Bardzo ważną rolę w kuchni egipskiej odgrywają zioła i przyprawy. Część z nich ma swoje zastosowanie nie tylko w potrawach, ale i w lecznictwie. Do najczęściej używanych ziół i przypraw należą:

Egipt | Kminek

Egipt | Kminek (caraway by Steven Jackson na licencji CC BY 2.0)

Szafran

Mówi się, że szafran jest cenniejszy niż złoto. Używano go już w roku 3000 p.n.e jako lek na schorzenia oczu. Stosowany był jedynie przez faraonów i kapłanów.

Szafran występuje w dwóch formach: jako proszek lub cienkie nitki. Charakteryzuje się silnym aromatem, ostrym i lekko gorzkawym smakiem oraz jaskrawo-pomarańczowym kolorem. Pamiętajmy, że szafran nie może mieć więcej niż rok.

Szafran posiada także zastosowanie w lecznictwie. Skutecznie leczy bóle głowy, choroby kładu krążenia i pokarmowego, choroby płuc, a także reumatyzm. Posiada również właściwości odmładzające, antynowotworowe oraz antybakteryjne.

Goździki

Jest to jedna z najstarszych przypraw. Wytwarzana jest z nierozwiniętych pąków drzewa goździkowego. Ich ciemna barwa powstaje podczas suszenia i odymiania.

W kuchni stosuje się je do przyrządzania kompotów, marynat czy wyrobów cukierniczych. Goździki mają też szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wytwarza się z nich olej goździkowy, który jest stosowany przy bólach zębów. Stosowany jest również w problemach trawiennych.

Egipt | Świeża kolendra

Egipt | Świeża kolendra (Garden fresh cilantro by Qfamily na licencji CC BY 2.0)

Kurkuma

Kurkuma jest niezwykle popularną przyprawą w kuchni arabskiej. Dodawana jest do potraw mięsnych, sosów czy ryżu. Jest też składnikiem curry.

Kurkuma stosowana jest również w farmaceutyce. Jest ona doskonałym lekiem, który przyśpiesza gojenie ran.

Kminek

Kminek znany był już w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go w celu zniwelowania niestrawności. Obecnie przyprawa używana jest najczęściej do potraw mięsnych oraz do ryżu.

W lecznictwie kminek poprawia trawienie, działa przeciwskurczowo a także bakteriobójczo. Doskonale odświeża oddech.

Kolendra

Jest to jedno z najpopularniejszych ziół nie tylko w kuchni arabskiej, ale i azjatyckiej. Wyglądem przypomina natkę pietruszki, ale w smaku jest bardziej ostra. Podczas gotowania należy ją dodawać na samym końcu ponieważ bardzo szybko traci smak.

Egipt | Goździki

Egipt | Goździki (Cloves by Michael Shehan Obeysekera na licencji CC BY 2.0)

Mięta

Mięta – jedna z najstarszych roślin leczniczych świata. W starożytnym Egipcie służyła do balsamowania ciał. Obecnie używana jest zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Dodaje się ją do sałatek, potraw mięsnych czy deserów. Mięta działa też uspokajająco, ma właściwości przeciwbólowe, przeciwwymiotne oraz bakteriobójcze.

Sezam

Sezam – malutkie nasionka, które dodają niesamowitego smaku naszym potrawom.  Z nasion sezamu otrzymuje się olej sezamowy, powstaje z niego także margaryna.

Niewiele osób wie, że sezam ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie: poprawia przemianę materii, a także pracę żołądka, trzustki i śledziony. Jest doskonałym źródłem wapnia. Sezam przez wielu uważany jest za afrodyzjak.

Kardamon

Kardamon należy do rodziny imbirowatych. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Kardamon w starożytnym Egipcie dodawany był do perfum.

Obecnie stosuje się go jako dodatek do kaw i herbat, a także mięs i ryb. Jest też jednym ze składników curry.

Napar z kardamonu poprawia apetyt i zwalcza problemy trawienne.

Egipt | Szafran

Egipt | Szafran (Saffron by reivax na licencji CC BY-SA 2.0)

Majeranek

Majeranek jest rośliną roczną lub dwuletnią i pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.  Dodawany jest zwykle do dań ciężkostrawnych, ale doskonale też komponuje się jako dodatek do warzyw czy wędlin.

Majeranek działa wiatropędnie, a także doskonale wzmaga trawienie.

Zainteresują Cię również

Portugalia i warzywa Portugalia i warzywa
Portugalczycy uwielbiają ryby (zwłaszcza dorsze i sardynki) oraz mięso wieprzowe. Duże znaczenie w kuchni odgrywają...
Szarańczyn strąkowy Szarańczyn strąkowy
Drzewo to, zwane również karobowym lub po prostu karob, zdominowało krajobraz Cypru, po tym jak najprawdopodobniej...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Roślinność i uprawy w Dubaju Roślinność i uprawy w Dubaju
Emirat Dubaju charakteryzuje się niezbyt bogatą szatą roślinną ze względu na suchy klimat i ubogie gleby. Jedynie...
Świat roślin Tunezji Świat roślin Tunezji
Dzięki atrakcyjnemu położeniu geograficznemu świat roślinny Tunezji jest niezwykle bogaty i dość zróżnicowany. O...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...

 

Afryka - lista krajów