Borek (börek) to rodzaj dania przygotowywanego z przekładanych nadzieniem placków yufka – cienkiego ciasta z mąki, wody i soli – podobnych do lawasza czy podpłomyka.
Börek w różnych formach spotykany jest w Azji Mniejszej, krajach arabskich, na Kaukazie, w Izraelu, Grecji i na Bałkanach. W Turcji jest to bardzo popularna przekąska, występująca w różnych rodzajach i z rozmaitym nadzieniem.
Turcja | Popularne tureckie danie börek przybierać może różne formy (Spicy Lamb Borek - Turkish food stall, Queen Victoria Market AUD2.50 by Alpha na licencji CC BY-SA 2.0)
Ciasto i farsz
Ciasto na börek musi być cieniutkie, niemal przezroczyste. Placek składa się z wielu warstw yufki, a pomiędzy nimi znajduje się farsz. Do najczęściej spotykanych farszów należą: biały ser, często z natką pietruszki, ziemniaki, szpinak oraz mielone mięso.
Różne rodzaje dania typu börek
Najprostszą i zarazem jedną z najpopularniejszych form dania jest su böreği („börek wodny”), pieczony na dużej blasze lub patelni. Wygląda on jak duży naleśnik.
Równie popularnym typem placka jak su böreği jest sigara böreği. Zgodnie z nazwą, ciasto wraz z nadzieniem zwija się w długą, cienką roladkę tak, że przypomina kształtem cygaro.
Gül böreği („różany börek”), znany też jako yuvarlak böreği („okrągły börek”), jest niewielki, zwinięty w spiralę i bardziej pikantny niż inne rodzaje placka.
Turcja | A tak wygląda sigara böreği (Sigara Böreği by Pascal Terjan na licencji CC BY-SA 2.0)
Talaş böreği natomiast ma kształt kwadratu i jest nadziewany pokrojoną w kostkę jagnięciną oraz zielonym groszkiem. Placek ten powinien być chrupiący.
W różnych regionach Turcji börek może mieć rozmaite warianty. W okolicach Konyi, Eskişehir czy Polatlı popularny jest çiğ börek, czyli „surowy börek”. Ma on kształt półkola. Jest nadziewany surowym mięsem mielonym, a następnie smażony na oleju. Ten typ börek pochodzi z kuchni tatarskiej.
Tradycyjnym daniem Żydów stambulskich był z kolei paçanga böreği, nadziewany pasturmą (suszoną wołowiną), serem żółtym i zieloną papryką.
Turcja | Apetyczny çiğ börek (Çiğ Börek / Pork Pie by Başak na licencji CC BY-ND 2.0)
Zainteresują Cię również





