Kraj Słońca, za jaki uznawany jest Egipt, posiada wspaniałą kuchnię, która czerpie smaki i aromaty zarówno z kuchni arabskiej, jak i tureckiej, a ponadto inspiruje się potrawami krajów basenu Morza Śródziemnego. Kulturowe naleciałości kuchni egipskiej powodują, iż jest ona bardzo urozmaicona.
Egipt | Na bazarze w Hurghadzie (Spices by Michael Caven na licencji CC BY 2.0)
Na stołach Egipcjan mieszają się i łączą smaki kuchni azjatyckiej i północnoafrykańskiej.
Tradycyjna egipska kuchnia w ogóle nie wykorzystuje wieprzowiny, z uwagi na względy religijne. Większość Egipcjan wyznaje bowiem islam, który uznaje wieprzowinę za mięso nieczyste. Dlatego też w Egipcie podaje się dania wyłącznie z drobiu bądź wołowiny, a przede wszystkim z baraniny.
Większość serwowanych w Egipcie potraw stanowi wyborową mieszankę różnych gatunków warzyw, różnych rodzajów mięs i oczywiście aromatycznych przypraw o różnej mocy i działaniu. Ważny składnik wielu egipskich dań stanowią także gęste sosy.
Przyprawy w kuchni egipskiej
Jakie przyprawy dominują w kuchni Egipskiej? Jest ich całe bogactwo, przede wszystkim: goździki, kminek, kolendra, kurkuma, mięta, imbir, pietruszka, sezam i szafran.
Mięso
Kuchnia egipska, mimo że nie stroni od mięsa, jest bardzo zdrowa, gdyż zwykle przygotowuje się je na grillu, a więc – smacznie i beztłuszczowo!
W kuluarach egipskiej kuchni natknąć się możemy na prawdziwą kulinarną ciekawostkę: potrawę z grillowanego, ostro przyprawionego gołębia, nadziewanego pszenicą i ryżem, pełniąca funkcję afrodyzjaku dla zakochanych par. Mięso gołębia to inaczej hamam.
Będąc w Egipcie, szczególnie w miejscowościach nadmorskich, warto spróbować świeżej ryby, przyrządzanej na grillu.
Kuchnia egipska | Na stołach Egipcjan mieszają się różne smaki i aromaty (by Kathryn Hodges na licencji Freeimages)
Egipcjanie przy stole
Niezależnie od regionu, mieszkańcy Egiptu uwielbiają zasiadać wspólnie do stołu. Podczas posiłku zwyczajowo prowadzi się dyskusje o jedzeniu, jego smaku i innych cechach.
Główny posiłek spożywany jest pomiędzy godziną 14:00 a 17:00. Uczta obiadowa rozpoczyna się od podania przekąsek, czyli egipskiego mezze, wśród których dominują marynowane warzywa z zimnymi sosami.
Kolejną potrawą są oczywiście zupy. W kuchni egipskiej istnieje niewielki wybór zup, wśród których należy wymienić: mięsną (lahma), warzywną (chudar) i zupę rybną (samak). Daniem głównym są mięsa: kurczaka, wołowe bądź też baranina. Mięsa, głównie grillowane, podaje się z warzywami i chlebem.
Bób i fasola
Warto wspomnieć, iż bardzo ważnymi składnikami egipskiej kuchni są bób i fasola, które egipscy kucharze przygotowują na przeróżne sposoby. Bób i fasola są do tego stopnia lubiane przez mieszkańców Egiptu, iż jada się je nawet na śniadanie. Wówczas gotowane ziarna miksuje się z cebulą, pomidorami, przyprawami i podaje z jajkiem. Będąc w jednym z Egipskich miast ten tradycyjny przysmak można kupić w formie kanapek bądź też w postaci smażonych kulek (ta'amija lub falafel). Prosto od handlarzy można kupić duszone ziarna fasoli.
Pieczywo
Dodawany do większości egipskich potraw chleb, czyli aysz, to placek, który w dużej mierze przypomina znane nam podpłomyki. Jest on stosunkowo cienki i pusty w środku. Wielu Egipcjan używa go do nakładania jedzenia.
Egipt | Aromatyczna herbata uznawana jest tu za napój narodowy (The Usual at Fishawy by Iman Mosaad na licencji CC BY-SA 2.0)
Egipskie kanapki
Kanapki egipskie w niczym nie przypominają tych, znanych w Polsce. Są to pożywne chlebki wypełnione fasolą, warzywami i sosem sezamowym lub samym mięsem.
A może molochija?
Tradycyjnym daniem egipskim są wspominane już zupy, choć turyści nieco sceptycznie podchodzą do zupy z liści molochija, które są zielone i nieco śluzowate. Molochija jest warzywem przypominającym szpinak.
Owoce na deser
Po spożyciu dania głównego uczta Egipcjan przechodzi do znacznie lżejszych potraw, przede wszystkim owoców i słodkości. Owoce są pyszne i bardzo soczyste, można je jeść praktycznie przez cały rok, jednakże w okresie zimowym zdecydowanie najlepsze są banany, daktyle, pomarańcze i granaty. Z kolei sezon letni sprzyja spożywaniu melonów, brzoskwiń, śliwek i winogron. Warto spróbować orientalnych m.in. słodkich różowych pomarańczy (burtu'aan bedammoh).
Egipskie desery są bardzo słodkie i nie każdemu przypadną do gustu. Znanym deserem z Egiptu jest baklawa, czyli rodzaj strudla z orzechami i miodem.
Egipt | Egipskie owoce są pyszne i bardzo soczyste (Fresh fruits by Michael Caven na licencji CC BY 2.0)
Egipska herbata i kawa
W Egipcie zawsze, wszędzie i do każdego posiłku pija się herbatę, czyli shay. Jest ona uznawana za napój narodowy.
Liście herbaty gotuje się w czajniczku i obficie słodzi. Taki napar podaje się sam lub z dodatkiem mleka. Na upał najlepsza jest zaś herbatka miętowa, podawana na zimno.
Innym napojem Egipcjan jest również kawa (qahwa), która tradycyjnie powinna być mocna i bardzo słodka, jest ona parzona z dużą ilością cukru i tygielku i rozlewana do niewielkich rozmiarów filiżanek.
Czy w egipskiej kuchni znajdziemy alkohol?
W kuchni egipskiej nie używa się alkoholu, z uwagi na religię – islam, w której spożywanie procentowych trunków jest zabronione
Zainteresują Cię również





