Assidat zgougou to tradycyjny deser, który przygotowuje się przede wszystkim podczas święta Mawilid nazywanego także Mawlid an-Nabi, czyli urodzin proroka Mahommeta.
Obchodzi się je w miesiącu rabi’al-awwal, czyli trzecim miesiącu kalendarza muzułmańskiego.
Tunezja | Assidat zgougou - specyficzny tunezyjski krem (assida zgougou by khaled abdelmoumen na licencji CC BY 2.0)
Jak się robi Assidat zgougou?
Assidat zgougou to krem zrobiony z nasion sosny alepskiej (Pinus halepensis). Sosna ta rośnie na stosunkowo niewielkich obszarach w okolicy wybrzeży Morza Śródziemnego. Pierwszą czynnością w przygotowaniach tego deseru jest czyszczenie nasion, a następnie ich miażdżenie z wodą. Z uzyskanej papki odsącza się wodę. Powstały w ten sposób sok miesza się z mąką pszenną i dodaje skondensowane mleko. Taką mieszankę należy gotować na małym ogniu, ciągle mieszając i stopniowo dodając do niej cukier puder. Gdy assidat zgougou gęstnieje należy dodać szarawo-brązowej śmietany o aromacie żywicy.
Tak przygotowany krem przelewa się do ozdobnych miseczek lub szklanych pucharków. Na wierzch przygotowuje się warstwę białego kremu wykonanego z mleka, mąki, cukru i esencji z kwiatów pomarańczy. Całość dekoruje się migdałami, orzeszkami piniowymi, suszonymi owocami lub kolorowymi lukrowymi cukiereczkami. Dekoracja deseru jest tak samo ważna jak jego smak.
Tunezja | Assidat zgougou to pyszny krem przygotowany z nasion sosny alepskiej (Traditional cream by khaled abdelmoumen na licencji CC BY 2.0)
Podczas święta urodzin Proroka deser ten nie tylko jest podawany podczas spotkań rodzinnych, ale także dawany w prezencie na ich pożegnanie. Ponadto wymieniają się nim sąsiedzi. Właśnie z tego powodu walory estetyczne assidat zgougou są tak niezwykle istotne dla gospodyni i samych obdarowywanych.
Zainteresują Cię również