Turcy kochają mięso. W restauracyjnych menu większość dań jest właśnie na bazie mięsa. Są jednak potrawy wegetariańskie – smaczne i stosunkowo tanie.
Turcja | Gozleme (Gozleme Breakfast by Aaron May na licencji CC BY-ND 2.0)
Wegetarianizm? Co to właściwie jest?
Wielu Turków nie rozumie wegetarianizmu. Może się zdarzyć, że w wielu miejscach będziemy musieli wyjaśnić, że np. nie jemy drobiu i ryb.
Wege kebab
Większość osób myśląc o Turcji przed oczami ma kebab. I coś w tym jest. Budki z kebabami są niemal na każdym kroku. Niestety mało która oferuje go w wersji wegetariańskiej. Można jednak poprosić o niedodawanie mięsa, zamiast niego dostaniemy więcej warzyw.
Tureckie śniadania
Podczas śniadań królują: jajecznica, sery, warzywa. Trzeba przyznać, że mięso pojawia się tu rzadko, a jeśli już to pod postacią mało apetycznych „mortadeli”. Można też skosztować gozleme, czyli podawanych na ciepło placków (chlebków) nadziewanych szpinakiem, simit – bułeczek podobnych do naszych obwarzanek, posypanych sezamem (sprzedawane przez ulicznych sprzedawców, wołających "Taze simit!", czyli „świeże simit”) albo pide – tureckiej pizzy posypanej np. pul biber.
Przekąski i obiad
Po całodziennym plażowaniu albo zwiedzaniu czas na obiad. Można zamówić więc: lahmacun (kolejna turecka pizza, często serwowana bez mięsa), sałatkę kısır (z kaszą bulgur, papryką, pomidorami, cebulą i ziołami), sakşuka (bakłażan duszony z pomidorami), mercimek köftesi (kotlety z cieciorki), zeytinyağlı taze fasulye (fasolka szparagowa z dodatkiem pomidorów, cebuli i czosnku), mücver (placki z cukinii) lub bezmięsne manti, czyli malutkie pierożki w sosie jogurtowym.
Zamawiając zupy (wyglądające na wegetariańskie) warto upewnić się czy nie są gotowane na mięsie.
Turcja | Ilość i różnorodność warzyw na tureckich bazarach zachwyca! (Asian Side Produce Market by Bit Boy na licencji CC BY 2.0)
A na deser…
Na deser można kupić świeże owoce: banany, granaty, brzoskwinie albo truskawki – w zależności od pory roku. Warto też skosztować lokum, baklavę, tulumbę (ciasto smażone i marynowane w syropie słodowym) albo chałwę. Na tureckich bazarach dostępne są również suszone owoce i orzechy: figi, morele, daktyle, rodzynki lub pistacje.
Kawa czy herbata?
Widok Turków popijających herbatę przed sklepem jest na porządku dziennym. Będąc w barze lub restauracji koniecznie powinniśmy jej skosztować. Spacerując po mieście w upalny dzień warto kupić świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub owoców granatu. Do obiadu można skusić się na ayran lub filiżankę kawy.
Przydatne zwroty
Poniżej przedstawiamy kilka przydatnych zwrotów i słów w języku tureckim, które mogą pomóc wegetarianom w zamówieniu posiłku.
- Ben bir Vejetaryen – jestem wegetarianinem
- Etsiz (Et-Seez) – bez mięsa
- Sebze Yemekleri – dania warzywne
- Et – mięso
- Sebze – warzywa
- Meyve – owoce
Turcja | Herbata turecka (Glass of Tea in Turkey by Bengin Ahmad na licencji CC BY-ND 2.0)
Zainteresują Cię również





