Dania kuchni tunezyjskiej charakteryzują się intensywnymi smakami i aromatami. Wszystko dzięki ziołom i przyprawom. Które z nich warto kupić będąc w Tunezji?

Tunezja | Świeży tymianek

Tunezja | Świeży tymianek (Fresh Thyme by cookbookman17 na licencji CC BY 2.0)

Harissa

Harissa jest podstawą niemal każdego tunezyjskiego dania. Głównym składnikiem tej pasty są ostre papryczki piri-piri. Harissę dodaje się do: zup, mięs, sosów czy nawet sałatek. Sprzedawana jest w puszkach, słoikach albo tubkach.

Kumin

Kumin jest ważną przyprawą w kuchni arabskiej. Dodaje potrawom niesamowitego smaku i aromatu. Dodatkowo ma też właściwości lecznicze, doskonale zwalcza dolegliwości żołądkowe.

Mięta

Tunezyjczycy uwielbiają pić miętową herbatę, zawsze z dużą ilością cukru, z dodatkiem orzeszków piniowych. Mięta ma właściwości uspokajające, przeciwbólowe, przeciwwymiotne i bakteriobójcze.

Kolendra

Kolendra znana jest i używana na całym świecie. Przypomina pietruszkę, ale w smaku jest nieco bardziej ostra. Dodawana jest pod koniec gotowania do sosów oraz zup.

Tunezja | Kumin

Tunezja | Kumin (Saag paneer - Cumin seeds by grongar na licencji CC BY 2.0)

Szafran

Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Nadaje potrawom niesamowity aromat. Najlepiej kupować go w sprawdzonych miejscach, zdarzają się podróbki, które z szafranem nie mają nic wspólnego.

Tymianek

W tunezyjskiej kuchni nie może też zabraknąć tymianku charakteryzującego się lekko pikantnym, ale przyjemnym aromatem. Dodawany jest do potraw z pomidorów, groszku, fasoli albo ziemniaków. Warto wiedzieć, że tymianek ma właściwości rozgrzewające, jest także pomocny przy zatwardzeniach.

Kurkuma

Bardzo popularna w kuchni tunezyjskiej jest kurkuma. Nawet jej niewielka ilość nadaje potrawom piękny, złoty kolor. Warto wiedzieć, że kurkuma ma też właściwości lecznicze – przyspiesza gojenie ran.

Tunezja | Cynamon

Tunezja | Cynamon (Ceylon Cinnamon Sticks_11 by Cinnamon Vogue na licencji CC BY 2.0)

Czosnek

W tunezyjskiej kuchni bardzo często używa się też czosnku, który nadaje potrawom charakterystycznego, ostrego smaku. Ponadto ma on wiele właściwości leczniczych, np. działa przeciwzapalnie, a nawet podwyższa libido!

Cynamon

Cynamon to przyprawa kojarząca nam się głownie ze słodkościami. Tunezyjczycy używają jej jednak też do dań obiadowych.

Tunezja | Pasta harissa

Tunezja | Pasta harissa (Harissa by Alper Çuğun na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Fauna Tunezji Fauna Tunezji
Jak wskazują liczne dane archeologiczne (np. rysunki naskalne) czy historyczne, w Tunezji żyły niegdyś liczne...
Cypr - świat roślinny Cypr - świat roślinny
Cypr jest najbardziej lesistą wyspą w całym obszarze śródziemnomorskim. Już w starożytności uważany był za wyspę...
Chorwacja – świat roślinny Chorwacja – świat roślinny
Świat roślinny Chorwacji podzielić można na wyraźne strefy: nadmorską strefę roślinności śródziemnomorskiej,...
Świat roślinny i zwierzęcy Świat roślinny i zwierzęcy
Wielbiciele bujnej flory poczują się w Portugalii jak w raju, nie bez powodu bowiem zwana jest ona „ogrodem...
 Roślinność i uprawy w Turcji Roślinność i uprawy w Turcji
W przeszłości Anatolia była krainą bardziej zieloną niż obecnie. Dzisiejszy wygląd szaty roślinnej jest wynikiem...
Szarańczyn strąkowy Szarańczyn strąkowy
Drzewo to, zwane również karobowym lub po prostu karob, zdominowało krajobraz Cypru, po tym jak najprawdopodobniej...

 

Afryka - lista krajów