W Egipcie wszędzie i o każdej porze pije się herbatę, czyli shay. Uznawana jest nawet za napój narodowy. Niech nas nie zdziwi, gdy podczas robienia zakupów na miejscowym targu sprzedawca zaproponuje nam herbaciany poczęstunek.
Egipt | W Egipcie herbatę pije się wszędzie: w pracy, na ulicy, w domu (by Maya-5 na licencji Pixabay)
W Górnym Egipcie popularna jest herbata Saiidi. Liście herbaty gotuje się w metalowym czajniczku na dużym płonieniu przez minimum pięć minut. Po tym czasie dorzuca się kolejne liście i czeka aż herbata nabierze ciemnego koloru. Charakteryzuje ją gorzki, intensywny smak. Herbata zawsze jest słodzona dużą ilością cukru trzcinowego. Jest to idealny napój na rozpoczęcie dnia.
W Dolnym Egipcie pija się herbatę Koshary. Wiele osób twierdzi, że jest to zupełne przeciwieństwo herbaty Saiidi. Przygotowywana jest w sposób bardziej tradycyjny. Liście herbaty moczone są we wrzątku, dzięki temu charakteryzuje ją delikatny smak i jasny kolor. Tak gotowy napar oczywiście się słodzi. Częstym dodatkiem jest też mięta lub mleko.
Idealna na upał jest herbata miętowa. Egipcjanie piją ją na zimno.
W Egipcie herbatę pije się wszędzie: w pracy, na ulicy, w domu. Jest ona podstawowym elementem dnia każdego Egipcjanina. Gospodarz zawsze wita swoich gości herbatą. Jeśli tak nie zrobi, może to oznaczać, że gość nie jest mile widziany w domu. Oznaką niegościnności jest także "niedosłodzona" herbata.
Egipt | Herbata uznawana jest w Egipcie za napój narodowy (by chinmaker na licencji Pixabay)
Źródło: epiteablog.com
Zainteresują Cię również





