Statystycznie zaledwie 3% społeczeństwa Japońskiego cierpi na otyłość. Nie od dziś wiadomo bowiem, że dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni uznawana jest za najzdrowszą na świecie.

Jest niskokaloryczna, bogata w białko i żelazo, uboga natomiast w cholesterol i tłuszcze.

Japonia | Specyfikę sztuki kulinarnej Japonii tworzą proste, naturalne i pięknie podane potrawy
Japonia | Specyfikę sztuki kulinarnej Japonii tworzą proste, naturalne i pięknie podane potrawy (by R-tem)

Japończycy praktycznie nie używają przypraw. Specyfikę sztuki kulinarnej tworzą proste, naturalne i pięknie przygotowane dania, w których najważniejsza jest czystość smaku poszczególnych składników. Wyznają także zasadę powściągliwości – w dbałości o zdrowie lepiej zjeść nieco mniej. W kuchni japońskiej ważne jest bowiem nie tylko co, ale również, jak się je.

Owoce morza

W tym wyspiarskim kraju podstawę kuchni stanowią ryby i rozmaite owoce morza, w tym algi i wodorosty, jako najbardziej dostępne i naturalne składniki pozyskiwane wprost z morza i oceanu. Bardzo popularne jest spożywanie posiłków w stanie surowym.

Nie można wyobrazić sobie kuchni japońskiej bez dashi, czyli bulionu rybnego, stanowiącego podstawę wielu zup, dań jednogarnkowych czy sosów.

Przygotowanie potraw

Popularne są potrawy przygotowywane bezpośrednio na stole. Zupy gotuje się w specjalnych garnkach podgrzewanych węglem drzewnym a mięsa, ryby i warzywa najczęściej zanurzane są jedynie we wrzątku i także przygotowywane na stole jadalnym.

Ryż i pałeczki

Najważniejszym składnikiem potraw Japończyków jest naturalnie ryż. Jest on spożywany kilka razy dziennie, o różnych porach: na śniadanie z surowym jajkiem, na obiad i kolację z rybą, owocami morza czy mięsem.

Wykorzystuje się go jako dodatek do prawie wszystkich dań, a jego ważne miejsce w kulturze tego kraju potwierdza fakt, że tradycyjne zaproszenie do stołu – gohan desuyo oznacza „podano ryż”.

Ryż japoński różni się dość znacznie od tego, jaki zwykliśmy jadać. Najczęściej spożywa się ryż krótkoziarnisty, nieco bardziej okrągły od tego nam znanego. Jego ziarenka po ugotowaniu zlepiają się, tworząc gęstą konsystencję, co pozwala jeść go pałeczkami. Nakrywając do stołu po lewej stronie ustawić należy miseczkę z ryżem, po prawej naczynie z zupą, pałeczki zaś ułożyć równolegle przed spożywającym posiłek. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami.

Japonia | W Japonii - kraju wyspiarskim, podstawę kuchni stanowią ryby i rozmaite owoce morza
Japonia | W Japonii - kraju wyspiarskim, podstawę kuchni stanowią ryby i rozmaite owoce morza (by lockstockb)

Sushi

Potrawą znaną na całym świecie, łączącą w sobie wszystkie tradycyjne elementy japońskiej kuchni jest oczywiście sushi.

Historia tej potrawy sięga VII wieku. Pierwotnie wykonywano ją w ten sposób, że do beczek wkładano na przemian porcję surowych ryb i mocno osolonego ryżu i marynowano przez kilka miesięcy. Dziś ten sposób przygotowywania sushi jest bardzo rzadki.

Współczesne sushi to odpowiednio przygotowany, zwykle zakrapiany octem ryż, uformowany w dłoni w owalną roladę, często owiniętą w płat wodorostu. Owoce morza, kawałki surowej ryby (sashimi), warzywa, grzyby shiitake i jajka są podkreślającym smak dodatkiem sushi.

Bardzo popularną potrawą naśladującą sushi są również makizuoshi – rolady z płatów wodorostu nori. Oprócz ryżu japońscy kucharze zawijają w nie takie składniki, jak ogórek, grzyby shiitake, ikrę, kawałki ryby czy awokado.

