Kumpir to bardzo popularny rodzaj tureckiego fast foodu. Jego podstawowym składnikiem jest... duży ziemniak.
Turcja | Apetyczny kumpir (Kumpir by carin na licencji CC BY-ND 2.0)
Ziemniak jest zawijany w folię aluminiową i pieczony w specjalnym piecu. Po upieczeniu jest przekrajany na pół, a do jego wnętrza dodaje się masło, sól oraz ser żółty kaşar (miękki ser z mleka owczego). Ziemniak jest pieczony i podawany w „mundurku”.
Do wersji podstawowej kumpira, z masłem i serem, można zamówić rozmaite dodatki. Liczba i rodzaje dodatków nie zmieniają zwykle ceny kumpira. Najczęściej spotykanymi dodatkami są: keczup, majonez, kukurydza, groszek, oliwki, pieczarki, plasterki kiełbasy, marchewka, marynowane ogórki i „sałatka rosyjska” (sałatka z pokrojonych w kostkę ziemniaków i warzyw, a także mięsa, w majonezie). Oprócz keczupu lub majonezu można zwykle wybrać także różnego rodzaju sosy.
Turcja | Kumpir doskonale komponuje się z wieloma dodatkami (Making kumpir by ccarlstead na licencji CC BY 2.0)
Najsłynniejsze miejsce, gdzie podaje się kumpiry, to okolice przystani Ortaköy w Stambule.
Pieczone ziemniaki są tam przygotowywane zarówno w restauracjach, jak i w barach na zewnątrz, których sprzedawcy przekrzykują się w nawoływaniu klientów i zachwalaniu swoich kumpirów. Tam też można wybierać spośród najbogatszej oferty dodatków.
Zainteresują Cię również