Baklaoua (czyt. baklawa) to jeden z najpopularniejszych deserów tunezyjskich. Aromatyczny, słodki i pożywny idealnie pasuje do czarnej tureckiej kawy – Ahwa arbi.
Tunezja | Baklaoua – tradycyjne tunezyjskie ciastka (Patisseries Tunisiennes by Citizen59 na licencji CC BY-SA 2.0)
Tajemnicza baklawa
Każdy kto podróżował po Azji wie, że deser ten jest bardzo popularny w Tunezji. Jego pochodzenie nie jest do końca znane, jednakże niektóre źródła sugerują, że baklawa wywodzi się z Turcji.
Ciekawostką jest natomiast fakt, że jeden z pierwszych udokumentowanych przepisów na baklawę znajduje się w chińskiej książce kucharskiej z roku 1330, kiedy kraj ten znajdował się pod panowaniem dynastii Yuan.
Równie niejasna, jak samo pochodzenie baklawy, jest etymologia jej nazwy. Słowo „baklawa” występuje w wielu różnych językach z bardzo drobnymi zmianami. W języku angielskim po raz pierwszy słowo to pojawiło się w 1653 roku i wiadomo, że wówczas nazwę tę zapożyczono z języka tureckiego. Najprawdopodobniej pierwotnie wywodzi się ona z mongolskiego.
Jak zrobić baklaoua?
Bazą do baklawy jest półfrancuskie ciasto, które może być zastąpione mniej kalorycznym ciastem filo. Warstwy ciasta przekłada się słodką masą. Przygotowuje się ją z drobno pokrojonych orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów wymieszanych z cukrem lub miodem.
Aby dodać baklawie ciekawego aromatu i delikatnego posmaku, orzechy namacza się w wodzie różanej lub w wodzie z kwiatów pomarańczy.
Przygotowane piętrowe ciasto zapieka się w piekarniku na złocisty kolor. Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, całość polewana jest lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Gotowe danie posypuje się posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Baklawa może być przygotowywana w formie ciasteczek lub dużego ciasta, które po upieczeniu kroi się na mniejsze porcje. Choć deser ten jest prawdziwą bombą kaloryczną, trudno mu się oprzeć.
Mimo stosunkowo trudnego i czasochłonnego przygotowania, w Tunezji żadne święto czy uroczysty obiad nie może się obejść bez baklawy.
Zainteresują Cię również





