Dolma (co po turecku znaczy: „nadziewany”) to ogólna nazwa dla wszystkich potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw. Dolmy to dania o długim rodowodzie, które dotarły do Anatolii wraz ze środkowoazjatyckimi plemionami tureckimi.
Były powszechnie znane w Imperium Osmańskim, dlatego też oprócz dzisiejszej Turcji, występują również w Grecji, na Bałkanach, a także w Rosji, Iranie, Azerbejdżanie i krajach Azji Środkowej.
Turcja | Dolmy w sosie jogurtowym (w prawym górnym rogu) (lunch in İstanbul, Turkey by Tobin na licencji CC BY-SA 2.0)
Rodzaje dolmy
Większość rodzajów dolmy przygotowuje się w podobny sposób: warzywo, które planujemy nafaszerować, musimy wydrążyć, a następnie napełnić farszem i ugotować. Najczęściej dolmy przygotowuje się w wydrążonych bakłażanów, papryki, pomidorów, cukinii i cebuli. Spotyka się też dolmy z dyni, czy też z owoców: śliwki, melona lub pigwy.
W kuchni tureckiej możemy wyróżnić dwa podstawowe rodzaje dolmy: dolmę, której farsz zawiera mięso oraz dolmę „fałszywą” (yalancı dolma), czyli bezmięsną.
Dolmy mięsne
Dolmy z farszem mięsnym podaje się zawsze na gorąco, z jogurtem. Nadzienie zawiera mięso mielone (tur. kıyma) oraz inne składniki, takie jak ryż, cebulę, oliwę, przyprawy, paprykę, często również orzeszki piniowe.
Turcja | „Dolma” to ogólna nazwa tureckich potraw przygotowywanych z faszerowanych warzyw (Saffron Dolmas & Tahini by Vegan Feast Catering na licencji CC BY 2.0)
Dolmy „fałszywe”
Dolmy „fałszywe” podawane są jako przystawki, w temperaturze pokojowej. Podstawą farszu jest najczęściej ryż. Do pozostałych składników możemy zaliczyć cebulę, paprykę, oliwę, orzeszki piniowe, przyprawy, czasem też suszone owoce i zioła.
W niektórych regionach Turcji zamiast ryżu używa się kaszy bulgur.
Yaprak sarması
Szczególnym typem dolmy jest sarma, czyli farsz zawijany w liście (tur. sarmak = “zawijać”). Potrawa ta przypomina nasze gołąbki. W Turcji do przygotowania sarmy używa się najczęściej liści winorośli. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów dolmy, sarma może być przygotowana w wersji z mięsem – na ciepło, oraz w wersji bezmięsnej – na zimno.
Turcja | Na tureckim stole... (na samym dole widzimy tzw. yaprak sarmasi, potrawę przypominającą nasze gołąbki). (Ziyafet masası :) by B@ni na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





