Z czym kojarzy się nam kuchnia meksykańska? Oczywiście z pikantnymi papryczkami chili i tequilą. Meksykańska tradycja kulinarna to jednak znacznie więcej.
Meksyk | Tortilla (by Heriberto Herrerana licencji Freeimages)
Kuchnia meksykańska – mieszanka tradycji
Kuchnia meksykańska to mieszanka różnych tradycji, znajdziemy w niej oczywiście potrawy z czasów prekolumbijskich. Królowała wtedy fasola i kukurydza, jadano ryby, a wszystko przyprawiano ostrymi papryczkami.
Podboje hiszpańskie wyraźnie zaznaczyły się w meksykańskich tradycjach kulinarnych. Pojawiła się pszenica i nabiał, a potrawy zyskały wyrazisty smak dzięki dodatkowi czosnku. Hiszpanie przywieźli też chleb i cukier, które wcześniej były na tych terenach nieznane.
Dziś kuchnia meksykańska słynie z obfitości świeżych warzyw i owoców oraz z intensywnie przyprawianych dań, które nie każdy Europejczyk może przełknąć. W niektórych regionach spotkamy też potrawy tak egzotyczne, jak świerszcze czy jaja mrówek.
Tortilla na sto sposobów
Tortille są dla kuchni meksykańskiej tym, czym chleb i ziemniaki dla polskiej - trudno wyobrazić sobie bez nich jakikolwiek posiłek. Są to placki z mąki pszennej lub kukurydzianej zmieszanej z wodą, wypiekane na patelniach lub gorących blachach. To jedna z najstarszych meksykańskich potraw. Tortille do dziś są wyrabiane w sposób tradycyjny przez liczne grupy rdzennej ludności.
Oryginalna tortilla musi być przygotowana ręcznie: równe placki robione maszynowo nie mogą się z nimi równać.
Meksyk | Kuchnia meksykańska to mieszanka różnych tradycji (by adoproducciones na licencji Pixabay)
W zależności od sposobu podania, potrawy z tortillą noszą różne nazwy. Bardzo popularne są tacos – placki (najczęściej kukurydziane) wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, często posypane świeżymi przyprawami. Podobna potrawa to burritos, faszerowane tortille z mąki pszennej. Quesadillas to natomiast tortille wypełnione roztopionym serem i innymi dodatkami. Jeśli danie to udusimy w sosie uzyskamy enchiladę. Tostadas są natomiast smażone na chrupko - na tak przygotowanej podstawie podaje się mięso i świeże warzywa.
Farsz, którym wypełniane są placki może być przyrządzony z dowolnych składników. Podstawę stanowi jednak mięso oraz fasola, dzięki czemu dania są bardzo pożywne. Na tym polu nie można jednak narzekać na nudę, gdyż fasola w Meksyku występuje w wielu odmianach, a miejscowi kucharze potrafią przyrządzać ją na setki sposobów. Wyrazisty smak potraw zapewnia dodatek papryczek chili i licznych sosów.
Meksyk | Tacos (by jess lis na licencji Freeimages)
Salsa
Salsa to słowo oznaczające sos przygotowywany na zimno. W Meksyku sosy podaje się do wielu potraw mięsnych; najczęściej są serwowane osobno i każdy sam polewa nimi burritos lub tacos.
Najpopularniejsze salsy przygotowywane są z drobno posiekanych lub zmiksowanych warzyw z dodatkiem przypraw.
Prym wiedzie sos pomidorowy, wzbogacony drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Może być przygotowany z pomidorów surowych lub gotowanych, jednak żaden szanujący się kucharz nie użyje do tego gotowych przetworów. Zasada ta obowiązuje także przy innych sosach.
Oryginalnym dodatkiem jest salsa z zielonych pomidorów, bardzo popularnych w Meksyku. Na stołach gości tez często guacamole – gęsty, kremowy sos z awokado, często z dodatkiem chili i soku z limonki.
Dodatkiem do mięs, szczególnie do indyka, jest sos mole. Przygotować go można według różnych przepisów, jednak niezbędne składniki to czekolada i ostre papryczki.
Meksyk | Tequila (by paroca71 na licencji Pixabay)
Dla ochłody
Gorący klimat Meksyku sprawia, że picie dużej ilości płynów jest koniecznością, dlatego też niemal na każdej ulicy kupimy soki owocowe i inne napoje.
Dzień warto zacząć od gorącej kawy. W Meksyku parzy się ją z dodatkiem cynamonu i brązowego cukru, uzyskując mocny i aromatyczny napój.
Gdy słońce i upał dają się we znaki do wyboru mamy liczne napoje proponowane przez ulicznych sprzedawców. Spotkać się można z nazwą aqas frescas – tak określane są soki owocowe przyprawiane i rozcieńczane wodą.
Bardzo popularny jest atole – gęsty, słodki koktajl wzbogacony kakao, wanilią lub orzechami. Kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi mielonego ryżu lub mąki kukurydzianej. Bardziej orzeźwiająca jest hurchata, czyli woda z cukrem trzcinowym i cynamonem.
Warto też spróbować napoju na bazie agawy. Owoc ten jest też używany do wyrobu alkoholu, z którego słynie Meksyk – tequli. Produkuje się ją z agawy niebieskiej; sok tej rośliny fermentuje, następnie zostaje poddany procesowi destylacji, po czym trafia do drewnianych beczek, gdzie dojrzewa. Czas dojrzewania, rodzaj kadzi, ich wiek – wszystko to wpływa na walory smakowe uzyskiwanego produktu. W zależności od stosowanych metod można wyprodukować różne rodzaje tequli. Najpopularniejsze to tequila oro i blanco.
Meksyk | Salsa (by GamerChef6 na licencji Pixabay)
Szczególną odmianą meksykańskiej wódki jest mezcal. Również produkowana jest z agawy, jednak wybiera się inne gatunki rośliny oraz korzysta z innych jej części. Najbardziej charakterystyczny element to robaki gusano wrzucane do trunku. Butelka z zatopioną w alkoholu gąsienicą to jedna z najpopularniejszych pamiątek z Meksyku.
Meksyk słynie też ze znakomitego piwa. Najbardziej znane to XX-Lager i Corona.
Zainteresują Cię również





