Podróże to nie tylko odkrywanie nowych miejsc czy zwiedzanie ciekawych zabytków, ale również poznawanie nowych, interesujących smaków tradycyjnej kuchni. Będąc w Egipcie nie sposób oprzeć się pysznym egipskim deserom.
Ale uwaga przysmaki te są nie tylko bardzo słodkie, ale również bardzo kaloryczne. Osoby dbające o linię powinny więc kosztować ich z umiarem.
Egipt | Bardzo słodka, miodowo - orzechowa baklawa (Baklawa by Magnus D na licencji CC BY 2.0)
Ciasta i desery egipskiej kuchni charakteryzują się bardzo dużą słodkością, dla niektórych wręcz mogę okazać się za słodkie i nie do przełknięcia! Wyroby słodzone są głównie cukrem lub syropem cukrowym, często też oblewane miodem czy posypywane cukrem pudrem. Do tego dodać należy sporą ilość suszonych owoców, jak daktyle czy rodzynki, orzechów, a także śmietany kremówki, a w przypadku części deserów, smażenie na głębokim tłuszczu i przepis na bombę kaloryczną gotowy. Jeśli jednak kalorie nie są nam straszne powinniśmy koniecznie spróbować choć kilku z tych wszystkich pyszności.
Eish el-Saraya Fatayer
Pod tą długą nazwą skrywają się naleśniki z ciasta filo. Podaje się je z różnego rodzaju nadzieniem, m.in. z owocami.
Kahk
Są to słodkie, kruche ciasteczka, posypane cukrem. Mogą być w wersji z nadzieniem, zazwyczaj w postaci daktyli czy orzechów włoskich, lub bez nadzienia.
Luqmat al-Qadi
To małe, okrągłe pączki, o chrupiącej skórce i miękkim środku. Zwykle posypane cukrem pudrem lub cynamonem.
Mahallabija
Czyli słodki pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi i cynamonem.
Egipt | Qatayef (by MhSaleemAlZayat na licencji Pixabay)
Baklawa
Ciasto złożone z wielu warstw ciasta filo, przełożony nadzieniem z orzechów, migdałów i polany syropem na bazie miodu. Ze względu na swoją słodkość baklawa serwowana jest w niewielkich kawałkach. Baklawa jest nie tylko popularna w Egipcie, ale również Turcji czy Grecji.
Roz bil-Laban
Czyli pudding z ugotowanego na mleku ryżu z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu.
Qara’ ‘Asali
To rodzaj pieczonego deseru przyrządzanego z dyni, mleka, masła, mąki i cukru. Podaje się go z bitą śmietaną i pistacjami.
Umm Ali
To słodkie ciasto filo z orzechami, rodzynkami, kremem, posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje maczane w gorącym mleku.
Egipt | Basbousa to deser idealny dla fanów kaszy manny (basbousa di semolino e mandorle by fugzu na licencji CC BY 2.0)
Basbousa
Deser z kaszy manny ze słodkim syropem o kokosowym lub różanym aromacie. Może być podawany sam lub z kremem z bitej śmietany, orzechami czy rodzynkami.
Kunafa
Kunafa czy też konafa to ciasto serowe składające się z warstw cienkiego i kruchego ciasta przekładanego serem nubulsi, oblanego miodem i posypanego z wierzchu orzechami pistacjowymi. Istnieje kilka wersji tego ciasta. W jednej z nich wierzch ciasta składa się z długich nitek makaronowych, w innej ciasto zrobione jest z kaszy manny.
Qatayef
To deser przypominający naleśniki lub pierogi. Nadziany słodkim serem, orzechami lub kremem. Jest to deser tradycyjnie spożywany w czasie Ramadanu. Smaży się je w głębokim tłuszczu lub goręcej patelni i podaje z miodem, cukrem pudrem lub słodkim syropem.
Egipt | Ciasteczka kahk (kahk by Michelle Sym na licencji CC BY 2.0)
Fakhfakina
Czyli pyszna sałatka owocowa, składająca się z sezonowych owoców i wielu różnych dodatków jak np. lody czy owocowy koktajl.
Khushaf
Khushaf to rodzaj deseru podawanego w czasie Ramadanu. Są to daktyle oraz inne suszone owoce, a także orzechy, namoczone w wodzie lub soku owocowym.
Feteer
Czyli popularne w Egipcie i Bliskim Wschodzie ciasto. Może być w wersji podstawowej, bez dodatków, podawane z miodem, dżemem czy melasą. Lub też z różnego rodzaju dodatkami jak np. krem, rodzynki i orzechy.
Egipt | Kunafa, czyli egipska wersja sernika (Kunafa is delicious! by mtan14 na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również





