Mesfouf lub kuskus mesfouf (مسفوف ) jest popularnym tunezyjskim daniem. Podstawą tej potrawy jest kasza kuskus, czyli popularny w całym Maghrebie produkt, który posiada zarówno cechy kaszy, jak i makaronu.

Zazwyczaj kuskus mesfouf jedzony jest podczas tradycyjnych świąt oraz rodzinnych spotkań.

Tunezja | Tunezyjczycy często spożywają mesfouf jako lekki lunch
Tunezja | Tunezyjczycy często spożywają mesfouf jako lekki lunch (by ukcider )

Sposób przygotowania

Kuskus przygotowuje się w tradycyjny sposób dodając do niego masło, zielony groszek i rodzynki. Co ciekawe, potrawa ta może być podawana na słono jako dodatek do dań obiadowych lub na słodko jako deser.

W wersji deserowej jest niezwykle popularna podczas świętego miesiąca postu – Ramadan. Mesfouf bywa także przygotowywany z dodatkiem pasty harissa. Tunezyjczycy często spożywają go jako lekki lunch, gdyż w wysokich temperaturach letnich miesięcy jedzenie mięsa, a nawet gotowanych warzyw, bywa zbyt ciężkim wyzwaniem dla żołądka.

W czasie letnich miesięcy, kiedy jest wiele świeżych warzyw i soczystych owoców, kuskus mesfouf podawany jest z koprem, czosnkiem, cebulą dymką, a nawet lawendą.

W wersji deserowej najczęściej wykorzystywane są słodkie winogrona, pulpa z soczystych pomarańczy lub cząstki granatu. Często taki deser ozdabiany jest orzechami włoskimi, piniowymi, migdałami lub pistacjami, a całość polewana złocistym miodem.

Aby smakołyk miał niepowtarzalny aromat i delikatny smak kuskus przygotowywany jest na bazie wody różanej lub wody z kwiatów pomarańczy.

Potrawa ta staje się obecnie niezwykle popularna również na stołach algierskich. Jest prosta w przygotowaniu, aromatyczna i niezwykle zdrowa.

Tunezja | W czasie letnich miesięcy kuskus podawany jest z dodatkiem świeżych warzyw
Tunezja | W czasie letnich miesięcy kuskus podawany jest z dodatkiem świeżych warzyw (by rooey )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...

 

Afryka - lista krajów