Ayran (Ajran) uważany jest za narodowy napój Turków. Jest wszechobecny. Kupimy go w każdym sklepie spożywczym albo barze. Ale co to właściwie jest?
Turcja | Za ojczyznę ayranu uważa się Turcję (Istanbul :: Ayran by tomislav medak na licencji CC BY 2.0)
Co to jest ayran?
Ayran jest to jogurt naturalny wymieszany z solą. Może być gęsty lub rzadki. Najlepiej smakuje schłodzony. W niektórych tureckich barach podawany jest w tradycyjnych metalowych kubeczkach w kształcie tulipana, tam też jest robiony.
Ayran spożywa się podczas jedzenia. Gasi pragnienie, reguluje pracę układu pokarmowego a także poprawia trawienie. Znajdziemy go w każdym barze serwującym kebaby. W sklepach spożywczych znajduje się w lodówkach przy mleku, najczęściej sprzedawany jest w małych, plastikowych kubeczkach. Ciekawostką jest, że ayran serwowany jest nawet Mc Donald’s.
Ayran w innych krajach
Ayran popularny jest nie tylko w Turcji, choć to właśnie ona uważana jest za ojczyznę tego wspaniałego napoju. Albańczycy piją Dhalle (bez dodatku soli), Irańczycy i Ormianie – Doogh (z pieprzem i miętą), a Hindusi – Lassi.
Turcja | Ayran – turecki napój (Ayran by Jun Seita na licencji CC BY 2.0)
Jak zrobić ayran?
Ayran kupimy w większych polskich sklepach spożywczych. Warto jednak pokusić się o samodzielne zrobienie tego wyśmienitego napoju, zajmie nam to dosłownie kilka minut. Potrzebny nam będzie: jogurt (najlepiej bałkański), szczypta soli i woda mineralna (wiele osób dodaje gazowaną) w proporcji 1:1. Możemy też nieco urozmaicić nasz przepis i dodać odrobinę pieprzu czy świeżej mięty.
Turcja | Domowy ayran z dodatkiem świeżej mięty (Naneli Ayran / Buttermilk mint by İnci Mercan na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również





