Kraj Słońca, za jaki uznawany jest Egipt, posiada wspaniałą kuchnię, która czerpie smaki i aromaty zarówno z kuchni arabskiej, jak i tureckiej, a ponadto inspiruje się potrawami krajów basenu Morza Śródziemnego. Kulturowe naleciałości kuchni egipskiej powodują, iż jest ona bardzo urozmaicona.

Egipt | Na  bazarze  w Hurghadzie
Egipt | Na  bazarze  w Hurghadzie (Spices by Michael Caven na licencji CC BY 2.0)

Na stołach Egipcjan mieszają się i łączą smaki kuchni azjatyckiej i północnoafrykańskiej.

Tradycyjna egipska kuchnia w ogóle nie wykorzystuje wieprzowiny, z uwagi na względy religijne. Większość Egipcjan wyznaje bowiem islam, który uznaje wieprzowinę za mięso nieczyste. Dlatego też w Egipcie podaje się dania wyłącznie z drobiu bądź wołowiny, a przede wszystkim z baraniny.

Większość serwowanych w Egipcie potraw stanowi wyborową mieszankę różnych gatunków warzyw, różnych rodzajów mięs i oczywiście aromatycznych przypraw o różnej mocy i działaniu. Ważny składnik wielu egipskich dań stanowią także gęste sosy.

Przyprawy w kuchni egipskiej

Jakie przyprawy dominują w kuchni Egipskiej? Jest ich całe bogactwo, przede wszystkim: goździki, kminek, kolendra, kurkuma, mięta, imbir, pietruszka, sezam i szafran.

Mięso

Kuchnia egipska, mimo że nie stroni od mięsa, jest bardzo zdrowa, gdyż zwykle przygotowuje się je na grillu, a więc – smacznie i beztłuszczowo!

W kuluarach egipskiej kuchni natknąć się możemy na prawdziwą kulinarną ciekawostkę: potrawę z grillowanego, ostro przyprawionego gołębia, nadziewanego pszenicą i ryżem, pełniąca funkcję afrodyzjaku dla zakochanych par. Mięso gołębia to inaczej hamam.

Będąc w Egipcie, szczególnie w miejscowościach nadmorskich, warto spróbować świeżej ryby, przyrządzanej na grillu.

Kuchnia egipska | Na stołach Egipcjan mieszają się różne smaki i aromaty
Kuchnia egipska | Na stołach Egipcjan mieszają się różne smaki i aromaty (by Kathryn Hodges na licencji Freeimages)

Egipcjanie przy stole

Niezależnie od regionu, mieszkańcy Egiptu uwielbiają zasiadać wspólnie do stołu. Podczas posiłku zwyczajowo prowadzi się dyskusje o jedzeniu, jego smaku i innych cechach.

Główny posiłek spożywany jest pomiędzy godziną 14:00 a 17:00. Uczta obiadowa rozpoczyna się od podania przekąsek, czyli egipskiego mezze, wśród których dominują marynowane warzywa z zimnymi sosami.

Kolejną potrawą są oczywiście zupy. W kuchni egipskiej istnieje niewielki wybór zup, wśród których należy wymienić: mięsną (lahma), warzywną (chudar) i zupę rybną (samak). Daniem głównym są mięsa: kurczaka, wołowe bądź też baranina. Mięsa, głównie grillowane, podaje się z warzywami i chlebem.

Bób i fasola

Warto wspomnieć, iż bardzo ważnymi składnikami egipskiej kuchni są bób i fasola, które egipscy kucharze przygotowują na przeróżne sposoby. Bób i fasola są do tego stopnia lubiane przez mieszkańców Egiptu, iż jada się je nawet na śniadanie. Wówczas gotowane ziarna miksuje się z cebulą, pomidorami, przyprawami i podaje z jajkiem. Będąc w jednym z Egipskich miast ten tradycyjny przysmak można kupić w formie kanapek bądź też w postaci smażonych kulek (ta'amija lub falafel). Prosto od handlarzy można kupić duszone ziarna fasoli.

Pieczywo

Dodawany do większości egipskich potraw chleb, czyli aysz, to placek, który w dużej mierze przypomina znane nam  podpłomyki. Jest on stosunkowo cienki i pusty w środku. Wielu Egipcjan używa go do nakładania jedzenia.

Egipt | Aromatyczna herbata uznawana jest tu za napój narodowy
Egipt | Aromatyczna herbata uznawana jest tu za napój narodowy (The Usual at Fishawy by Iman Mosaad na licencji CC BY-SA 2.0)

Egipskie kanapki

Kanapki egipskie w niczym nie przypominają tych, znanych w Polsce. Są to pożywne chlebki wypełnione fasolą, warzywami i sosem sezamowym lub samym mięsem.

A może molochija?

Tradycyjnym daniem egipskim są wspominane już zupy, choć turyści nieco sceptycznie podchodzą do zupy z liści molochija, które są zielone i nieco śluzowate. Molochija jest warzywem przypominającym szpinak.

Owoce na deser

Po spożyciu dania głównego uczta Egipcjan przechodzi do znacznie lżejszych potraw, przede wszystkim owoców i słodkości. Owoce są pyszne i bardzo soczyste, można je jeść praktycznie przez cały rok, jednakże w okresie zimowym zdecydowanie najlepsze są banany, daktyle, pomarańcze i granaty. Z kolei sezon letni sprzyja spożywaniu melonów, brzoskwiń, śliwek i winogron. Warto spróbować orientalnych m.in. słodkich różowych pomarańczy (burtu'aan bedammoh).

Egipskie desery są bardzo słodkie i nie każdemu przypadną do gustu. Znanym deserem z Egiptu jest baklawa, czyli rodzaj strudla z orzechami i miodem.

Egipt | Egipskie owoce są pyszne i bardzo soczyste
Egipt | Egipskie owoce są pyszne i bardzo soczyste (Fresh fruits by Michael Caven na licencji CC BY 2.0)

Egipska herbata i kawa

W Egipcie zawsze, wszędzie i do każdego posiłku pija się herbatę, czyli shay. Jest ona uznawana za napój narodowy.

Liście herbaty gotuje się w czajniczku i obficie słodzi. Taki napar podaje się sam lub z dodatkiem mleka. Na upał najlepsza jest zaś herbatka miętowa, podawana na zimno.

Innym napojem Egipcjan jest również kawa (qahwa), która tradycyjnie powinna być mocna i bardzo słodka, jest ona parzona z dużą ilością cukru i tygielku i rozlewana do niewielkich rozmiarów filiżanek.

Czy w egipskiej kuchni znajdziemy alkohol?

W kuchni egipskiej nie używa się alkoholu, z uwagi na religię – islam, w której spożywanie procentowych trunków jest zabronione

Zainteresują Cię również

Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii 10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii
Portugalia słynie z wyśmienitej, bardzo różnorodnej kuchni. Będąc tam, chciałoby się spróbować wszystkiego, ale...

 

Afryka - lista krajów