To tradycyjna kuchnia ze Sri Lanki, na która wpływ mają także położone nieopodal Indie. To kuchnia pełna ostrych przypraw, wśród których królują: kolendra, cynamon, chilli czy kardamon.

Chociaż, oczywiście nieprzyzwyczajonym do tych smaków turystom z Europy nie serwuje się często tak tradycyjnie pikantnych dań.

Kuchnie | Curry jest tutaj przyprawą wszechobecną

Kuchnie | Curry jest tutaj przyprawą wszechobecną (by philou46 )

Ulubione potrawy mieszkańców Sri Lanki

Mieszkańcy Sri Lanki opierają swoją kuchnię na owocach morza, przyprawach, ryżu czy koźlim mięsie. Kochają warzywne, ostre pikle, które często dodają do posiłków. Można na przykład posmakować w lankijskim curry, wyrabianym z mięs: koźlego, drobiowego i owoców morza z dodatkiem ryżu. Kiedy zgłodniejemy możemy poczęstować się jednym z licznie tutaj serwowanych drobnych drożdżowo-ryżowych chlebków, które tutaj nazywa się „hoppers” i zajada w towarzystwie jajek, mleka czy owoców. Często też hoppers jest podstawą deseru. Jeśli już o słodkościach mowa, to warto na pewno spróbować „pittu” czyli tradycyjne ciasto, wyrabiane na parze. Pittu także podawane jest do mięs i warzyw.

"Lampries"

Curry, które tutaj jest wszechobecne można także zastąpić tradycyjną potrawą zwaną „lampries”, czyli czymś, w czym można posmakować wpływy kuchni holenderskiej. To nic innego jak potrawa przyrządzona z: ryb, warzyw, przypraw i dodatku oleju kokosowego. Najczęściej podaje się je z gotowanym ryżem i frykadelkami. Skoro wspominamy już o oleju kokosowym to warto zauważyć, ze kokos i jego pochodne są tutaj tak często spotykane, ze śmiało można zaryzykować stwierdzenie, iż jest niemal w każdym daniu.  Można zjeść kokosowe curry, kokosowy sambal czy ciasto limonowo-kokosowe. Kuchnia lankijska serwuje także „dodol”  – pudding z dodatkiem kokosowego mleczka.

Na lankijskich straganach możemy poczęstować się pasztecikami z nadzieniem, ryżowymi ciasteczkami, czy pysznymi naleśnikami, o korzennym środku, zwanymi „roti”.

Oprócz tradycyjnego tutaj curry i wszelkiej postaci mleka kokosowego Lankijczycy uwielbiają pić herbatę oraz soki z licznie występującymi owocami: mangostan, rambutan, durian czy jackfruit. Z ananasa, papai, arbuza czy awokado pije się świeże soki i przyrządza sałatki.

Kuchnie | Jackfruit - niezwykle popularny owoc na Sri Lance
Kuchnie | Jackfruit - niezwykle popularny owoc na Sri Lance (by mckaysavage )

Ze wszechobecnych kokosów destyluje się nawet wódkę zaś z do popicia często służy herbata z dodatkiem mleka kokosowego lub popularne tutaj piwo imbirowe.

Korzystając z dobrodziejstw i pomysłów kuchni lankijskiej możemy sobie przyrządzić marchewkową chałwę (marchew, cukier, mleko, woda, orzechy nerkowca, masło, kardamon) albo kokosowe naleśniki (wiórki kokosowe, cukier brązowy i kardamon do smaku). Na pewno egzotycznym daniem na naszym stole będzie lankijska kwaśna zupa, nazywana tutaj „thambing hodhi” . Przyrządza się ją z  mielonej kolendry,  mielonego kuminu, chilli, curry, czosnku, cebuli, gorącej wody i pasty tamaryndowej.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...