Zlabia lub zlebia (زلابية) to ciasteczka znane w wielu krajach Maghrebu, które spożywane są podczas świętego miesiąca postu, czyli Ramadanu. Jest to jedna ze specjalności tradycyjnej kuchni orientalnej, w tym także tunezyjskiej.

Tunezja | Pyszne ciasteczka zlabia
Tunezja | Pyszne ciasteczka zlabia (by dr_vaibhavahuja )

Przepis na pyszne ciasteczka zlabia

W skład typowych ciasteczek zlabia wchodzi mąka (ok. 250 gram), pół łyżki stołowej drożdży, półtorej łyżki stołowej jogurtu oraz cukier i miód.

Mąkę, jogurt i drożdże należy dokładnie wymieszać tak, aby powstała aksamitnie gładka papka. Następnie rozczyn ten pozostawia się do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny. W tym czasie z około 1/4 litra wody, cukru i miodu przygotowuje się syrop cukrowy. Musi on być bardzo gęsty i lepki. Aby ciasteczkom zlabia nadać ich charakterystyczny zapach, do syropu dodaje się dwa nasionka kardamonu.

Wyrośnięte ciastka formuje się w odpowiedni kształt i smaży na głębokim gorącym oleju. Podobnie jak podczas przygotowania pączków, tak i zlabia należy odwrócić, aby równo zarumieniły się z obu stron.

Upieczone i jeszcze ciepłe ciasteczka należy następnie moczyć przez 3-4 minuty w słodkim syropie cukrowym.

Idealnie upieczone ciasteczka mają piękny złocisto-pomarańczowy kolor i delikatnie chrupią, gdy się je gryzie.

Tunezja | Ciasteczka zlabia można kupić na każdym targu
Tunezja | Ciasteczka zlabia można kupić na każdym targu (by mekfouldji )

Ciasteczka z Kairuan

W całej Tunezji zlabia smakują praktycznie tak samo. Jedynie w mieście Béja znaleźć możemy podobne ciasteczka o nieco innym smaku, noszące nazwę mkharek.

Z piekarni specjalizujących się w pieczeniu zlabia słynie Kairuan. Miasto znajdujące się około 160 km na południe od Tunisu. Kairuan jest czwartym świętym miastem islamu, niezwykle ważnym dla muzułmanów z całego świata.

W roku 1988 medyna miasta wraz z Wielkim Meczetem zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego ludzkości UNESCO, co jeszcze bardziej przyciąga turystów. Ciasteczka zlabia są tutaj uważane za lokalny przysmak i każdy podróżny odwiedzający Kairuan musi ich skosztować.

Zainteresują Cię również

Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...

 

Afryka - lista krajów