Sałatka Mechouia (سلاطة مشوية) to jedna z najważniejszych tunezyjskich potraw, można wręcz powiedzieć, że to "popisowe" danie mieszkańców tego kraju.

Tunezja | Sałatka Méchouia to w dosłownym znaczeniu
Tunezja | Sałatka Méchouia to w dosłownym znaczeniu "sałatka grilowana" (by crystalflick )

Grillowana sałatka

Jej nazwę dosłownie można przetłumaczyć jako „sałatka grillowana”, co doskonale oddaje jej charakter. Przygotowuje się ją z pomidorów, papryki, cebuli i bakłażanów. Czasami warzywa te są pieczone na grillu, a czasami pokrojone i ugotowane.

Całość doprawiona jest solą, pieprzem, czosnkiem, suszoną kolendrą i kminkiem, a z wierzchu delikatnie skropiona oliwą z oliwek.

Dodatki:

Tunezyjczycy lubujący się w pikantnej kuchni dodają do niej harissę. Oczywiście obowiązkowo podawana jest chrupiąca bagietka.

Sałatka Mechouia bywa podawana z roztrzepanym jajem lub cieniutkimi, pikantnymi kiełbaskami – merguez wyrabianymi z jagnięciny, a rzadziej z wołowiny.

Na śniadanie lub na obiad

Sałatka ta może być serwowana na kilka sposobów. Jako danie śniadaniowe podawana jest w towarzystwie oliwek, tuńczyka i z gotowanymi ćwiartkami jajek.

Może być dodatkiem do dania głównego w trakcie obiadu.

Czasami sałatka Méchouia wykorzystywana jest jako podstawa do tworzenia zapiekanek makaronowych.

Łatwa do zrobienia

Sałatka Méchouia jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a wszystkie warzywa wchodzące w jej skład są u nas łatwo dostępne, dlatego warto ją przygotowywać choćby podczas letnich ogrodowych przyjęć.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...

 

Afryka - lista krajów