Kuchnia turecka jest niezwykle bogata i oferuje rozmaite rodzaje dań. Jej korzenie leżą w kuchni osmańskiej, która czerpała z kuchni różnych regionów Imperium i połączyła wpływy tradycyjnej, środowoazjatyckiej kuchni dawnych Turków oraz kuchnie bliskowschodnie i bałkańskie.
Turcja | Spośród tureckich dań mięsnych większości osób najbardziej znany jest kebab (IMG_9058 by Brian Jeffery Beggerly na licencji CC BY 2.0)
Współczesna kuchnia turecka jest bogata w różnego rodzaju potrawy warzywne, pilawy (potrawy z ryżem lub kaszą), nabiał (przede wszystkim jogurt) oraz dania przygotowywane na bazie ciasta. Turcy do większości dań jedzą chleb.
Kuchnia turecka oferuje bogatą paletę potraw pikantnych, ale jednocześnie wiele dań łagodnych.
Śniadanie tureckie
Typowe śniadanie tureckie składa się z chleba, masła, miodu, dżemów, serów (sera białego oraz owczego sera żółtego kaşar), świeżych ogórków i pomidorów, oliwek, często też kaymaku
(gęstego produktu mlecznego, przygotowywanego ze śmietany oraz mleka krowiego lub bawolego).
Często na śniadanie jada się jajka, zazwyczaj w postaci jajecznicy z sucukiem (czosnkową kiełbasą) lub jako menemen (jajecznica z pomidorami i papryką). Wielu Turków je na śniadanie simity (duże, okrągłe precle z sezamem, podobne do precli krakowskich) lub poğaça (rodzaj ciastka z ciasta francuskiego, nadziewanego najczęściej białym serem podobnym do fety).
Do śniadania pije się herbatę.
Mięso i ciasto
Choć spośród tureckich dań mięsnych większości osób najbardziej znany jest kebab, z pewnością nawet jego liczne rodzaje nie wyczerpują możliwości tureckich kucharzy. Do dań mięsnych należy przecież zaliczyć rozmaite klopsiki (köfte), czy też dania takie jak kokoreç – turecka wersja flaków, przyrządzana z pieczonych jelit jagnięcych.
Kuchnia turecka obfituje w rozmaite dania łączące mięso oraz ciasto – zwykle chleb lawasz bądź pitę. Do najbardziej znanych dań tego typu należy lahmacun – turecka pizza. Przygotowuje się ją z okrągłych placków cienkiego ciasta, z mielonym mięsem, natką pietruszki i pikantnym sosem. Przed zjedzeniem lahmacuna skrapia się go sokiem z cytryny. Danie tego typu często podaje się z sałatką warzywną.
Na podobnym, ale uformowanym w podłużny kształt cieście, przygotowuje się pide. Brzegi ciasta zawija się, a do środka kładzie nadzienie. Zazwyczaj jest to mięso – mielone lub pokrojne w kostkę, bądź też plasterki kiełbasy sucuk. Do mięsa często dodaje się jajko lub ser. Są też wersje wegetariańskie – z jajkiem, serem i szpinakiem.
Turcja | Lahmacun – turecka pizza (Lahmacun (Turkish Pizza) by Christopher Christopher na licencji CC BY 2.0)
Dania warzywne
Do przyrządzania dań bezmięsnych Turcy używają warzyw rozmaitych gatunków. Najczęściej są to bakłażany, szpinak, cukinia, papryka, pomidory, soczewica, cieciorka, karczochy, fasola, ochra, pory. Warzywa takie jak bakłażan, papryka czy cukinia są często nadziewane ryżem i papryką i podawane w formie dolmy.
Z soczewicy, oprócz zup, przyrządza się także pożywne kotleciki (mercimek köfte). Wiele warzyw można dodać do bezmięsnej wersji pilawu. Z kolei stare, osmańskie danie zwane İmam bayıldı (dosł. „Imam był zachwycony”) to bakłażan nadziewany cebulą, pomidorami i czosnkiem.
Turcja | Ulubionymi owocami Turków są: arbuzy, melony, brzoskwinie, morele, czereśnie, figi, owoce morwy i truskawki (9 March 2007 by ccarlstead na licencji CC BY 2.0)
Przekąski
Turcy chętnie jedzą różnego rodzaju orzeszki i bakalie, których mają u siebie pod dostatkiem. Należą do nich pistacje, orzechy laskowe, migdały, rodzynki czy też pestki dyni i słonecznika. Tego typu „suche przekąski” nazywane są ogólnie kuruyemiş.
Do popularnych przekąsek należą także pieczone kasztany jadalne oraz słodka kukurydza.
Nie zapominajmy także o owocach, których rośnie w Turcji tak wiele. Do najbardziej lubianych należą: arbuzy, melony, brzoskwinie, morele, czereśnie, figi, owoce morwy i truskawki.
Zainteresują Cię również





