Manti (mantı) to tradycyjne danie tureckie, przypominające nasze pierożki czy uszka. Ma ono bardzo długi rodowód, sięgający średniowiecza. Do Anatolii dotarło z Azji Środkowej, wraz z przybywającymi stamtąd plemionami tureckimi.
Turcja | Im pierożki manti (mantı) mniejsze, tym lepsze (Kayseri Mantısı by wnhsl na licencji CC BY 2.0)
Różne rodzaje mantı są dziś charakterystyczne nie tylko dla Turcji, ale i dla całego Turkiestanu (byłych tureckich republik radzieckich oraz Turkiestanu chińskiego), Tadżykistanu i Afganistanu.
Przygotowywanie mantı
Tureckie mantı mają postać maleńkich pierożków. Farsz do mantı to najczęściej mielone mięso wołowe, może być także jagnięcina. W niektórych regionach pierożki nadziewa się mięsem kurzym lub przepiórczym.
Mantı podawane są najczęściej z sosem jogurtowo-czosnkowym oraz pastą pomidorową. Mogą być doprawiane sproszkowaną czerwoną papryką, sproszkowanymi owocami sumaku (jest to popularna, bliskowschodnia ostra przyprawa) czy też suszonymi liśćmi mięty.
Turcja | Lepienie manti wymaga wiele precyzji i świadczy o talencie kulinarnym danej pani domu (turkish dumplings by thebittenword.com na licencji CC BY 2.0)
Dowód kulinarnych talentów
Rozmiary mantı świadczą tradycyjnie o kunszcie gospodyni – im mniejsze pierożki, tym zdolniejsza kucharka. Ponieważ lepienie mantı to zajęcie bardzo pracochłonne, często zaangażowana jest w to prawie cała rodzina.
Najsłynniejsze tureckie mantı pochodzą z Kayseri. Dawniej panna młoda z tego regionu musiała przed ślubem nalepić pierożków dla gości weselnych. Jeśli były one na tyle małe, że na jednej łyżce stołowej zmieściło się ich aż 40, świadczyło to o talentach przyszłej pani domu.
Turcja | Manti, zwane „tureckim ravioli” (Manti by Felipe Tofani na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również





