Jeśli nie lubicie przywozić z wycieczek pamiątek w postaci bibelotów, magnesów czy pocztówek, koniecznie udajcie się na tureckie bazary, gdzie kupicie masę bardzo smacznych, typowo tureckich produktów, wprost idealnych na prezenty i pamiątki z podróży.
Turcja | Pyszne tureckie bakalie mogą być słodkim prezentem z podróży dla rodziny i przyjaciół (Raisins / Rosinen by Christian Schnettelker na licencji CC BY 2.0)
Lokum
Ten tradycyjny turecki przysmak, znany jest na całym świecie pod nazwą Turkish delight, lub jak w Polsce – rachatłukum. Lokum ma bardzo słodki owocowy smak i konsystencję galaretki. Sprzedawany jest na bazarach, w sklepach i lotniskach w formie niewielkich kostek, obsypanych cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Kupowane w ozdobnych pudełkach lub na wagę.
Woda różana
W kuchni tureckiej, często pojawia się woda różana jako składnik deserów, ciast czy słodkich przysmaków. Jeśli jesteście fanami różanych wypieków, jak chociażby pączków czy rogalików z różaną marmoladą, to koniecznie przywieźcie ze swojej podróży oryginalną wodę różaną. Produkt ten idealnie nada się do aromatyzowania mlecznych koktajli, budyniów, słodkich farszów i ciasta.
Chałwa
Kolejny sztandarowy produkt turecki o bardzo długiej tradycji. W Turcji kupić można zarówno klasyczne sezamowe chałwy jak i bardzo słodkie, wyrabiane z orzechów czy z grubych ziaren pszenicy. Wśród chałw smakowych najpopularniejsze są te z dodatkiem orzechów włoskich, pistacji lub kakao. Wszędzie oczywiście można dostać także chałwę sade, czyli bez dodatków. Nietypową odmianą chałwy, przypominającą nieco watę cukrową jest pişmaniye, czyli chałwa wyrabiana z pszennej mąki i cukru.
Herbata
Herbata to w Turcji napój narodowy, popijany o każdej porze dnia, zawsze gorąca i zawsze bardzo słodka. Turecka herbata uprawiana jest w rejonie basenu Morza Czerwonego, w okolicach Rize. Herbaty stąd pochodzące charakteryzują się mocnym smakiem i aromatem oraz głębokim, ciemnym kolorem. Jeśli zdecydujemy się na zakup herbaty, to oczywiście wybierzmy liściastą, nie w torebkach, gdyż ta niewiele ma wspólnego z prawdziwym tureckim çayem.
Bakalie
Na bazarach i targach stragany wprost uginają się od pysznych, słodkich bakalii. Wybór orzechów i suszonych owoców jest ogromny, a smak często zupełnie różni się od ich sklepowych odpowiedników, które dostać można w Polsce. Szczególnie na uwagę zasługują rodzynki sułtanki, z produkcji których Turcja słynie.
Przyprawy
W kuchni tureckiej dominują pachnące zioła i przyprawy, które każdej potrawie nadają niezwykły smak i aromat. Przed powrotem do kraju warto odwiedzić targ i zaopatrzyć się w takie przyprawy jak chociażby laski cynamonu, anyż, curry, kardamon, kmin, pul biber czy inne ulubione zioła.
Tahini
Tahini to nic innego jak pasta lub też masło sezamowe, które przyrządza się poprzez ucieranie nasion sezamu. Ambitni mogą spróbować sami przygotować tahini w domu. Ci, którzy wolą skorzystać z gotowej pasty, koniecznie powinni przywieźć oryginalne tahini z Turcji. Takie masło będzie wspaniałym dodatkiem do warzyw lub zimnych przekąsek.
Kawa Arabica
Tradycja parzenia i picia kawy w Turcji sięga czasów Imperium Osmańskiego i do dziś pozostaje bardzo silna. Parzenie kawy w Turcji to prawdziwy rytuał, a kawa po turecku ma jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny smak i aromat. Aby w domu móc przyrządzić prawdziwą kawę po turecku koniecznie trzeba przywieźć ze sobą jedną z tamtejszych kaw ziarnistych oraz oryginalny tygielek do jej zaparzenia.
Zainteresują Cię również





