Jagoda goji to mały, czerwony owoc, rosnący na krzewie Lycium Barbarum. Ta wyjątkowa roślina spotykana jest na terenach Tybetu, Mongolii i Chin. Jagody goji są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Chiny | Suszone jagody goji
Chiny | Suszone jagody goji (by miheco )

Świeże jagody goji

Jagodowe krzewy osiągają wysokość od 1 do 3 metrów. Owoce mają długość około 2 cm. Hodowcy unikają dotykania świeżych owoców rękami – wywołuje to rekcję utleniania i jagoda przybiera wówczas ciemny kolor. Jak więc zbiera się te drogocenne owoce? Dojrzałe jagody strząsane są na specjalnie podłożoną matę, a następnie suszone w zacienionym miejscu.

Suszone jagody goji

Zdrowie

Do skosztowania goji berries skutecznie zachęca fakt, że uważa się je za najzdrowszy produkt spożywczy na świecie! Są one bogate w pożyteczne składniki odżywcze, minerały oraz witaminy. Stanowią kompletne źródło białka. Zawierają kilkanaście różnych aminokwasów.

Ponadto, jedząc jagody goji, zaopatrujemy swój organizm w 21 pierwiastków śladowych, takich jak: cynk, żelazo, miedź, wapno, fosfor, selen i german (posiada działanie antyrakowe).

W jagodach goji znajduje się trzykrotnie więcej żelaza niż w szpinaku. Są one najbogatszym źródłem karotenoidów, w tym beta karotenu. Jego zawartość jest większa niż np. marchewkach.

Chiny | Goji jako składnik potrawy kuchni chińskiej
Chiny | Goji jako składnik potrawy kuchni chińskiej (by nekonoir )

Goji zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, m. in.: kwas omega 6 oraz kwas linolowy, niezbędny przy odchudzaniu. Dzięki zawartości beta-sisterolu jagody te mają działanie przeciwzapalne, jak również obniżają poziom cholesterolu.

Młodość

Goji stanowi jedyne znane pożywienie stymulujące organizm człowieka do naturalnego produkowania hormonu HGH (Human Growth Hormone).

Hormon ten wraz z wiekiem produkowany jest w co raz mniejszej ilości, co ściśle powiązane jest z procesem starzenia.

Musimy pamiętać o rozsądnym spożywaniu suszonych jagód goji. Optymalna ich ilość to nie więcej niż 70 sztuk na dobę.

Zainteresują Cię również

Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Zielona zupa - Caldo verde Zielona zupa - Caldo verde
Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii....
Bacalhau á bras Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest...
Słodkości z Algarve Słodkości z Algarve
Algarve ze swoimi skalistymi wybrzeżami i długimi, piaszczystymi plażami jest nie tylko centrum portugalskiej...
Węgry – wakacje w rytmie czardasza Węgry – wakacje w rytmie czardasza
Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier...

Chiny | Goji berries pomagają zachować młodość!
Chiny | Goji berries pomagają zachować młodość! (by vizpix )