Dania kuchni tunezyjskiej charakteryzują się intensywnymi smakami i aromatami. Wszystko dzięki ziołom i przyprawom. Które z nich warto kupić będąc w Tunezji?
Tunezja | Świeży tymianek (Fresh Thyme by cookbookman17 na licencji CC BY 2.0)
Harissa
Harissa jest podstawą niemal każdego tunezyjskiego dania. Głównym składnikiem tej pasty są ostre papryczki piri-piri. Harissę dodaje się do: zup, mięs, sosów czy nawet sałatek. Sprzedawana jest w puszkach, słoikach albo tubkach.
Kumin
Kumin jest ważną przyprawą w kuchni arabskiej. Dodaje potrawom niesamowitego smaku i aromatu. Dodatkowo ma też właściwości lecznicze, doskonale zwalcza dolegliwości żołądkowe.
Mięta
Tunezyjczycy uwielbiają pić miętową herbatę, zawsze z dużą ilością cukru, z dodatkiem orzeszków piniowych. Mięta ma właściwości uspokajające, przeciwbólowe, przeciwwymiotne i bakteriobójcze.
Kolendra
Kolendra znana jest i używana na całym świecie. Przypomina pietruszkę, ale w smaku jest nieco bardziej ostra. Dodawana jest pod koniec gotowania do sosów oraz zup.
Tunezja | Kumin (Saag paneer - Cumin seeds by grongar na licencji CC BY 2.0)
Szafran
Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Nadaje potrawom niesamowity aromat. Najlepiej kupować go w sprawdzonych miejscach, zdarzają się podróbki, które z szafranem nie mają nic wspólnego.
Tymianek
W tunezyjskiej kuchni nie może też zabraknąć tymianku charakteryzującego się lekko pikantnym, ale przyjemnym aromatem. Dodawany jest do potraw z pomidorów, groszku, fasoli albo ziemniaków. Warto wiedzieć, że tymianek ma właściwości rozgrzewające, jest także pomocny przy zatwardzeniach.
Kurkuma
Bardzo popularna w kuchni tunezyjskiej jest kurkuma. Nawet jej niewielka ilość nadaje potrawom piękny, złoty kolor. Warto wiedzieć, że kurkuma ma też właściwości lecznicze – przyspiesza gojenie ran.
Tunezja | Cynamon (Ceylon Cinnamon Sticks_11 by Cinnamon Vogue na licencji CC BY 2.0)
Czosnek
W tunezyjskiej kuchni bardzo często używa się też czosnku, który nadaje potrawom charakterystycznego, ostrego smaku. Ponadto ma on wiele właściwości leczniczych, np. działa przeciwzapalnie, a nawet podwyższa libido!
Cynamon
Cynamon to przyprawa kojarząca nam się głownie ze słodkościami. Tunezyjczycy używają jej jednak też do dań obiadowych.
Tunezja | Pasta harissa (Harissa by Alper Çuğun na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również