Sushi – jedna z najbardziej znanych potraw japońskich – składa się z ostudzonego zakwaszonego ryżu i bogactwa wyśmienitych dodatków. Sushi podawane jest w postaci małych kawałków.
Możliwe dodatki to przede wszystkim surowe i wędzone ryby, owoce morza, warzywa, jaja i grzyby. Sushi je się w Japonii tradycyjnie palcami, przy czym pojedynczy kawałek zjada się na raz, bez odkładania na stół.

Japonia | Sushi – najpopularniejsza z japońskich potraw (by 'Robert Owen-Wahl' Link: CharterForCompassion.org na licencji FreeImages)
Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od starojapońskiego przymiotnika „sushi”, który oznacza „kwaśny, kwaskowy”.
Chociaż sushi jest uważane za potrawę typowo japońską, to jej pochodzenia należy szukać w południowo-wschodniej Azji nad rzeką Mekong. Mieszkańcy tamtych terenów odkryli specjalną metodę konserwowania ryb słodkowodnych. Oczyszczone ryby wkładane są do garnka w gotowany ryż. Następuje tam proces fermentacji, który umożliwia przechowywanie ryb nawet przez rok. Skwaśniały ryż jest przed spożyciem ryb wyrzucany. Ta metoda konserwowania ryb przeniosła się znad Mekongu w rejony Chin, a stamtąd aż do Japonii. Najstarsza japońska wzmianka o sushi pochodzi z roku 718.
Fermentująca w ryżu ryba ma intensywny zapach i ostry, kwaskowy smak. Kiedy czas konserwowania jest stosunkowo krótki, do spożycia nadaje się również ryż. Z czasem zaczęto ryż zakwaszać octem i proces długiej fermentacji nie był już niezbędny – nastąpiło to w XIV-XV wieku.
Ta ewolucja sushi doprowadziła w Edo (dzisiejsze Tokio) do powstania jego dzisiejszej formy. Począwszy od XVIII wieku coraz więcej ludzi było stać na drogie świeże ryby morskie podawane w porcie z ryżem – tak powstało tzw. nigri-zushi.
Mimo iż powstało już wiele różnych odmian sushi, japońscy kucharze ciągle eksperymentują z nowymi dodatkami.

Japonia | Sushi występuje w wielu kolorowych i smacznych wersjach (by Ariel da Silva Parreira na licencji FreeImages)