Zlabia lub zlebia (زلابية) to ciasteczka znane w wielu krajach Maghrebu, które spożywane są podczas świętego miesiąca postu, czyli Ramadanu. Jest to jedna ze specjalności tradycyjnej kuchni orientalnej, w tym także tunezyjskiej.

Tunezja | Pyszne ciasteczka zlabia

Tunezja | Pyszne ciasteczka zlabia (jalebi by vaibhav ahuja na licencji CC BY-SA 2.0)

Przepis na pyszne ciasteczka zlabia

W skład typowych ciasteczek zlabia wchodzi mąka (ok. 250 gram), pół łyżki stołowej drożdży, półtorej łyżki stołowej jogurtu oraz cukier i miód.

Mąkę, jogurt i drożdże należy dokładnie wymieszać tak, aby powstała aksamitnie gładka papka. Następnie rozczyn ten pozostawia się do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny. W tym czasie z około 1/4 litra wody, cukru i miodu przygotowuje się syrop cukrowy. Musi on być bardzo gęsty i lepki. Aby ciasteczkom zlabia nadać ich charakterystyczny zapach, do syropu dodaje się dwa nasionka kardamonu.

Wyrośnięte ciastka formuje się w odpowiedni kształt i smaży na głębokim gorącym oleju. Podobnie jak podczas przygotowania pączków, tak i zlabia należy odwrócić, aby równo zarumieniły się z obu stron.

Upieczone i jeszcze ciepłe ciasteczka należy następnie moczyć przez 3-4 minuty w słodkim syropie cukrowym.

Idealnie upieczone ciasteczka mają piękny złocisto-pomarańczowy kolor i delikatnie chrupią, gdy się je gryzie.

Tunezja | Ciasteczka zlabia można kupić na każdym targu

Tunezja | Ciasteczka zlabia można kupić na każdym targu (Frittieren von "Jalebis" by timklt na licencji CC BY 2.0)

Ciasteczka z Kairuan

W całej Tunezji zlabia smakują praktycznie tak samo. Jedynie w mieście Béja znaleźć możemy podobne ciasteczka o nieco innym smaku, noszące nazwę mkharek.

Z piekarni specjalizujących się w pieczeniu zlabia słynie Kairuan. Miasto znajdujące się około 160 km na południe od Tunisu. Kairuan jest czwartym świętym miastem islamu, niezwykle ważnym dla muzułmanów z całego świata.

W roku 1988 medyna miasta wraz z Wielkim Meczetem zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego ludzkości UNESCO, co jeszcze bardziej przyciąga turystów. Ciasteczka zlabia są tutaj uważane za lokalny przysmak i każdy podróżny odwiedzający Kairuan musi ich skosztować.

Zainteresują Cię również

Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Zupy tureckie Zupy tureckie
Podobnie jak w Polsce, także w Turcji obiad często składa się z dwóch dań, z których pierwszym jest zupa (tur....

 

Afryka - lista krajów