Sushi – jedna z najbardziej znanych potraw japońskich – składa się z ostudzonego zakwaszonego ryżu i bogactwa wyśmienitych dodatków. Sushi podawane jest w postaci małych kawałków.

Możliwe dodatki to przede wszystkim surowe i wędzone ryby, owoce morza, warzywa, jaja i grzyby. Sushi je się w Japonii tradycyjnie palcami, przy czym pojedynczy kawałek zjada się na raz, bez odkładania na stół.

Japonia | Sushi – najpopularniejsza z japońskich potraw
Japonia | Sushi – najpopularniejsza z japońskich potraw (by lockstockb)

Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od starojapońskiego przymiotnika „sushi”, który oznacza „kwaśny, kwaskowy”.

Chociaż sushi jest uważane za potrawę typowo japońską, to jej pochodzenia należy szukać w południowo-wschodniej Azji nad rzeką Mekong. Mieszkańcy tamtych terenów odkryli specjalną metodę konserwowania ryb słodkowodnych. Oczyszczone ryby wkładane są do garnka w gotowany ryż. Następuje tam proces fermentacji, który umożliwia przechowywanie ryb nawet przez rok. Skwaśniały ryż jest przed spożyciem ryb wyrzucany. Ta metoda konserwowania ryb przeniosła się znad Mekongu w rejony Chin, a stamtąd aż do Japonii. Najstarsza japońska wzmianka o sushi pochodzi z roku 718.

Fermentująca w ryżu ryba ma intensywny zapach i ostry, kwaskowy smak. Kiedy czas konserwowania jest stosunkowo krótki, do spożycia nadaje się również ryż. Z czasem zaczęto ryż zakwaszać octem i proces długiej fermentacji nie był już niezbędny – nastąpiło to w XIV-XV wieku.

Ta ewolucja sushi doprowadziła w Edo (dzisiejsze Tokio) do powstania jego dzisiejszej formy. Począwszy od XVIII wieku coraz więcej ludzi było stać na drogie świeże ryby morskie podawane w porcie z ryżem – tak powstało tzw. nigri-zushi.

Mimo iż powstało już wiele różnych odmian sushi, japońscy kucharze ciągle eksperymentują z nowymi dodatkami.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...

Japonia | Sushi występuje w wielu kolorowych i smacznych wersjach
Japonia | Sushi występuje w wielu kolorowych i smacznych wersjach (by arinas74)