Sałatka Mechouia (سلاطة مشوية) to jedna z najważniejszych tunezyjskich potraw, można wręcz powiedzieć, że to "popisowe" danie mieszkańców tego kraju.
Tunezja | Sałatka Méchouia to w dosłownym znaczeniu "sałatka grilowana" (10 things: cast iron grill pan by Crystal na licencji CC BY 2.0)
Grillowana sałatka
Jej nazwę dosłownie można przetłumaczyć jako „sałatka grillowana”, co doskonale oddaje jej charakter. Przygotowuje się ją z pomidorów, papryki, cebuli i bakłażanów. Czasami warzywa te są pieczone na grillu, a czasami pokrojone i ugotowane.
Całość doprawiona jest solą, pieprzem, czosnkiem, suszoną kolendrą i kminkiem, a z wierzchu delikatnie skropiona oliwą z oliwek.
Dodatki:
Tunezyjczycy lubujący się w pikantnej kuchni dodają do niej harissę. Oczywiście obowiązkowo podawana jest chrupiąca bagietka.
Sałatka Mechouia bywa podawana z roztrzepanym jajem lub cieniutkimi, pikantnymi kiełbaskami – merguez wyrabianymi z jagnięciny, a rzadziej z wołowiny.
Na śniadanie lub na obiad
Sałatka ta może być serwowana na kilka sposobów. Jako danie śniadaniowe podawana jest w towarzystwie oliwek, tuńczyka i z gotowanymi ćwiartkami jajek.
Może być dodatkiem do dania głównego w trakcie obiadu.
Czasami sałatka Méchouia wykorzystywana jest jako podstawa do tworzenia zapiekanek makaronowych.
Łatwa do zrobienia
Sałatka Méchouia jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a wszystkie warzywa wchodzące w jej skład są u nas łatwo dostępne, dlatego warto ją przygotowywać choćby podczas letnich ogrodowych przyjęć.
Zainteresują Cię również





