Zlabia lub zlebia (زلابية) to ciasteczka znane w wielu krajach Maghrebu, które spożywane są podczas świętego miesiąca postu, czyli Ramadanu. Jest to jedna ze specjalności tradycyjnej kuchni orientalnej, w tym także tunezyjskiej.
Tunezja | Pyszne ciasteczka zlabia (jalebi by vaibhav ahuja na licencji CC BY-SA 2.0)
Przepis na pyszne ciasteczka zlabia
W skład typowych ciasteczek zlabia wchodzi mąka (ok. 250 gram), pół łyżki stołowej drożdży, półtorej łyżki stołowej jogurtu oraz cukier i miód.
Mąkę, jogurt i drożdże należy dokładnie wymieszać tak, aby powstała aksamitnie gładka papka. Następnie rozczyn ten pozostawia się do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny. W tym czasie z około 1/4 litra wody, cukru i miodu przygotowuje się syrop cukrowy. Musi on być bardzo gęsty i lepki. Aby ciasteczkom zlabia nadać ich charakterystyczny zapach, do syropu dodaje się dwa nasionka kardamonu.
Wyrośnięte ciastka formuje się w odpowiedni kształt i smaży na głębokim gorącym oleju. Podobnie jak podczas przygotowania pączków, tak i zlabia należy odwrócić, aby równo zarumieniły się z obu stron.
Upieczone i jeszcze ciepłe ciasteczka należy następnie moczyć przez 3-4 minuty w słodkim syropie cukrowym.
Idealnie upieczone ciasteczka mają piękny złocisto-pomarańczowy kolor i delikatnie chrupią, gdy się je gryzie.
Tunezja | Ciasteczka zlabia można kupić na każdym targu (Frittieren von "Jalebis" by timklt na licencji CC BY 2.0)
Ciasteczka z Kairuan
W całej Tunezji zlabia smakują praktycznie tak samo. Jedynie w mieście Béja znaleźć możemy podobne ciasteczka o nieco innym smaku, noszące nazwę mkharek.
Z piekarni specjalizujących się w pieczeniu zlabia słynie Kairuan. Miasto znajdujące się około 160 km na południe od Tunisu. Kairuan jest czwartym świętym miastem islamu, niezwykle ważnym dla muzułmanów z całego świata.
W roku 1988 medyna miasta wraz z Wielkim Meczetem zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego ludzkości UNESCO, co jeszcze bardziej przyciąga turystów. Ciasteczka zlabia są tutaj uważane za lokalny przysmak i każdy podróżny odwiedzający Kairuan musi ich skosztować.
Zainteresują Cię również





