Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego. Słynie z nich przede wszystkim Turcja i Grecja. To tam, ze względu na swoje wartości odżywcze, figi już od dawna stanowią ważną część diety.

Już starożytni atleci, uczestnicy Igrzysk Olimpijskich, sięgali po te słodkie owoce podczas przygotowań do zawodów.

Turcja | Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego
Turcja | Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego (by neil hoskinsneil hoskins na licencji Freeimages)

Świeże figi

Drzewa figowe mogą osiągać wysokość do 15 metrów. Ciekawostkę stanowi fakt, że jadalne owoce pochodzą tylko z drzewek żeńskich!

Dojrzały owoc figowca ma gruszkowaty kształt i może być spożywany zarówno na surowo, jak i po obróbce. Na surowo najczęściej jadane są figi odmiany o ciemnofioletowym kolorze.

Świeże figi zawierają cukry proste: fruktozę i glukozę, a także polisacharydy: pektyny i celulozę. Ponadto są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B. Świeże figi to także źródło karotenu i soli mineralnych.

Tam, gdzie figi rosną naturalnie na porządku dziennym jest spożywanie ich na surowo. Coraz częściej także w polskich sklepach spotkać możemy świeże figi.

Suszone figi

Suszone figi to naturalny suplement diety, zapewniający mocne kości i zdrowe serce. Owoce te bogate są przede wszystkim w wapń – mówi się nawet, że wzmacniają kości tak jak szklanka mleka. Zawarta w nich duża ilość błonnika efektywnie poprawi perystaltykę jelit.

Turcja | Figi na targu w Ankarze
Turcja | Figi na targu w Ankarze (by bluskyhi na licencji Pixabay )

Zdrowie

Figi mają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny. Warto spożywać je w stanie osłabienia i ogólnej apatii.

Figi są lekkostrawne, a ich spożywanie może znacząco obniżyć poziom cholesterolu we krwi. To wszystko dzięki zawartym w nich fitosterolom.

Figi mają także działanie przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i pomagają leczyć wrzody żołądka. Efektywnie odtruwają i odkwaszają organizm. Zawierają mało fosforu.

Świadectwem odpowiedniej wilgotności i miękkości fig jest wytrącający się cukier tworzący biały nalot na owocach.

Turcja | Suszone figi
Turcja | Suszone figi (by Pezibear na licencji Pixabay )

Tabela kaloryczna (w 100g):

249 kcal
Białko 3,3g
Tłuszcz 0,93g
Węglowodany 64g
Błonnik 9,8g
Cholesterol 0mg

Tabela minerałów (w 100g):

Wapń, Ca 162mg
Żelazo, Fe 2mg
Magnez, Mg 68mg
Fosfor, P 67mg
Potas, K 680mg
Sód, Na 10mg
Cynk, Zn 0,55mg
Miedź, Cu 0,29mg
Mangan, Mn 0,51mg
Selen 0,6 mcg

źródło: www.ile-kalorii.pl

Zainteresują Cię również

Jadalne pamiątki z Turcji Jadalne pamiątki z Turcji
Jeśli nie lubicie przywozić z wycieczek pamiątek w postaci bibelotów, magnesów czy pocztówek, koniecznie udajcie...
Cypryjskie owoce Cypryjskie owoce
Jak wiadomo, Cypr jest wyspą pełną słońca. Nic więc dziwnego, że przez cały rok rośnie tu tak wiele owoców. W...
Owoce Chorwacji – figi Owoce Chorwacji – figi
Drzewa figowe to jedne z najstarszych drzew owocowych uprawianych przez człowieka. W Chorwacji figi rosną niemalże...
10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii 10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii
Portugalia słynie z wyśmienitej, bardzo różnorodnej kuchni. Będąc tam, chciałoby się spróbować wszystkiego, ale...
Portugalska oliwa z oliwek Portugalska oliwa z oliwek
Bez czego nie mogą obejść się tradycyjne portugalskie potrawy? Oczywiście bez znakomitej oliwy z oliwek...
Kuchnia portugalska Kuchnia portugalska
Cechą indywidualną kuchni portugalskiej jest bardzo swobodne dobieranie i łączenie poszczególnych składników. Nie...