Kuchnię tunezyjską można określić modnym w ostatnich czasach sformułowaniem: "fusion", gdyż łączy ona w sobie smaki arabskie, śródziemnomorskie i środkowowschodnie. Ponadto widoczne są tu wyraźne wpływy kuchni francuskiej.
Smaki i aromaty Tunezji odzwierciedlają bogatą historię tego kraju.
Tunezja | Tabouna - tradycyjny tunezyjski chleb (070908 Kairaoun 3 by Nafaa na licencji CC BY-SA 2.0)
Zróżnicowanie tunezyjskiej kuchni
Zróżnicowanie tutejszej kuchni wiąże się nierozerwalnie z tradycjami poszczególnych regionów, a w szczególności zależy od dostępności lokalnych produktów i ich sezonowego występowania.
Przyprawy
W Tunezji potrawy przyrządzane są z dodatkiem oliwy z oliwek, a doprawiane zazwyczaj: anyżem, kolendrą, kminkiem, kuminem, świeżą natką pietruszki, cynamonem, a także szafranem i świeżymi liśćmi mięty, kwiatami pomarańczy lub wodą różaną.
Wielu potrawom towarzyszy harissa, czyli pikantne chilli z aromatycznym czosnkiem. To właśnie z jej powodu kuchnia tego kraju uznawana jest za jedną z najbardziej pikantnych kuchni świata.
Owoce morza, mięsa i sałatki
W Tunezji niezwykłą popularnością cieszą się świeże ryby i owoce morza oraz pieczone mięso takie jak: kurczak i jagnięcina. Przez cały rok w kraju tym je się przepyszne sałatki, co nie powinno dziwić zważywszy na fakt, jak urodzajnie rosną w Tunezji wszystkie warzywa.
Zdecydowanie nadużywanym dodatkiem zarówno do mięs, jak i sałatek jest sok z cytryny. Uważany za orzeźwiający jest on szczególnie wykorzystywany w miesiącach letnich, kiedy to robi się z niego także desery i napoje. Nieodzownym dodatkiem ogromnej części potraw są jajka.
Francuskie bagietki
Spuścizną po kuchni francuskiej jest w Tunezji przede wszystkim pyszne pieczywo i apetyczne desery. Lekkie i kruche bagietki są dodatkiem do wielu dań. Pieczywo je się trzy razy dziennie, podczas głównych posiłków oraz w formie kanapek jako przekąski. Będąc w Tunezji koniecznie trzeba spróbować tradycyjnego chleba berberyjskiego nazywanego tabouna oraz chleba domowego nazywanego khobz mbesses. Z deserów francuskich niezwykle popularne są rozpływające się w ustach croissanty i ciastka czekoladowe.
Koniecznie musisz spróbować...
Do tradycyjnych specjałów tunezyjskiej kuchni kuchni należy zaliczyć: kuskus, sałatkę mechoia, tajine czy brik au thon, czyli smażone na głębokim oleju ciasto wypełnione nadzieniem z tuńczykiem, jajkiem, cebulą, kaparami i pietruszką.
Tunezja | Widok z restauracji La Falaise, La Marsa (View from La Falaise restaurant, La Marsa, Tunisia by Gary Denham na licencji CC BY-ND 2.0)
Alkohol w kuchni tunezyjskiej
Mówiąc o kuchni tunezyjskiej warto wspomnieć także o napojach, szczególnie tych alkoholowych. Mimo iż jest to kraj muzułmański, spożywanie alkoholu nie jest zabronione. Co więcej Tunezja produkuje przepyszne wina stołowe i musujące, piwa, aperitify oraz mocne lokalne likiery.
Alkohol sprzedawany jest w barach, restauracjach i niektórych supermarketach. Ze względu na szacunek do Tunezyjczyków nie należy nadużywać picia tych trunków. Podobnie jak w innych krajach Północnej Afryki, tak i w Tunezji niezwykle popularna jest słodka herbata miętowa oraz Ahwa arbi, czyli aromatyczna kawa.
Napiwki
Idąc do tunezyjskiej restauracji należy pamiętać, że kelnerzy będą oczekiwali napiwku. W regionach turystycznych powinna to być kwota równa ok. 10% całości rachunku.
Nie ma jak w domu...
Aby mieć możliwość skosztowania najpyszniejszych tradycyjnych potraw najlepiej wziąć udział w domowym spotkaniu związanym z jakimś wydarzeniem rodzinnym lub świętem religijnym.
Tunezja | Restauracja na łodzi w starym porcie Bizerty (Bateau restaurant sur le vieux port de Bizerte by Citizen59 na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również