Czy wiecie, że Turcja znajduje się w czołówce największych producentów moreli pospolitej na świecie? Morele potrzebują dużej ilości światła i ciepła a tego, jak dobrze wiemy, w Turcji nigdy nie brakuje.

Turcja | Soczyste morele
Turcja | Soczyste morele (by Ove Tøpfer na licencji Freeimages)

Świeże morele

Ten soczysty, mięsisty owoc o pomarańczowej skórce z lekkim rumieńcem pochodzi z Azji i na obszarze od Chin po Azję mniejszą występuje w stanie dzikim. Obecnie także wiele krajów Europy zajmuje się jego uprawą.

Turcja jest prawdziwą ojczyzną moreli. To na jej terenie znajduje się 80% upraw tego owocu.

Morelowe miasto

Tureckim miastem, które bez wątpienia zasługuje na miano „morelowego” jest Malatya – położona we wschodniej części tego pięknego kraju. Mieszkańcy są tam bardzo przyjacielscy, a cała prowincja to istna oaza spokoju i relaksu.

Morele zajmują bardzo ważne miejsce w kuchni tego miasta i spotkamy je w wielu daniach od mięsnych kebabów po słodkie desery. Z morelowych sadów Malatyi pochodzi ok 10-15% światowej produkcji świeżych i aż 65-80% suszonych moreli. Kuliste, pomarańczowe owoce suszące się w słońcu są tu częstym widokiem. Co roku w lipcu w mieście odbywa się wspaniały owocowy festiwal, którego motywem przewodnim są oczywiście morele.

Morelowe drzewko dorasta do 15 m wysokości, a wyróżniają je zielone liście o jajowatym kształcie.

Morele doskonale smakują na surowo, a także w formie suszonej i pod postacią przetworów.

Turcja | Morelowe drzewko dorasta do 15 m wysokości
Turcja | Morelowe drzewko dorasta do 15 m wysokości (by olvasmm0 na licencji Pixabay)

Suszone morele

Suszone morele są bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu i błonnika. Zawierają również dużo witaminy A, E i C.

Wysiłek fizyczny i uroda

Zawarty w morelach potas pomaga skutecznie zapobiegać skurczom mięśni spowodowanym wysiłkiem fizycznym. Beta-karoten, potas, żelazo i wapń odpowiadają za dobrą kondycję skóry. Odbudowują uszkodzone włókna kolagenowe, a tym samym pozwalają zachować jej elastyczność i sprężystość.

Wysiłek umysłowy

Potas pomaga osiągnąć wysoką sprawność umysłową, co poprawia zdolność do podejmowania ważnych decyzji czy zmierzenia się z trudnymi zadaniami.

Zdrowie

Suszone morele polecane są osobom z nadciśnieniem. Zawarte w nich witaminy oraz beta karoten zmniejszają ryzyko pojawiania się choroby wieńcowej oraz chronią wzrok.

Turcja | Suszone owoce na targu w Malatyi
Turcja | Suszone owoce na targu w Malatyi (by AKIN HOS na licencji Freeimages)

Tabela kaloryczna (w 100g):

320 kcal
Białko - 4,9g
Tłuszcz - 0,62g
Węglowodany - 83g
Błonnik - 10g
Cholesterol - 0mg

Tabela minerałów (w 100g):

Wapń, Ca 61mg
Żelazo, Fe 6.31mg
Magnez, Mg 63mg
Fosfor, P 157mg
Potas, K 1850mg
Sód, Na 13mg
Cynk, Zn 1mg
Miedź, Cu 0.576mg
Mangan, Mn 0.369mg

Źródło: www.ile-kalorii.pl

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Włoskie wina Włoskie wina
W obecnych czasach Włochy uważane są za jednego z największych producentów win (ok. 15% produkcji światowej)....