Baklaoua (czyt. baklawa) to jeden z najpopularniejszych deserów tunezyjskich. Aromatyczny, słodki i pożywny idealnie pasuje do czarnej tureckiej kawy – Ahwa arbi.

Tunezja | Baklaoua - tradycyjne ciastka

Tunezja | Baklaoua – tradycyjne tunezyjskie ciastka (Patisseries Tunisiennes by Citizen59 na licencji CC BY-SA 2.0)

Tajemnicza baklawa

Każdy kto podróżował po Azji wie, że deser ten jest bardzo popularny w Tunezji. Jego pochodzenie nie jest do końca znane, jednakże niektóre źródła sugerują, że baklawa wywodzi się z Turcji.

Ciekawostką jest natomiast fakt, że jeden z pierwszych udokumentowanych przepisów na baklawę znajduje się w chińskiej książce kucharskiej z roku 1330, kiedy kraj ten znajdował się pod panowaniem dynastii Yuan.

Równie niejasna, jak samo pochodzenie baklawy, jest etymologia jej nazwy. Słowo „baklawa” występuje w wielu różnych językach z bardzo drobnymi zmianami. W języku angielskim po raz pierwszy słowo to pojawiło się w 1653 roku i wiadomo, że wówczas nazwę tę zapożyczono z języka tureckiego. Najprawdopodobniej pierwotnie wywodzi się ona z mongolskiego.

Jak zrobić baklaoua?

Bazą do baklawy jest półfrancuskie ciasto, które może być zastąpione mniej kalorycznym ciastem filo. Warstwy ciasta przekłada się słodką masą. Przygotowuje się ją z drobno pokrojonych orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów wymieszanych z cukrem lub miodem.

Aby dodać baklawie ciekawego aromatu i delikatnego posmaku, orzechy namacza się w wodzie różanej lub w wodzie z kwiatów pomarańczy.

Przygotowane piętrowe ciasto zapieka się w piekarniku na złocisty kolor. Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, całość polewana jest lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Gotowe danie posypuje się posiekanymi orzechami pistacjowymi.

Baklawa może być przygotowywana w formie ciasteczek lub dużego ciasta, które po upieczeniu kroi się na mniejsze porcje. Choć deser ten jest prawdziwą bombą kaloryczną, trudno mu się oprzeć.

Mimo stosunkowo trudnego i czasochłonnego przygotowania, w Tunezji żadne święto czy uroczysty obiad nie może się obejść bez baklawy.

Zainteresują Cię również

Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Zupy tureckie Zupy tureckie
Podobnie jak w Polsce, także w Turcji obiad często składa się z dwóch dań, z których pierwszym jest zupa (tur....

 

Afryka - lista krajów