Egipt to kraj w którym wypija się ogromne ilości herbaty. Jedną z ulubionych herbat mieszkańców tego kraju jest karkade, czyli szkarłatny napar z suszonych kielichów hibiskusa.
Napój ten ma szczególne znaczenie dla Egipcjan i jest podawany przy wszystkich ważnych uroczystościach – m.in. wznosi się nim tradycyjny toast podczas egipskiego wesela.
Egipt | Karkade to napar z kielichów hibiskusa o pięknym szkarłatnym kolorze (by SHAWSHANK61 na licencji Pixabay)
Jak smakuje karkade?
Herbata z hibiskusa ma kwaśny i lekko cierpki smak, podobny do żurawiny, dlatego też w Egipcie pije się ją z dużą ilością cukru, choć w roli słodzika świetnie sprawdza się również naturalny miód.
Karkade można podawać zarówno ciepłą jak i mrożoną, wówczas idealnie gasi pragnienie w gorący, letni dzień. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z owocami, np. cytrusami. Zimną można łączyć z sokami owocowymi, miętą, wanilią, lodem czy alkoholem komponując fantazyjne, orzeźwiające drinki i napoje. Ciepła najlepiej smakuje podana z korzennymi przyprawami takimi jak cynamon, imbir i goździki, uzyskujemy w ten sposób aromatyczny i rozgrzewający napój.
Właściwości
Herbata z hibiskusa zawiera sporą dawkę witaminy C, a także kwasy organiczne, polisacharydy i flawonoidy, dzięki którym ma swój charakterystycznych, czerwony kolor.
Napar wykazuje właściwości regeneracyjne, uodparniające, przeciwzapalne i moczopędne. Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi oraz zredukować poziom „złego” cholesterolu, przez co zalecana jest osobom chorym na cukrzycę.
Ponadto jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, będące przyczyną starzenia się komórek naszego ciała. Dzięki temu picie herbaty z hibiskusa wspomaga profilaktykę chorób serca, cukrzycy, raka czy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Egipt | Herbatę z hibiskusa można kupićw Egipcie targach i straganach, podobnie jak bakalie czy przyprawy (by AnnTS na licencji Pixabay)
Jak zaparzyć idealną karkade?
Łyżkę suszonych płatków hibiskusa wystarczy wrzucić do wrzątku i parzyć przez kilka minut (około 7-8). Po zaparzeniu wystarczy herbatę odcedzić, dodać cukier lub miód oraz ulubione przyprawy i dodatki. Jeśli chcemy podać herbatę w wersji mrożonej wystarczy do przestudzonego i schłodzonego naparu dodać kostki lodu i kilka listków mięty. Aby uzyskać gazowany napój wystarczy zalać herbatę o połowę mniejszą ilością wody, a po schłodzeniu uzupełnić wodą gazowaną.
Egipt | Suszony hibiskus na egipskim targu (scarves and spices and lots of karkade by Karen Green na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również





