Mesfouf lub kuskus mesfouf (مسفوف ) jest popularnym tunezyjskim daniem. Podstawą tej potrawy jest kasza kuskus, czyli popularny w całym Maghrebie produkt, który posiada zarówno cechy kaszy, jak i makaronu.
Zazwyczaj kuskus mesfouf jedzony jest podczas tradycyjnych świąt oraz rodzinnych spotkań.
Tunezja | Tunezyjczycy często spożywają mesfouf jako lekki lunch (couscous recipe by ukcider ukcider na licencji CC BY 2.0)
Sposób przygotowania
Kuskus przygotowuje się w tradycyjny sposób dodając do niego masło, zielony groszek i rodzynki. Co ciekawe, potrawa ta może być podawana na słono jako dodatek do dań obiadowych lub na słodko jako deser.
W wersji deserowej jest niezwykle popularna podczas świętego miesiąca postu – Ramadan. Mesfouf bywa także przygotowywany z dodatkiem pasty harissa. Tunezyjczycy często spożywają go jako lekki lunch, gdyż w wysokich temperaturach letnich miesięcy jedzenie mięsa, a nawet gotowanych warzyw, bywa zbyt ciężkim wyzwaniem dla żołądka.
W czasie letnich miesięcy, kiedy jest wiele świeżych warzyw i soczystych owoców, kuskus mesfouf podawany jest z koprem, czosnkiem, cebulą dymką, a nawet lawendą.
W wersji deserowej najczęściej wykorzystywane są słodkie winogrona, pulpa z soczystych pomarańczy lub cząstki granatu. Często taki deser ozdabiany jest orzechami włoskimi, piniowymi, migdałami lub pistacjami, a całość polewana złocistym miodem.
Aby smakołyk miał niepowtarzalny aromat i delikatny smak kuskus przygotowywany jest na bazie wody różanej lub wody z kwiatów pomarańczy.
Potrawa ta staje się obecnie niezwykle popularna również na stołach algierskich. Jest prosta w przygotowaniu, aromatyczna i niezwykle zdrowa.
Tunezja | W czasie letnich miesięcy kuskus podawany jest z dodatkiem świeżych warzyw (Couscous salad with Zucchini and Roasted Almonds by Rooey202 na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





