Jamajka – kraj pełen słońca – jest miejsce, gdzie zawsze skosztujemy pysznych i świeżych owoców. Są aromatyczne, kolorowe i o dziwnych kształtach.
Oprócz popularnych bananów i pomarańczy można znaleźć takie owoce jak:
Jamajka | Bligia pospolita (Ackee) (Ackees by kaiton na licencji CC BY-SA 2.0)
Bligia pospolita
Bligia pospolita (Ackee) to wiecznie zielone drzewo, które osiąga nawet 30 m wysokości. Spokrewnione jest z liczi chińskim i longanem. Dojrzałe owoce są w kolorze pomarańczowym, o kształcie gruszkowatym. Gdy dojrzeją, pękają i ukazują się trzy duże, błyszczące, czarne nasiona, otoczone kremowym lub białym miąższem. Pamiętajmy, by nie spożywać niedojrzałych owoców, ponieważ mogą wywołać tzw. jamajską chorobę wymiotną.
W kuchni jamajskiej stosuje się jako dodatek do ryb. Suszone nasiona i łupina wykorzystywane są w medycynie.
Czapetka malajska
Czapetka malajska to owoc w kształcie gruszki w ciemnoczerwonej skórce i białym miąższu. Często stosowany w medycynie jako lek na zaparcia lub cukrzycę.
Chlebowiec właściwy
Chlebowiec właściwy – owoce z tego drzewa są kształtu kulistego, z zewnątrz zielone z żółtym miąższem. Waga jednego może sięgać 2 kg i jest wielkości dużego melona.
Owoce chlebowca można jeść na surowo, gotować, piec, a także kisić. Są doskonałym źródłem witaminy C, zawierają także sporo tłuszczu i skrobi.
Przepękla ogórkowata
Przepękla ogórkowata (balsamka ogórkowata) to roślina z rodziny dyniowatych. Owoc jest w kolorze pomarańczowym, kształtem przypomina ogórka o długości do 18 cm.
Jamajka | Czapetka malajska (Trái Điều (Mận hoa đỏ) Syzygium malaccense by Duy Thuong Ngo 吳 惟 尚 na licencji CC BY-ND 2.0)
Kakao
Wszystkie wyroby czekoladowe wytwarza się z kakao.
Owoce kakaowca są gładkie lub bruzdkowane o kształcie ogórka. Gruba łupina okrywa od 20 do 60 płaskich lub kulistych nasion, nazywanych ziarnami kakaowca.
Granat
Drzewo granatu może sięgać nawet 20 m. Sam owoc składa się z wielu soczystych słodko-kwaśnych nasion. Granat może być spożywany na surowo lub przerobiony na sok. Idealnie gasi pragnienie w upalne dni.
Jabłko cukrowe
Jabłko cukrowe wyglądem przypomina malinę wielkości jabłka. Skóra jest gruba, a pod nią kryje się słodki biały miąższ. Owoc idealnie smakuje w połączeniu z mlekiem kokosowym.
Jabłko cukrowe jest doskonałym źródłem: żelaza, fosforu, wapnia karotenu oraz wielu witamin i minerałów.
Jamajka | Przepękla ogórkowata (starr-031108-2156-Momordica_charantia-fruit-Long_Key-Florida by Forest and Kim Starr na licencji CC BY 2.0)
Flaszowiec miękkociernisty
Drzewo flaszowca kwitnie przez cały rok, a owoce dojrzewają o każdej porze. Owoce są duże, kształtu nerkowatego, a ich waga może sięgać nawet 6 kg. Zielona skórka pokrywa śnieżnobiały miąższ.
Smak owocu jest bardzo oryginalny, przypomina krem poziomkowo-ananasowy.
Mammy
Mammy to duże, okrągłe owoce pokryte grubą skórą. Jego smak często porównywany jest do mango.
Zainteresują Cię również