Manti (mantı) to tradycyjne danie tureckie, przypominające nasze pierożki czy uszka. Ma ono bardzo długi rodowód, sięgający średniowiecza. Do Anatolii dotarło z Azji Środkowej, wraz z przybywającymi stamtąd plemionami tureckimi.

Turcja | Im pierożki manti (mantı) mniejsze, tym lepsze
Turcja | Im pierożki manti (mantı) mniejsze, tym lepsze (Kayseri Mantısı by wnhsl na licencji CC BY 2.0)

Różne rodzaje mantı są dziś charakterystyczne nie tylko dla Turcji, ale i dla całego Turkiestanu (byłych tureckich republik radzieckich oraz Turkiestanu chińskiego), Tadżykistanu i Afganistanu.

Przygotowywanie mantı

Tureckie mantı mają postać maleńkich pierożków. Farsz do mantı to najczęściej mielone mięso wołowe, może być także jagnięcina. W niektórych regionach pierożki nadziewa się mięsem kurzym lub przepiórczym.

Mantı podawane są najczęściej z sosem jogurtowo-czosnkowym oraz pastą pomidorową. Mogą być doprawiane sproszkowaną czerwoną papryką, sproszkowanymi owocami sumaku (jest to popularna, bliskowschodnia ostra przyprawa) czy też suszonymi liśćmi mięty.

Turcja | Lepienie manti wymaga wiele precyzji i świadczy o talencie kulinarnym danej pani domu
Turcja | Lepienie manti wymaga wiele precyzji i świadczy o talencie kulinarnym danej pani domu ( turkish dumplings by thebittenword.com na licencji CC BY 2.0)

Dowód kulinarnych talentów

Rozmiary mantı świadczą tradycyjnie o kunszcie gospodyni – im mniejsze pierożki, tym zdolniejsza kucharka. Ponieważ lepienie mantı to zajęcie bardzo pracochłonne, często zaangażowana jest w to prawie cała rodzina.

Najsłynniejsze tureckie mantı pochodzą z Kayseri. Dawniej panna młoda z tego regionu musiała przed ślubem nalepić pierożków dla gości weselnych. Jeśli były one na tyle małe, że na jednej łyżce stołowej zmieściło się ich aż 40, świadczyło to o talentach przyszłej pani domu.

Turcja | Manti, zwane „tureckim ravioli”
Turcja | Manti, zwane „tureckim ravioli” (Manti by Felipe Tofani na licencji CC BY-SA 2,0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...