Dolma (co po turecku znaczy: „nadziewany”) to ogólna nazwa dla wszystkich potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw. Dolmy to dania o długim rodowodzie, które dotarły do Anatolii wraz ze środkowoazjatyckimi plemionami tureckimi.

Były powszechnie znane w Imperium Osmańskim, dlatego też oprócz dzisiejszej Turcji, występują również w Grecji, na Bałkanach, a także w Rosji, Iranie, Azerbejdżanie i krajach Azji Środkowej. 

Turcja | Dolmy w sosie jogurtowym (w prawym górnym rogu)
Turcja | Dolmy w sosie jogurtowym (w prawym górnym rogu) (lunch in İstanbul, Turkey by Tobin na licencji CC BY-SA 2.0)

Rodzaje dolmy

Większość rodzajów dolmy przygotowuje się w podobny sposób: warzywo, które planujemy nafaszerować, musimy wydrążyć, a następnie napełnić farszem i ugotować. Najczęściej dolmy przygotowuje się w wydrążonych bakłażanów, papryki, pomidorów, cukinii i cebuli. Spotyka się też dolmy z dyni, czy też z owoców: śliwki, melona lub pigwy.

W kuchni tureckiej możemy wyróżnić dwa podstawowe rodzaje dolmy: dolmę, której farsz zawiera mięso oraz dolmę „fałszywą” (yalancı dolma), czyli bezmięsną.

Dolmy mięsne

Dolmy z farszem mięsnym podaje się zawsze na gorąco, z jogurtem. Nadzienie zawiera mięso mielone (tur. kıyma) oraz inne składniki, takie jak ryż, cebulę, oliwę, przyprawy, paprykę, często również orzeszki piniowe.

Turcja | „Dolma” to ogólna nazwa tureckich potraw przygotowywanych z faszerowanych warzyw
Turcja | „Dolma” to ogólna nazwa tureckich potraw przygotowywanych z faszerowanych warzyw (Saffron Dolmas & Tahini by Vegan Feast Catering na licencji CC BY 2.0)

Dolmy „fałszywe”

Dolmy „fałszywe” podawane są jako przystawki, w temperaturze pokojowej. Podstawą farszu jest najczęściej ryż. Do pozostałych składników możemy zaliczyć cebulę, paprykę, oliwę, orzeszki piniowe, przyprawy, czasem też suszone owoce i zioła.

W niektórych regionach Turcji zamiast ryżu używa się kaszy bulgur.

Yaprak sarması

Szczególnym typem dolmy jest sarma, czyli farsz zawijany w liście (tur. sarmak = “zawijać”). Potrawa ta przypomina nasze gołąbki. W Turcji do przygotowania sarmy używa się najczęściej liści winorośli. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów dolmy, sarma może być przygotowana w wersji z mięsem – na ciepło, oraz w wersji bezmięsnej – na zimno.

Turcja | Na tureckim stole... (na samym dole widzimy tzw. yaprak sarmasi, potrawę przypominającą nasze gołąbki).
Turcja | Na tureckim stole... (na samym dole widzimy tzw. yaprak sarmasi, potrawę przypominającą nasze gołąbki). (Ziyafet masası :) by B@ni na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...