Oliwki – jedni kochają ich smak, inni nie znoszą. Te małe zielone lub ciemnofioletowe kuleczki stanowią dodatek do wielu potraw. Często podawane są jako przystawka, w celu zaostrzenia apetytu.
Tunezja | Najlepsze oliwki rosną w środkowej części Tunezji (Autumn fruits: olives by Bea na licencji CC BY 2.0)
W wielu miejscach Tunezji uprawa oliwek jest głównym źródłem utrzymania tamtejszych mieszkańców. W całym kraju rośnie około 60 milionów drzew oliwnych, z których produkuje się przeszło 150 tysięcy ton oliwy. Tym samym Tunezja staje się drugim eksporterem oliwy z oliwek oraz czwartym producentem na świecie.
W czasach imperium rzymskiego, oliwa była największym bogactwem Tunezji. Służyła jako paliwo oraz dostarczała światło i ciepło. Stosowana była również jako lekarstwo – przyśpieszała gojenie ran, łagodziła ból, a także bardzo dobrze chłodziła ciało. Stała się ponadto symbolem płodności.
Dzisiaj Tunezyjczycy nie używają praktycznie innego tłuszczu, jak oliwa z oliwek. Nie znajdziemy w ich domach masła czy margaryny. Produkcja oliwy często odbywa się domowym sposobem. Oliwki kwasi się zalewając słoną wodą na okres około 10 dni. Najlepsze są te kupione na targu, prosto z beczki. Świeże oliwki są bardzo gorzkie. Dopiero długotrwałe przetworzenie uwalnia ich charakterystyczny smak.
Tunezja |Wiele tunezyjskich rodzin utrzymuje się wyłącznie z oliwnych plantacji (Olive_Partanna by Davide Genco na licencji CC BY-ND 2.0)
Tunezyjskie gospodynie wykorzystują wszystko, co powstaje podczas wyciskania oliwy. Część, która nie nadaje się już do spożycia, użyta będzie do produkcji mydła. Z drzewa oliwnego wyrabia się zaś misy, zabawki, dzbany czy nawet biżuterię.
Niewiele osób wie, że drzewko oliwne potrzebuje aż siedmiu lat, by mogło owocować. Zbiory odbywają się od lipca do końca lutego. Powszechnie znane są dwa kolory oliwek: czarne i zielone. Istnieje jednak około 50 odmian tych owoców.
Zainteresują Cię również





