Mesfouf lub kuskus mesfouf (مسفوف ) jest popularnym tunezyjskim daniem. Podstawą tej potrawy jest kasza kuskus, czyli popularny w całym Maghrebie produkt, który posiada zarówno cechy kaszy, jak i makaronu.

Zazwyczaj kuskus mesfouf jedzony jest podczas tradycyjnych świąt oraz rodzinnych spotkań.

Tunezja | Tunezyjczycy często spożywają mesfouf jako lekki lunch

Tunezja | Tunezyjczycy często spożywają mesfouf jako lekki lunch (couscous recipe by ukcider ukcider na licencji CC BY 2.0)

Sposób przygotowania

Kuskus przygotowuje się w tradycyjny sposób dodając do niego masło, zielony groszek i rodzynki. Co ciekawe, potrawa ta może być podawana na słono jako dodatek do dań obiadowych lub na słodko jako deser.

W wersji deserowej jest niezwykle popularna podczas świętego miesiąca postu – Ramadan. Mesfouf bywa także przygotowywany z dodatkiem pasty harissa. Tunezyjczycy często spożywają go jako lekki lunch, gdyż w wysokich temperaturach letnich miesięcy jedzenie mięsa, a nawet gotowanych warzyw, bywa zbyt ciężkim wyzwaniem dla żołądka.

W czasie letnich miesięcy, kiedy jest wiele świeżych warzyw i soczystych owoców, kuskus mesfouf podawany jest z koprem, czosnkiem, cebulą dymką, a nawet lawendą.

W wersji deserowej najczęściej wykorzystywane są słodkie winogrona, pulpa z soczystych pomarańczy lub cząstki granatu. Często taki deser ozdabiany jest orzechami włoskimi, piniowymi, migdałami lub pistacjami, a całość polewana złocistym miodem.

Aby smakołyk miał niepowtarzalny aromat i delikatny smak kuskus przygotowywany jest na bazie wody różanej lub wody z kwiatów pomarańczy.

Potrawa ta staje się obecnie niezwykle popularna również na stołach algierskich. Jest prosta w przygotowaniu, aromatyczna i niezwykle zdrowa.

Tunezja | W czasie letnich miesięcy kuskus podawany jest z dodatkiem świeżych warzyw

Tunezja | W czasie letnich miesięcy kuskus podawany jest z dodatkiem świeżych warzyw (Couscous salad with Zucchini and Roasted Almonds by Rooey202 na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Tureckie desery Tureckie desery
Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...

 

Afryka - lista krajów