Fasola Fava, znana też pod nazwą bób, przyrządzana jest w Egipcie na tysiące sposobów. Jedną z potraw, której jest podstawowym składnikiem jest ful medames.
Egipt | Fasola Fava (Shelled Fava Beans by Tavallai na licencji CC BY-ND 2.0)
Potrawa faraonów
Ful medames jest potrawą tzw. ludzi biednych. Spożywają ją na śniadanie, obiad i kolację. Skosztujemy ją niemal w każdym barze oraz u ulicznych sprzedawców.
Ful znane już było w starożytności. Było to jedno z ulubionych dań Faronów.
Obecnie spożywana jest nie tylko w Egipcie, ale i w Suadanie, Somalii, Arabii Saudyjskiej czy Etiopii.
Do przygotowania ful medames potrzebne nam będą:
- 0,5 kg lub 2 puszki fasoli fava
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- Sok z cytryny
- Kilka łyżek oliwy
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Zmielony kminek
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
- Fasolę fava wsypujemy do gorącej wody i gotujemy przez około 30 minut. Jeśli fasola była wcześniej suszona, pamiętajmy o namoczeniu jej najpierw w wodzie, będzie ona musiała się też dłużej gotować. Pamiętajmy też, aby nie nalać zbyt dużo wody.
- Gdy fasola się ugotuje, obieramy ją ze skórki, rozgniatamy widelcem albo blenderem.
- Dodajemy czosnek, sok z cytryny, oliwę, natkę pietruszki, kminek oraz sól i pieprz do smaku.
Ful medames podaje się z chlebem Baladi.
Egipt | Jedną z ulubionych potraw Egipcjan jest ful medames (Foul Medammas - Oasis Bakery AUD5 by Alpha na licencji CC BY-SA 2.0)
Źródło: tasteofbeirut.com, alfhana.wordpress.com
Zainteresują Cię również