Borek (börek) to rodzaj dania przygotowywanego z przekładanych nadzieniem placków yufka – cienkiego ciasta z mąki, wody i soli – podobnych do lawasza czy podpłomyka.

Börek w różnych formach spotykany jest w Azji Mniejszej, krajach arabskich, na Kaukazie, w Izraelu, Grecji i na Bałkanach. W Turcji jest to bardzo popularna przekąska, występująca w różnych rodzajach i z rozmaitym nadzieniem.

Turcja | Popularne tureckie danie börek przybierać może różne formy

Turcja | Popularne tureckie danie börek przybierać może różne formy (Spicy Lamb Borek - Turkish food stall, Queen Victoria Market AUD2.50 by Alpha na licencji CC BY-SA 2.0)

Ciasto i farsz

Ciasto na börek musi być cieniutkie, niemal przezroczyste. Placek składa się z wielu warstw yufki, a pomiędzy nimi znajduje się farsz. Do najczęściej spotykanych farszów należą: biały ser, często z natką pietruszki, ziemniaki, szpinak oraz mielone mięso.

Różne rodzaje dania typu börek

Najprostszą i zarazem jedną z najpopularniejszych form dania jest su böreği („börek wodny”), pieczony na dużej blasze lub patelni. Wygląda on jak duży naleśnik.

Równie popularnym typem placka jak su böreği jest sigara böreği. Zgodnie z nazwą, ciasto wraz z nadzieniem zwija się w długą, cienką roladkę tak, że przypomina kształtem cygaro.

Gül böreği („różany börek”), znany też jako yuvarlak böreği („okrągły börek”), jest niewielki, zwinięty w spiralę i bardziej pikantny niż inne rodzaje placka.

Turcja | A tak wygląda sigara böreği

Turcja | A tak wygląda sigara böreği (Sigara Böreği by Pascal Terjan na licencji CC BY-SA 2.0)

Talaş böreği natomiast ma kształt kwadratu i jest nadziewany pokrojoną w kostkę jagnięciną oraz zielonym groszkiem. Placek ten powinien być chrupiący.

W różnych regionach Turcji börek może mieć rozmaite warianty. W okolicach Konyi, Eskişehir czy Polatlı popularny jest çiğ börek, czyli „surowy börek”. Ma on kształt półkola. Jest nadziewany surowym mięsem mielonym, a następnie smażony na oleju. Ten typ börek pochodzi z kuchni tatarskiej.

Tradycyjnym daniem Żydów stambulskich był z kolei paçanga böreği, nadziewany pasturmą (suszoną wołowiną), serem żółtym i zieloną papryką.

Turcja | Apetyczny çiğ börek

Turcja | Apetyczny çiğ börek (Çiğ Börek / Pork Pie by Başak na licencji CC BY-ND 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Desery i słodycze z Cypru Desery i słodycze z Cypru
Na Cyprze skosztujemy wielu wyśmienitych i bardzo słodkich przysmaków. Można tu znaleźć chałwę, lokum, mleczne...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...