Po obu stronach równika, między Oceanem Indyjskim a Spokojnym, na tysiącach malowniczych wysp, położone jest jedno z najbardziej niezwykłych państw świata – Indonezja.
Z greckiego indos oznacza „indyjski”, zaś nesos – „wyspę”, nazwa kraju nie kryje więc żadnych tajemnic, czego nie można powiedzieć o jego magicznych zakątkach.
Indonezja | Magiczne zakątki Bali (by Daniel Frederiks na licencji FreeImages)
Wyspy Indonezji, z których najbardziej znane to: Jawa, Sumatra, Borneo, Celebes, Nowa Gwinea, Bali i Timor, posiadają urozmaiconą linię brzegową, porośnięte są bujną, zachwycającą roślinnością, a zamieszkują je przyjaźni ludzie i zróżnicowany świat zwierzęcy.
Trochę geografii
Indonezja jest państwem Azji Południowo-Wschodniej, położonym na wyspach Archipelagu Malajskiego i zajmującym także zachodnią część Nowej Gwinei. Jest to największe wyspiarskie państwo świata.
Indonezja zajmuje ponad 17 tysięcy wysp, z których aż 6 tysięcy jest bezludnych. Grupę wysp składających się na to, liczące około 1,9 mln km2 powierzchni państwo, otaczają wody oceanu Indyjskiego i Oceanu Spokojnego. Pomiędzy wyspami znajduje się wiele mórz wewnętrznych.
Indonezja | Barong – postać z mitologii balijskiej (by timobalk na licencji FreeImages)
Wyspy Indonezji są obszarem aktywnym sejsmicznie, ponoć około 27 ze wszystkich 330 występujących tutaj wulkanów, to wulkany czynne. 16 z nich położonych jest na Jawie a 9 na Sumatrze.
Pogoda
W Indonezji dominuje monsunowy klimat równikowy. Pora deszczowa w poszczególnych regionach występuje w różnym czasie. Najwięcej deszczu możemy się podziewać między marcem i majem oraz październikiem i grudniem. Deszcze padają zwykle po południu.
Temperatury powietrza są tu raczej stabilne i w ciągu całego roku wahają się w granicach 20-30°C.
Niemal w całej Indonezji najbardziej optymalna pogoda panuje we wrześniu.
Indonezja | Bali – relaks o zachodzie słońca (Bali Sunset Shots by anton_rd na licencji CC BY 2.0)
Przyroda
Większą część powierzchni Indonezji (około 60%) pokrywają bujne, zielone lasy. Szczególnie pięknym, leśnym krajobrazem z tysiącami różnorodnych gatunków flory, może poszczycić się zachodnia Jawa, Sumatra, Borneo, Celebes i Moluki. Wschodnią Jawę i Małe Wyspy Sundajskie porastają lasy zwrotnikowe z drzewem tekowym i bambusami.
Charakterystyczną dla Indonezji formacją roślinną są trawy alang-alang.
Jeśli pragniemy bliżej poznać indonezyjski świat zwierzęcy, z pewnością ucieszy nas możliwość zobaczenia słonia indyjskiego, sumatrzańskich i jawajskich nosorożców, tygrysów, lampartów (Jawa), orangutanów, nosaczy (Borneo), tapira malajskiego (Sumatra) i oczywiście słynnym mieszkańców wyspy Komodo – największych na świecie waranów.
Nie brak tu także zwierząt endemicznych, czyli nie występujących nigdzie indziej na świecie, jak np. karłowate bawoły anoa z Celebesu.
Indonezja | Krajobraz Indonezji współtworzą rozległe plantacje kawy i herbaty oraz tarasy ryżowych pól (by Iris Scherer na licencji FreeImages)
Atrakcje
O atrakcjach, jakie czekają na turystów w tak pięknym i zróżnicowanym kraju, można by długo opowiadać. Próbując ująć je w skrócie, dochodzi się do wniosku, że Indonezja oferuje swoim gościom praktycznie wszystko, czego tylko mogą oczekiwać od swojej wymarzonej wycieczki: bajeczną przyrodę, bogatą kulturę i wyśmienitą kuchnię.
Indonezja to między innymi możliwość wyciszającego (Senggigi na Lombok), szalonego (Kuta na Bali) bądź aktywnego (surfing na Mentawai) wypoczynku na plaży. To także emocjonujące wyprawy trekkingowe i możliwość poznania kultury ponad 300 grup etnicznych zamieszkujących okoliczne wyspy.
Cuda indonezyjskiej przyrody poznamy na terenie licznych parków narodowych i rezerwatów przyrody. Do najchętniej odwiedzanych przez turystów należą: Bromo Tengger Semeru National Park z wulkanami (Jawa), Tanjung Puting National Park z orangutanami (Borneo), Komodo National Park z waranami (Komodo), Manado/Bunaken National Park z cudownymi rafami koralowymi (Celebes) i Ujung Kulon National Park z wulkanem Krakatau (Jawa).
Indonezja | Bedugul (by Ira Kurnia Santoso na licencji FreeImages)
Kuchnia indonezyjska
Indonezja to przede wszystkim bogactwo korzennych przypraw (goździki, gałka muszkatołowa), rozległe plantacje kawy i herbaty oraz tarasy ryżowych pól.
Na każdym kroku spotkamy tu niewielkie stragany, których właściciele na bieżąco przyrządzają i sprzedają wyśmienite przekąski: szaszłyki, ostrą zupę warzywną czy rybę smażoną na oleju kokosowym.
Poznanie kulinarnych specjalności poszczególnych wysp stanowić będzie osobny, emocjonujący rozdział naszych indonezyjskich wojaży.
Zainteresują Cię również