Japonia | Potrawą znaną na całym świecie, łączącą w sobie wszystkie tradycyjne elementy japońskiej kuchni jest oczywiście sushi
Japonia | Potrawą znaną na całym świecie, łączącą w sobie wszystkie tradycyjne elementy japońskiej kuchni jest oczywiście sushi (by lockstockb)

Sake

Rola ryżu w japońskiej kuchni na tym się jednak nie kończy, powstaje bowiem z niego narodowy trunek tego kraju – sake. Jest to wino ze sfermentowanych ziaren, o zawartości alkoholu od 15 - 17 %, produkowane w odmianie wytrawnej i słodkiej. Jest nie tylko wyśmienitym trunkiem, ale także bardzo cenioną przyprawą do wielu dań.

Soja

Ważne miejsce w sztuce kulinarnej Japonii odgrywa również soja. Jest bogatym źródłem, tak ważnych dla Japończyków, białka i błonnika. Jada się ją gotowaną bądź przerabia na pastę miso czy serek sojowy tofu.

Sezam i Wasabi

Bardzo popularny nie tylko z racji zdrowotnych, ale tez ze względu na uniwersalne walory smakowe jest sezam, występujący w Japonii w kilku odmianach, np. czarny sezam – kuro goma, będący smacznym i oryginalnym kolorystycznie dodatkiem do deserów.

Japońską przyprawę wasabi, nazywaną chrzanem japońskim, uznaje się za najostrzejszą przyprawę świata.

Japonia | Dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni uznawana jest za najzdrowszą na świecie
Japonia | Dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni uznawana jest za najzdrowszą na świecie (by topfer)

Produkty sezonowe

Wielką wagę Japończycy przywiązują również do świeżości dań i najczęściej spożywają posiłki z produktów występujących sezonowo – najlepszych i najzdrowszych.

Zimą zajadają się kałamarnicami, karasiami, glonami wakame i fasolą azuki, wiosną – świeżymi sardynkami i węgorzami oraz pędami bambusa. Lato niesie ze sobą przysmaki, takie jak: ogórki, jabłka, szpinak i marchew, jesień zaś – dorodne bakłażany, jadalne kasztany i grzyby.

Niezmiernie popularne jest również picie zielonej herbaty, oczyszczającej organizm z toksyn oraz zapobiegającej schorzeniom układu krążenia i opóźniającego starzenie organizmu.

Innymi ważnymi i wspaniałymi potrawami kuchni japońskiej są: tempura – krewetki smażone w cieście ryżowo-sojowym z dodatkiem warzyw, maczane w sosie na bazie sake, zupa miso shiro – bulion na bazie alg i dashi, z dodatkiem tofu oraz pasty miso oraz sashimi – trzy gatunki surowej ryby przyrządzonej z czerwonym kawiorem, sosem wasabi i warzywami.

Dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni bogata jest w potrawy gotowane, rzadziej pieczone bądź grillowane. Smażenie w głębokim oleju prawie w ogóle nie jest praktykowane. Japończycy nie używają też tak dużo tłuszczów zwierzęcych jak Europejczycy.

Warto zatem odwiedzić Japonię, by nie tylko poznać bogactwo smaków tej oryginalnej, harmonijnej kuchni, ale także zaczerpnąć z niej wiele korzystnych nawyków żywieniowych.

Japonia | Japończycy praktycznie nie używają przypraw
Japonia | Japończycy praktycznie nie używają przypraw (by jseita )

Zainteresują Cię również

Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Zielona zupa - Caldo verde Zielona zupa - Caldo verde
Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii....
Bacalhau á bras Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest...
Słodkości z Algarve Słodkości z Algarve
Algarve ze swoimi skalistymi wybrzeżami i długimi, piaszczystymi plażami jest nie tylko centrum portugalskiej...
Święto Kasztanów Święto Kasztanów
Każdego roku 11 listopada w Portugalii swoje święto obchodzą kasztany. Są one bardzo popularne w tym kraju, bywają...