Egipt to kraj w którym wypija się ogromne ilości herbaty. Jedną z ulubionych herbat mieszkańców tego kraju jest karkade, czyli szkarłatny napar z suszonych kielichów hibiskusa.

Napój ten ma szczególne znaczenie dla Egipcjan i jest podawany przy wszystkich ważnych uroczystościach – m.in. wznosi się nim tradycyjny toast podczas egipskiego wesela.

Egipt | Karkade to napar z kielichów hibiskusa o pięknym szkarłatnym kolorze

Egipt | Karkade to napar z kielichów hibiskusa o pięknym szkarłatnym kolorze (by SHAWSHANK61 na licencji Pixabay)

Jak smakuje karkade?

Herbata z hibiskusa ma kwaśny i lekko cierpki smak, podobny do żurawiny, dlatego też w Egipcie pije się ją z dużą ilością cukru, choć w roli słodzika świetnie sprawdza się również naturalny miód.

Karkade można podawać zarówno ciepłą jak i mrożoną, wówczas idealnie gasi pragnienie w gorący, letni dzień. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z owocami, np. cytrusami. Zimną można łączyć z sokami owocowymi, miętą, wanilią, lodem czy alkoholem komponując fantazyjne, orzeźwiające drinki i napoje. Ciepła najlepiej smakuje podana z korzennymi przyprawami takimi jak cynamon, imbir i goździki, uzyskujemy w ten sposób aromatyczny i rozgrzewający napój.

Właściwości

Herbata z hibiskusa zawiera sporą dawkę witaminy C, a także kwasy organiczne, polisacharydy i flawonoidy, dzięki którym ma swój charakterystycznych, czerwony kolor.

Napar wykazuje właściwości regeneracyjne, uodparniające, przeciwzapalne i moczopędne. Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi oraz zredukować poziom „złego” cholesterolu, przez co zalecana jest osobom chorym na cukrzycę.

Ponadto jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, będące przyczyną starzenia się komórek naszego ciała. Dzięki temu picie herbaty z hibiskusa wspomaga profilaktykę chorób serca, cukrzycy, raka czy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Egipt | Herbatę z hibiskusa można kupićw Egipcie targach i straganach, podobnie jak bakalie czy przyprawy

Egipt | Herbatę z hibiskusa można kupićw Egipcie targach i straganach, podobnie jak bakalie czy przyprawy (by AnnTS na licencji Pixabay)

Jak zaparzyć idealną karkade?

Łyżkę suszonych płatków hibiskusa wystarczy wrzucić do wrzątku i parzyć przez kilka minut (około 7-8). Po zaparzeniu wystarczy herbatę odcedzić, dodać cukier lub miód oraz ulubione przyprawy i dodatki. Jeśli chcemy podać herbatę w wersji mrożonej wystarczy do przestudzonego i schłodzonego naparu dodać kostki lodu i kilka listków mięty. Aby uzyskać gazowany napój wystarczy zalać herbatę o połowę mniejszą ilością wody, a po schłodzeniu uzupełnić wodą gazowaną.

Egipt | Suszony hibiskus na egipskim targu

Egipt | Suszony hibiskus na egipskim targu (scarves and spices and lots of karkade by Karen Green na licencji CC BY-SA 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Cypr - świat roślinny Cypr - świat roślinny
Cypr jest najbardziej lesistą wyspą w całym obszarze śródziemnomorskim. Już w starożytności uważany był za wyspę...
Chorwacja – świat roślinny Chorwacja – świat roślinny
Świat roślinny Chorwacji podzielić można na wyraźne strefy: nadmorską strefę roślinności śródziemnomorskiej,...

 

Afryka - lista krajów