Turcy kochają mięso. W restauracyjnych menu większość dań jest właśnie na bazie mięsa. Są jednak potrawy wegetariańskie – smaczne i stosunkowo tanie.

Turcja | Gozleme

Turcja | Gozleme (Gozleme Breakfast by Aaron May na licencji CC BY-ND 2.0)

Wegetarianizm? Co to właściwie jest?

Wielu Turków nie rozumie wegetarianizmu. Może się zdarzyć, że w wielu miejscach będziemy musieli wyjaśnić, że np. nie jemy drobiu i ryb.

Wege kebab

Większość osób myśląc o Turcji przed oczami ma kebab. I coś w tym jest. Budki z kebabami są niemal na każdym kroku. Niestety mało która oferuje go w wersji wegetariańskiej. Można jednak poprosić o niedodawanie mięsa, zamiast niego dostaniemy więcej warzyw.

Tureckie śniadania

Podczas śniadań królują: jajecznica, sery, warzywa. Trzeba przyznać, że mięso pojawia się tu rzadko, a jeśli już to pod postacią mało apetycznych „mortadeli”.  Można też skosztować gozleme, czyli podawanych na ciepło placków (chlebków) nadziewanych szpinakiem, simit – bułeczek podobnych do naszych obwarzanek, posypanych sezamem (sprzedawane przez ulicznych sprzedawców, wołających "Taze simit!", czyli „świeże simit”) albo pide – tureckiej pizzy posypanej np. pul biber.

Przekąski i obiad

Po całodziennym plażowaniu albo zwiedzaniu czas na obiad. Można zamówić więc: lahmacun (kolejna turecka pizza, często serwowana bez mięsa), sałatkę kısır (z kaszą bulgur, papryką, pomidorami, cebulą i ziołami), sakşuka (bakłażan duszony z pomidorami), mercimek köftesi (kotlety z cieciorki), zeytinyağlı taze fasulye (fasolka szparagowa z dodatkiem pomidorów, cebuli i czosnku), mücver (placki z cukinii) lub bezmięsne manti, czyli malutkie pierożki w sosie jogurtowym.

Zamawiając zupy (wyglądające na wegetariańskie) warto upewnić się czy nie są gotowane na mięsie. Turcja | Ilość i różnorodność warzyw na tureckich bazarach zachwyca!

Turcja | Ilość i różnorodność warzyw na tureckich bazarach zachwyca! (Asian Side Produce Market by Bit Boy na licencji CC BY 2.0)

A na deser…

Na deser można kupić świeże owoce: banany, granaty, brzoskwinie albo truskawki – w zależności od pory roku. Warto też skosztować lokum, baklavę, tulumbę (ciasto smażone i marynowane w syropie słodowym) albo chałwę. Na tureckich bazarach dostępne są również suszone owoce i orzechy: figi, morele, daktyle, rodzynki lub pistacje.

Kawa czy herbata?

Widok Turków popijających herbatę przed sklepem jest na porządku dziennym. Będąc w barze lub restauracji koniecznie powinniśmy jej skosztować. Spacerując po mieście w upalny dzień warto kupić świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub owoców granatu. Do obiadu można skusić się na ayran lub filiżankę kawy.

Przydatne zwroty

Poniżej przedstawiamy kilka przydatnych zwrotów i słów w języku tureckim, które mogą pomóc wegetarianom w zamówieniu posiłku.

  • Ben bir Vejetaryen – jestem wegetarianinem
  • Etsiz (Et-Seez) – bez mięsa
  • Sebze Yemekleri – dania warzywne
  • Et – mięso
  • Sebze – warzywa
  • Meyve – owoce

Turcja | Herbata turecka

Turcja | Herbata turecka (Glass of Tea in Turkey by Bengin Ahmad na licencji CC BY-ND 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Znani Portugalczycy Znani Portugalczycy
Portugalia to kraj marzycieli, którzy osiągają swoje cele i spełniają odważne pragnienia! Oto kilka sylwetek...
Portugalskie imiona i nazwiska Portugalskie imiona i nazwiska
Portugalczycy, to ludzie o co najmniej dwóch nazwiskach. Zapisywane w pierwszej kolejności, ale wbrew pozorom...