W przeszłości Anatolia była krainą bardziej zieloną niż obecnie. Dzisiejszy wygląd szaty roślinnej jest wynikiem zmian klimatycznych oraz niszczącej działalności człowieka. Mimo to, flora Turcji wciąż jest bogata, różnorodna i potrafi zachwycić.

Turcja | Malatya to słynny „morelowy region” Turcji
Turcja | Malatya to słynny „morelowy region” Turcji (apricots Malatya, Turkey by Osman Sahin na licencji CC BY-ND 2.0)

Szata roślinna a klimat

Roślinność na terenie Turcji różnicuje się wraz z regionami klimatycznymi. Inaczej będzie się prezentowała flora na wybrzeżu Morza Śródziemnego, a inaczej wewnątrz Anatolii.

Najbardziej zieloną częścią Turcji jest Region Czarnomorski, którego klimat ma bardziej cechy klimatu umiarkowanego niż podzwrotnikowego.

Pod względem naturalnej szaty roślinnej możemy wyróżnić trzy główne obszary w Turcji:

obszar europejsko-syberyjski (tereny nadczarnomorskie oraz część Regionu Marmara);
obszar śródziemnomorski (Tracja, zachodnia Anatolia, Region Egejski i południowa część Regionu Marmara);
obszar irańsko-turański (środkowa i wschodnia Anatolia).

Flora śródziemnomorska

Flora obszaru śródziemnomorskiego to przede wszystkim makia – roślinność wtórna, powstała na miejscu zniszczonych jeszcze przez Rzymian lasów dębowych. Należą do niej karłowate dęby i cedry, drzewa oliwne i różnego rodzaju krzewy (głównie oleandry, mirty, wawrzyny). Na obszarze tym powszechne są także sosny, jawory, kasztany jadalne, palmy oraz drzewa owocowe (figowce, bananowce, drzewa pomarańczowe).

Stepy

Wnętrze Anatolii, czyli obszary, gdzie sumy opadów są niższe niż na wybrzeżach, w dużej części pokrywają stepy. Na stepach trawiastych roślinność najbujniej rozkwita wiosną, latem zaś usycha. Niektóre obszary wyżyn Anatolijskiej i Armeńskiej zajmują jeszcze bardziej suche obszary półpustynne.

Turcja | Na południowym wschodzie Turcji uprawia się pistacje
Turcja | Na południowym wschodzie Turcji uprawia się pistacje (by Alexas_Fotos na licencji Pixabay)

Lasy

Lasy pokrywają około 1/5 obszaru Turcji. Występują przede wszystkim w rejonach górskich, gdzie panuje klimat bardziej wilgotny niż na terenach niżej położonych. W Górach Pontyjskich rosną przede wszystkim lasy dębowe i bukowe; nie brakuje tam jednak i drzew iglastych, takich jak sosny i jodły. W górach Taurusu spotkać można cedry libańskie, a w najwyższych partiach – drzewiaste jałowce.
Rośliny wyłącznie tureckie

W Turcji występuje aż 3000 gatunków roślin endemicznych, czyli nie rosnących poza określonym obszarem – w tym wypadku Turcją oraz wyspami Morza Egejskiego. Jest to prawie 1/3 całej flory tureckiej. Najwięcej roślin endemicznyh występuje w rejonie Antalyi oraz starych masywów górskich, takich jak Uludağ czy Ilgaz Dağ. Tak bogatą florę Anatolia zawdzięcza swojemu położeniu geograficznemu i ukształtowaniu terenu, które uchroniły półwysep w czasie er lodowcowych. Podczas gdy lodowiec zniszczył endemiczne rośliny w Europie, Anatolia była obszarem peryferyjnym i cieplejszym – swoistym „schronem” dla flory.

Turcja | Tulipan jest narodowym kwiatem tureckim
Turcja | Tulipan jest narodowym kwiatem tureckim (by smuldur na licencji Pixabay)

Kwiaty

Rośliną uważaną za narodowy kwiat turecki jest tulipan (tur. lale). To właśnie z Turcji pochodziły pierwsze tulipany przywiezione do Holandii. Tulipan został wyhodowany w XV wieku.

Oprócz tulipanów zobaczymy w Turcji licznie rosnące maki, krokusy, lilie, przebiśniegi czy goryczki.
Rośliny uprawne

Do najczęściej spotykanych roślin uprawnych w Turcji należą zboża, ziemniaki, rośliny strączkowe, pomidory, winorośl, cytryny, morele (słynnym "morelowym regionem" jest Maltya),buraki cukrowe,słoneczniki. Charakterystyczne dla Regionu Czarnomorskiego są przedewszystkim orzechy laskowe i kukurydza, dla południowego wschodu natomiast-pistacje. Tureckie uprawy herbaty znajdują się głównie na wschodzie kraju.

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni tunezyjskiej Zioła i przyprawy w kuchni tunezyjskiej
Dania kuchni tunezyjskiej charakteryzują się intensywnymi smakami i aromatami. Wszystko dzięki ziołom i przyprawom...
Zioła i przyprawy w Turcji Zioła i przyprawy w Turcji
Kuchnię turecką charakteryzuje intensywny smak i aromat. Do przygotowania potraw używa się zwykle wielu przypraw i...
Agawa i lawenda – oryginalne pamiątki z Hvaru Agawa i lawenda – oryginalne pamiątki z Hvaru
Jeśli zależy nam na unikalnych i niepowtarzalnych pamiątkach z Hvaru, które po powrocie do domu będą przypominać...
Szarańczyn strąkowy Szarańczyn strąkowy
Drzewo to, zwane również karobowym lub po prostu karob, zdominowało krajobraz Cypru, po tym jak najprawdopodobniej...
Karkade - herbata z hibiskusa Karkade - herbata z hibiskusa
Egipt to kraj w którym wypija się ogromne ilości herbaty. Jedną z ulubionych herbat mieszkańców tego kraju jest...
Herbata turecka Herbata turecka
Herbata to bez wątpienia narodowy napój Turków. Pita jest o każdej porze dnia, bez względu na godzinę, miejsce czy...