Zlabia lub zlebia (زلابية) to ciasteczka znane w wielu krajach Maghrebu, które spożywane są podczas świętego miesiąca postu, czyli Ramadanu. Jest to jedna ze specjalności tradycyjnej kuchni orientalnej, w tym także tunezyjskiej.

Tunezja | Pyszne ciasteczka zlabia

Tunezja | Pyszne ciasteczka zlabia (jalebi by vaibhav ahuja na licencji CC BY-SA 2.0)

Przepis na pyszne ciasteczka zlabia

W skład typowych ciasteczek zlabia wchodzi mąka (ok. 250 gram), pół łyżki stołowej drożdży, półtorej łyżki stołowej jogurtu oraz cukier i miód.

Mąkę, jogurt i drożdże należy dokładnie wymieszać tak, aby powstała aksamitnie gładka papka. Następnie rozczyn ten pozostawia się do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny. W tym czasie z około 1/4 litra wody, cukru i miodu przygotowuje się syrop cukrowy. Musi on być bardzo gęsty i lepki. Aby ciasteczkom zlabia nadać ich charakterystyczny zapach, do syropu dodaje się dwa nasionka kardamonu.

Wyrośnięte ciastka formuje się w odpowiedni kształt i smaży na głębokim gorącym oleju. Podobnie jak podczas przygotowania pączków, tak i zlabia należy odwrócić, aby równo zarumieniły się z obu stron.

Upieczone i jeszcze ciepłe ciasteczka należy następnie moczyć przez 3-4 minuty w słodkim syropie cukrowym.

Idealnie upieczone ciasteczka mają piękny złocisto-pomarańczowy kolor i delikatnie chrupią, gdy się je gryzie.

Tunezja | Ciasteczka zlabia można kupić na każdym targu

Tunezja | Ciasteczka zlabia można kupić na każdym targu (Frittieren von "Jalebis" by timklt na licencji CC BY 2.0)

Ciasteczka z Kairuan

W całej Tunezji zlabia smakują praktycznie tak samo. Jedynie w mieście Béja znaleźć możemy podobne ciasteczka o nieco innym smaku, noszące nazwę mkharek.

Z piekarni specjalizujących się w pieczeniu zlabia słynie Kairuan. Miasto znajdujące się około 160 km na południe od Tunisu. Kairuan jest czwartym świętym miastem islamu, niezwykle ważnym dla muzułmanów z całego świata.

W roku 1988 medyna miasta wraz z Wielkim Meczetem zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego ludzkości UNESCO, co jeszcze bardziej przyciąga turystów. Ciasteczka zlabia są tutaj uważane za lokalny przysmak i każdy podróżny odwiedzający Kairuan musi ich skosztować.

Zainteresują Cię również

Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Tradycyjne sery z Cypru – Halloumi, Anari i Kefalotyri Tradycyjne sery z Cypru – Halloumi, Anari i Kefalotyri
Jedną z kulinarnych specjalności Cypru są sery wyrabiane z owczego i koziego mleka. Do tradycyjnych i...
Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować
Z jakich przysmaków słynie Malta? Czego warto skosztować? Każdy z nas słyszał o słynnym likierze z opuncji, ale na...

 

Afryka - lista krajów