W 2004 roku Indonezja znacznie ułatwiła ruch wizowy, umożliwiając między innymi Polakom, zdobycie tak zwanej Visa on arrival (VOA) na granicy kraju.

Kosztuje ona tyle samo, co wiza turystyczna wyrabiana w ambasadzie, czyli około 35 dolarów amerykańskich.

Indonezja | Wielu turystów zadaje sobie pytanie, czy aby odpocząć w Indonezji muszą wcześniej postarać się o wizę?
Indonezja | Wielu turystów zadaje sobie pytanie, czy aby odpocząć w Indonezji muszą wcześniej postarać się o wizę? (by georgie_c )

Wizę wjazdową (on arrival) można otrzymać w następujących portach lotniczych:

  • Polonia - Medan
  • Sultan Syarif Kasim II - Pekan Baru
  • Juanda – Surabaya
  • Soekarno-Hatta - Jakarta
  • Ngurah Rai – Bali
  • Tabing – Padang
  • Sam Ratulangi – Manado

oraz w następujących portach morskich:

  • Bali
  • Batam
  • Belawan
  • Dumai
  • Jakarta
  • Jayapura
  • Padang
  • Sibolga
  • Tanjung Uban

Ważne jest by pamiętać, że VoA to typ wizy jednokrotnej i nie można jej przedłużać będąc już na terenie Indonezji.

Jeśli jednak zdecydujemy się na pobyt dłuższy, na przykład dwumiesięczny, półroczny lub roczny i jedziemy w celach odwiedzenia kogoś znajomego lub w biznesowych, wówczas konieczne jest nawiązanie współpracy z ambasadą:

Ambasada Indonezji w Polsce

Ambasada Republiki Indonezji w Warszawie

ul. Estońska 3/5
03-903 Warszawa
tel.: +48 (22) 6175179
tel.: +48 (22) 6175108
fax.: +48 (22) 6174455

http://indonesianembassy.pl

Indonezja | W 2004 roku Indonezja znacznie ułatwiła ruch wizowy, umożliwiając zdobycie tak zwanej Visa on arrival na granicy kraju
Indonezja | W 2004 roku Indonezja znacznie ułatwiła ruch wizowy, umożliwiając zdobycie tak zwanej Visa on arrival na granicy kraju (by titobalangue )

Do wyrobienia wizy potrzebne są niemal te same dokumenty co wszędzie: dwie fotografie typu paszportowego, wniosek wizowy, paszport ważny przez co najmniej pół roku a także potwierdzenie rezerwacji biletu lotniczego. To wszystko jest niezbędne do wystawienia wizy turystycznej. Jeśli decydujemy się na wizę biznesową do tego zestawu dokumentów dołączyć należy kolejne w postaci dokumentów od firmy indonezyjskiej. Przy wizie tranzytowej – potwierdzenie rezerwacji na dalszy etap podróży.

Na wizy czekamy około trzech dni roboczych.

W razie potrzeby kontaktu z polskimi władzami na terenie Indonezji warto zapamiętać adres:

Zainteresują Cię również

Kiedy jechać na Kubę? Kiedy jechać na Kubę?
Kuba jest największą wyspą karaibską. W zasadzie ma płaską powierzchnię, chociaż zdarzają się wzniesienia od 800 do...
Niezbędnik turysty odwiedzającego Cypr Niezbędnik turysty odwiedzającego Cypr
Wybierając się w podróż do innego kraju, warto zapoznać się z kilkoma faktami dotyczącymi danego miejsca, aby jak...
Tunezja – dobre rady i praktyczne wskazówki Tunezja – dobre rady i praktyczne wskazówki
Tunezyjczycy należą do ludzi miłych i przyjaźnie nastawionych do turystów. Może się to jednak zmienić, jeśli nie...
Kiedy jechać do Dubaju? Kiedy jechać do Dubaju?
Wycieczkę do Dubaju poleca się przede wszystkim późną jesienią, zimą oraz wczesną wiosną, czyli poza okresem...
Klimat i pogoda w Dubaju Klimat i pogoda w Dubaju
Zjednoczone Emiraty Arabskie należą do najgorętszych państw świata. Średnia temperatura latem w Dubaju to aż 42°C...
Telefonowanie i Internet w Dubaju Telefonowanie i Internet w Dubaju
Telefonia w Dubaju – zarówno stacjonarna, jak i komórkowa – jest własnością Etisalatu (Emirates Telecommunication...

Ambasada Polski w Indonezji

Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Dżakarcie

JI.H.R. Rasuna Said Kav.X Blok IV/3
12950 Jakarta Indonesia
telefon stacjonarny: (+62 21) 2525938-40,
fax: (+62 21) 2525958