypru są sery wyrabiane z owczego i koziego mleka. Do tradycyjnych i...
Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować
Z jakich przysmaków słynie Malta? Czego warto skosztować? Każdy z nas słyszał o słynnym likierze z opuncji, ale na...

 

Afryka - lista krajów