Te bogate w witaminy i wartości odżywcze nasiona oleiste znajdują szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Z sezamu tłoczy się m.in. olej sezamowy, wykorzystuje się je do produkcji słodkich przysmaków jak chociażby chałwa, różnego rodzaju past, posypek czy panierek.

Sezam jest bardzo popularny zwłaszcza w kuchni bliskowschodniej oraz azjatyckiej. Oto kilka potraw egipskiej kuchni z wykorzystaniem sezamu.

Egipt | Sezam to dobre źródło białka oraz kwasów jednonienasyconych
Egipt | Sezam to dobre źródło białka oraz kwasów jednonienasyconych (Day 62: Sesame by Keith McDuffee na licencji CC BY 2.0)

Tahini

Tahini to pasta przyrządzana z prażonych ziaren sezamu, czyli po prostu masło sezamowe. Tahini ma szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej. Może być podawana zarówno solo z chlebem, czy warzywami, lub też stanowić dodatek do wielu sosów i potraw takich jak hummus czy baba ganoush.

Masło sezamowe można bez problemu przyrządzić w domu. W tym celu należy przygotować szklankę sezamu oraz oliwę.

Na suchej patelni uprażyć sezam na złoty kolor, a następnie przesypać go do pojemnika i miksować blenderem, tak długo aż uzyskamy gładką masę. Jeśli mimo długiego miksowania sezam wciąż jest zbyt suchy można dodać odrobinę oliwy (2-4 łyżki).

Baba ganoush

Jest to bardzo popularna potrawa kuchni bliskowschodniej o konsystencji gęstego sosu czy też dipu, przyrządzana z grillowanych bakłażanów i pasty tahini z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, czosnku i przypraw. Najczęściej podawana jest na zimno z chlebem pita, warzywami lub grillowanym mięsem, ale może stanowić także samodzielne danie.

Aby przygotować to danie wystarczy całe bakłażany (2-4 sztuki) piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez oko 45 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu przekroić na pół i wydrążyć miąższ. W misce zmiksować miąższ z bakłażanów z dodatkiem soku z połowy cytryny, odrobiną soli, łyżką oliwy, ząbkiem czosnku oraz 2 łyżkami pasty tahini. Gotową pastę wstawić do lodówki.

Egipt | Tahini to inaczej masło sezamowe
Egipt | Tahini to inaczej masło sezamowe (by malgorzatahaggu na licencji Pixabay)

Humus

Humus to pasta przyrządzana na bazie gotowanej i utartej ciecierzycy z dodatkiem tahini, oliwy i przypraw. Podawana na zimno jest doskonałym dodatkiem do chleba, warzyw oraz falafeli.

Humus można bez problemu przygotować w domu. Potrzebne do tego będą puszka ciecierzycy, 2-3 łyżki sezamu, ząbek czosnku, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz przyprawy : sól, pieprz, kumin i pietruszka.

Przygotowanie humusu najlepiej zacząć od podprażenia na suchej patelni sezamu, by się lekko zarumienił. Kiedy sezam ostygnie należy zmiksować go blenderem wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę. Na koniec wystarczy doprawić solą i pieprzem do smaku i schłodzić w lodówce przed podaniem.

Chałwa

Wyrób cukierniczy stary jak świat! Istnieje wiele odmian chałwy różniących się od siebie konsystencją oraz rodzajem nasion użytych przy produkcji – może to być słonecznik, orzechy, mak czy też sezam. Stałym składnikiem chałwy jest natomiast karmel. Aby wzbogacić i urozmaicić smak chałwy dodaje się do niej różnego rodzaju dodatki takie jak pistacje, bakalie, kakao, aromaty i przyprawy. Wszystkie te odmiany smakowe łączy wspólny fakt – są niewyobrażalnie słodkie i smaczne!

Choć gotową chałwę bez problemu można kupić w sklepach i marketach, najlepiej smakuje przygotowana własnoręcznie w domu. Potrzebne do tego będzie 300g sezamu, kilka łyżek płynnego miodu (4-5), 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego, łyżka cukru oraz ulubione dodatki orzechy, bakalie czy też kakao.

Sezam należy uprażyć na złoty kolor na suchej patelni a następnie zmiksować za pomocą blendera lub młynka do kawy na proszek. Zmiksowany sezam przesypać do pojemnika, dodać miód i rozpuszczony w odrobinie wody cukier. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, gładka masa. Na koniec wystarczy dodać ulubione bakalie, wymieszać raz jeszcze i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.

Egipt | Hummus to pasat przyrządzana z cieciorki z dodatkiem tahini i przypraw
Egipt | Hummus to pasat przyrządzana z cieciorki z dodatkiem tahini i przypraw (by danad94d na licencji Pixabay)

Wartości odżywcze sezamu w 100 g ziarenek

  • Kalorie - 656 kcal
  • Białko - 23 g
  • Węglowodany - 2,1 g
  • Tłuszcz (ogółem) - 60 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 18 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 21 g
  • Błonnik - 6 g

Zawartość minerałów i witamin na 100 g sezamu

Minerały:

  • Potas - 387 mg
  • Wapń - 114 mg
  • Fosfor - 775 mg
  • Magnez - 377 mg
  • Żelazo - 5 mg
  • Cynk - 2 mg
  • Sód - 13 mg

Witaminy:

  • A - 2 μg
  • E - 2 mg
  • Niacyna - 7 mg
  • Folacyna - 97 μg
  • Beta - karoten - 12 μg

Egipt | Baba ganoush to doskonały dodatek do chleba, warzyw i mięsa z grilla
Egipt | Baba ganoush to doskonały dodatek do chleba, warzyw i mięsa z grilla (by marekonline na licencji Pixabay)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...

 

Afryka - lista krajów