Lablabi (لبلابي) to popularne tunezyjskie danie, którego nazwa wywodzi się z języka tureckiego. W Turcji „leblebi” to po prostu smażona ciecierzyca.

Tunezja | Lablabi zawsze podawane jest na ciepło.
Tunezja | Lablabi zawsze podawane jest na ciepło (by b_2 )

Ciecierzyca to roślina jednoroczna, pochodząca z terenów Azji, gdzie jest niezwykle często uprawiana. Ciecierzyca należy do tej samej rodziny co bób. Jadalne są nasiona ciecierzycy, które zarówno smakiem, jak i wyglądem przypominają groch.

Przepis na lablabi

W wersji podstawowej do przygotowania lablabi, oprócz ciecierzycy, niezbędny jest tylko czerstwy chleb i kminek. Chleb pokrojony w drobną kostkę jest zalewany zupą z ciecierzycy. Mocnego aromatu nadaje zupie kminek. Dodatkowo przyprawia się ją oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz pikantną harissą.

W niektórych miejscach lablabi jest przyrządzane bardziej bogato i dodaje się do niego kapary, tuńczyka lub ugotowane na twardo jajka.

W regionie Bizerte danie to podawane jest w małych okrągłych chlebach, zamiast w ceramicznych miseczkach. Lablabi bez względu na porę roku podawane jest na ciepło.

Obecnie to stosunkowo proste danie stało się niezwykle popularne. Restauracje, które specjalizują się w przygotowywaniu lablabi nazywane są „lablabistes”. Zupę tę można kupić w całym kraju, nawet na ulicznych straganach z jedzeniem za naprawdę niską cenę.

Tunezja | Lablabi to smażona ciecierzyca
Tunezja | Lablabi to smażona ciecierzyca (by doyland )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...

 

Afryka - lista krajów