Jako jeden z głównych symboli Meksyku wymienić można tequilę. Bez wątpienia jest to najbardziej znany i reprezentatywny trunek kraju. Tequila to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który pochodzi z miasta, noszącego w XVI w. tę samą nazwę.
Meksyk | Tequila - symbol Meksyku (by 1259483 na licencji Pixabay)
Jednak znana nam tequila, która rozprowadzana jest m. in. także w Polsce po raz pierwszy została wyprodukowana w XIX wieku w miejscowości Guadalajara.
Początkowo tequila nie spotkała się z uznaniem lokalnej społeczności. Dopiero kiedy w późniejszym okresie na rynek wprowadzono wiele rodzajów trunku, tequila stanęła w czołówce najczęściej spożywanych alkoholi.
Napój ten występuje w różnych odmianach i kolorach. Wyróżniamy tequilę „el blanco” – powstającą w kilka dni, tequilę „el oro” – która nie jest poddawana procesowi starzenia, tequilę „el añejo” – która dojrzewa przez około rok lub tequilę „extra añejo” – zdatną do spożycia dopiero po trzech latach.
Główny składnik tequili to sfermentowany sok niebieskiej agawy, typowej rośliny występującej w Meksyku. By alkohol mógł „legalnie” nazywać się tequilą, powinien być wykonany w Meksyku i zawierać przynajmniej 51% soku z niebieskiej agawy, chociaż z reguły ten prawdziwy napój zawiera go aż 100 %. W zmieszanych tequilach, łączy się agawę z syropem kukurydzianym lub cukrem trzcinowym.
Istnieją powszechne sposoby picia meksykańskiego trunku, które praktykowane są jedynie w innych krajach, a w samym Meksyku nie obowiązują. Jeden z nich polega na początkowym posypaniu dłoni solą, skosztowaniu jej, wypiciu kieliszka alkoholu i zagryzieniu cytryną. Nieważne jednak w jaki sposób tequilę spożywamy... najważniejszy jest odpowiedni dobór towarzystwa – wtedy udana zabawa murowana.
Meksyk | Tequila - wersja z cytrynką (by esgarijc na licencji Freeimages)
Zainteresują Cię również





