Tajin (Tadżin) to potrawa powszechnie znana w krajach Północnej Afryki, jednakże tajin tunezyjski jest całkowicie innym daniem niż to, które znamy chociażby z Maroka.
Tunezja | W skład typowego tajin’u tunezyjskiego wchodzą jajka oraz mięso (Tunisian Tagine Malsouka by Rusty Clark ~ 100K Photos na licencji CC BY 2.0)
Tajin, czyli jajka i ryż
Tajin tunezyjski swoją nazwę wziął od perskiego słowa طاچین, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „pieczone danie z ryżu i jajek”. W Tunezji do przyrządzenia tego dania nie jest potrzebne specjalne, stożkowate ceramiczne naczynie, jak to ma miejsce w Maroku. W zupełności wystarczy zwykła metalowa patelnia lub w bardziej nowoczesnej kuchni – żaroodporne naczynie szklane.
W skład typowego tajin’u tunezyjskiego wchodzą obowiązkowo jajka oraz mięso. Zazwyczaj jest to kurczak lub mielona cielęcina albo też w wersji rybnej – tuńczyk. Dodatkami do potrawy są: ziemniaki i zielony groszek. Do przyprawienia używa się mieszanek ziołowych, harissę oraz świeżą natkę z pietruszki.
Samo pieczenie potrawy zajmuje około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy całość posypać startym żółtym serem. Tajin tunezyjski przypomina wyglądem zapiekankę lub omlet.
W niektórych tunezyjskich domach i restauracjach przygotowuje się tajin na bazie ciasta do brik, czyli tzw. malsouqa lub inaczej warka (ملسوقة). Kolejne cieniutkie warstwy ciasta smaruje się masłem i przekłada farszem, a następnie zapieka w piekarniku.
Jednym z najbardziej popularnych przepisów jest tunezyjski tajin Sibnekh.
Tunezja | Tajin tunezyjski przypomina wyglądem zapiekankę lub omlet (Tunisian Tagine Malsouka by Rusty Clark ~ 100K Photos na licencji CC BY 2.0)
Składniki niezbędne do jego przygotowania tajin'u Sibnekh:
- 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 30 deko pokrojonego w kostkę mięsa z piersi z kurczaka,
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę,
- 1 łyżka pasty harissa,
- 1,5 łyżeczki ras el hanout*,
- 0,5 szklanki wody,
- 1,5 łyżki sosu pomidorowego,
- 1 łyżka masła,
- 1 pęczek świeżego szpinaku, umytego i posiekanego,
- 8 jajek,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 1/3 szklanki parmezanu,
- Szczypta soli i pieprz do smaku.
*Ras el hanout to popularna w Północnej Afryce mieszanka przypraw, w skład której wchodzi około 30 zmielonych ziół (choć bywają i takie, które mają 100 składników). Są trzy podstawowe rodzaje tej mieszanki: Lamrouzia, L'msagna oraz Monuzav. Mieszanki od poszczególnych producentów mają swój niepowtarzalny i unikatowy smak oraz aromat.
Tunezja | Do przyrządzenia Tajin'u potrzebna jest metalowa blaszka lub naczynie żaroodporne (Tunisian Tagine Malsouka by Rusty Clark ~ 100K Photos na licencji CC BY 2.0)
Sposób przyrządzenia
Zanim zaczniemy przygotowywać danie, rozgrzewamy piekarnik do 200oC.
Na patelni podgrzewamy olej, na którym następnie smażymy ziemniaki na złoty kolor. Następnie odsączamy je z nadmiaru oleju papierowym ręcznikiem lub serwetką.
Później podsmażamy pierś z kurczaka równocześnie z cebulką, tak długo, aż zrobi się szklista. Po około 5 minutach smażenia dodajemy pikantną pastę harissa, mieszankę przypraw ras el hanout, sos pomidorowy oraz trochę wody.Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szpinak i nadal gotujemy. Tak przygotowane danie zdejmujemy z palnika.
W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, do których następnie wrzucamy zielony groszek, parmezan i podsmażone ziemniaki. Następnie całość przelewamy do żaroodpornego naczynia gdzie mieszamy jajeczną część dania z usmażonym z resztą produktów kurczakiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W nagrzanym piekarniku potrawę pieczemy przez ok. 15 – 20 minut, tak aby tajin nabrał złocistobrązowego koloru. Danie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy aż wystygnie. Wystudzone podajemy pokrojone na kawałki.
Tunezja | Podstawowym składnikiem tajin'u są jaja (4 days worth of eggs by Rob and Stephanie Levy na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





