Na wybrzeżach Turcji (oblewanej przez aż 4 morza!) można liczyć na bogactwo świeżych ryb oraz innych nadmorskich specjałów, takich jak małże bądź smażone kałamarnice.

Turcja | Midye dolma – surowe mule faszerowane

Turcja | Midye dolma – surowe mule faszerowane (Midye dolmas - Mussels stuffed with rice.by Patty O'Hara na licencji CC BY-SA 2.0)

Ryby w różnych postaciach

Do najczęściej jadanych ryb należą w Turcji malutkie rybki hamsi (czyli anchovy, sardele), występujące zarówno w basenie Morza Śródziemnego, jak i Czarnego. Popularnymi gatunkami są także: makrela (tur. uskumru), podobna do makreli – pelamida (palamut), trachurus (istavrit), labraks (levrek) i sardynka (sardalya). W środkowej Anatolii najczęściej jada się rzeczne pstrągi (alabalık).

Dania rybne mogą być grillowane, smażone, wędzone lub pieczone. Popularnym i prostym daniem rybnym jest balik ekmek (balık ekmek), czyli grillowana ryba w chlebie z pomidorami i cebulą. W Stambule, w dzielnicy Eminönü, przygotowuje się je na rozkołysanych łodziach. Do potrawy tej często podaje się do picia turşu suyu (napój z marynowanych warzyw).

Blisko brzegów morskich bądź w okolicach Cieśniny Bosfor znajduje się bardzo wiele restauracji rybnych. W karcie dań można tam znaleźć m.in. balık iskender (rybną wersję Iskender kebabu), rybę faszerowaną (balık dolma), kotleciki rybne, pazıda levrek (labraks zapiekany w liściach buraka), pilaki (rybę pieczoną z warzywami) czy też zupę rybną. W Regionie Morza Czarnego często podaje się smażone ryby, obtaczane w mące kukurydzianej. W wielu miejscach spotyka się ponadto ryby zapiekane w cieście.

Turcja | Hamsi (malutkie rybki) na tureckim targu

Turcja | Hamsi (malutkie rybki) na tureckim targu (south-central turkey-100 by kmcfaddenh na licencji CC BY-ND 2.0)

Owoce morza

Do najpopularniejszych owoców morza spożywanych w Turcji należą mule (midye). W wielu miejscach sprzedawane są surowe mule faszerowane (midye dolma). Małże te nadziewane są ryżem, smażoną cebulą i doprawiane na różny sposób: oprócz pieprzu, także miętą, cynamonem, a nawet orzechami. Przed jedzeniem midye skrapia się sokiem z cytryny. Podaje się je w muszlach, a spożywa bez użycia sztućców (jedynie za pomocą muszli).

Popularne są również smażone małże, czyli midye tava. Przed przygotowaniem małże trzeba wyjąć z muszli, oczyścić i wysuszyć, a następnie obtoczyć w mące i jajku. Usmażone midye podaje się często w formie szaszłyków.

Turcja | Balık ekmek, czyli grillowana ryba w chlebie z pomidorami i cebulą

Turcja | Balik ekmek, czyli grillowana ryba w chlebie z pomidorami i cebulą (Fish sandwiches by George Tziralis na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Zwierzęta Turcji Zwierzęta Turcji
Fauna Turcji jest niezwykle bogata. W każdym regionie spotkać można przedstawicieli najróżniejszych gatunków...
Chorwacja – świat zwierzęcy Chorwacja – świat zwierzęcy
Świat zwierząt Chorwacji nie różni się wiele od typowo europejskiego. Powszechnie spotyka się tu wiewiórki, zające...
Fauna Egiptu Fauna Egiptu
Egipt charakteryzuje się dużą różnorodnością gatunków zwierząt. Wiele z nich przystosowało się do ekstremalnych...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Cypr - świat zwierzęcy Cypr - świat zwierzęcy
Świat zwierzęcy Cypru jest mniej bogaty niż jego flora. Obecnie na wyspie doliczono się 26 gatunków płazów i gadów...