Baklaoua (czyt. baklawa) to jeden z najpopularniejszych deserów tunezyjskich. Aromatyczny, słodki i pożywny idealnie pasuje do czarnej tureckiej kawy – Ahwa arbi.

Tunezja | Baklaoua - tradycyjne ciastka

Tunezja | Baklaoua – tradycyjne tunezyjskie ciastka (Patisseries Tunisiennes by Citizen59 na licencji CC BY-SA 2.0)

Tajemnicza baklawa

Każdy kto podróżował po Azji wie, że deser ten jest bardzo popularny w Tunezji. Jego pochodzenie nie jest do końca znane, jednakże niektóre źródła sugerują, że baklawa wywodzi się z Turcji.

Ciekawostką jest natomiast fakt, że jeden z pierwszych udokumentowanych przepisów na baklawę znajduje się w chińskiej książce kucharskiej z roku 1330, kiedy kraj ten znajdował się pod panowaniem dynastii Yuan.

Równie niejasna, jak samo pochodzenie baklawy, jest etymologia jej nazwy. Słowo „baklawa” występuje w wielu różnych językach z bardzo drobnymi zmianami. W języku angielskim po raz pierwszy słowo to pojawiło się w 1653 roku i wiadomo, że wówczas nazwę tę zapożyczono z języka tureckiego. Najprawdopodobniej pierwotnie wywodzi się ona z mongolskiego.

Jak zrobić baklaoua?

Bazą do baklawy jest półfrancuskie ciasto, które może być zastąpione mniej kalorycznym ciastem filo. Warstwy ciasta przekłada się słodką masą. Przygotowuje się ją z drobno pokrojonych orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów wymieszanych z cukrem lub miodem.

Aby dodać baklawie ciekawego aromatu i delikatnego posmaku, orzechy namacza się w wodzie różanej lub w wodzie z kwiatów pomarańczy.

Przygotowane piętrowe ciasto zapieka się w piekarniku na złocisty kolor. Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, całość polewana jest lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Gotowe danie posypuje się posiekanymi orzechami pistacjowymi.

Baklawa może być przygotowywana w formie ciasteczek lub dużego ciasta, które po upieczeniu kroi się na mniejsze porcje. Choć deser ten jest prawdziwą bombą kaloryczną, trudno mu się oprzeć.

Mimo stosunkowo trudnego i czasochłonnego przygotowania, w Tunezji żadne święto czy uroczysty obiad nie może się obejść bez baklawy.

Zainteresują Cię również

Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Tradycyjne sery z Cypru – Halloumi, Anari i Kefalotyri Tradycyjne sery z Cypru – Halloumi, Anari i Kefalotyri
Jedną z kulinarnych specjalności Cypru są sery wyrabiane z owczego i koziego mleka. Do tradycyjnych i...
Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować
Z jakich przysmaków słynie Malta? Czego warto skosztować? Każdy z nas słyszał o słynnym likierze z opuncji, ale na...

 

Afryka - lista krajów