Lablabi (لبلابي) to popularne tunezyjskie danie, którego nazwa wywodzi się z języka tureckiego. W Turcji „leblebi” to po prostu smażona ciecierzyca.
Tunezja | Lablabi zawsze podawane jest na ciepło (by b_2)
Ciecierzyca to roślina jednoroczna, pochodząca z terenów Azji, gdzie jest niezwykle często uprawiana. Ciecierzyca należy do tej samej rodziny co bób. Jadalne są nasiona ciecierzycy, które zarówno smakiem, jak i wyglądem przypominają groch.
Przepis na lablabi
W wersji podstawowej do przygotowania lablabi, oprócz ciecierzycy, niezbędny jest tylko czerstwy chleb i kminek. Chleb pokrojony w drobną kostkę jest zalewany zupą z ciecierzycy. Mocnego aromatu nadaje zupie kminek. Dodatkowo przyprawia się ją oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz pikantną harissą.
W niektórych miejscach lablabi jest przyrządzane bardziej bogato i dodaje się do niego kapary, tuńczyka lub ugotowane na twardo jajka.
W regionie Bizerte danie to podawane jest w małych okrągłych chlebach, zamiast w ceramicznych miseczkach. Lablabi bez względu na porę roku podawane jest na ciepło.
Obecnie to stosunkowo proste danie stało się niezwykle popularne. Restauracje, które specjalizują się w przygotowywaniu lablabi nazywane są „lablabistes”. Zupę tę można kupić w całym kraju, nawet na ulicznych straganach z jedzeniem za naprawdę niską cenę.
Tunezja | Lablabi to smażona ciecierzyca (April 8/2010 Chickpeas by Judith Doyle na licencji CC BY-ND 2.0)
Zainteresują Cię również





