Na wybrzeżach Turcji (oblewanej przez aż 4 morza!) można liczyć na bogactwo świeżych ryb oraz innych nadmorskich specjałów, takich jak małże bądź smażone kałamarnice.
Turcja | Midye dolma – surowe mule faszerowane (Midye dolmas - Mussels stuffed with rice.by Patty O'Hara na licencji CC BY-SA 2.0)
Ryby w różnych postaciach
Do najczęściej jadanych ryb należą w Turcji malutkie rybki hamsi (czyli anchovy, sardele), występujące zarówno w basenie Morza Śródziemnego, jak i Czarnego. Popularnymi gatunkami są także: makrela (tur. uskumru), podobna do makreli – pelamida (palamut), trachurus (istavrit), labraks (levrek) i sardynka (sardalya). W środkowej Anatolii najczęściej jada się rzeczne pstrągi (alabalık).
Dania rybne mogą być grillowane, smażone, wędzone lub pieczone. Popularnym i prostym daniem rybnym jest balik ekmek (balık ekmek), czyli grillowana ryba w chlebie z pomidorami i cebulą. W Stambule, w dzielnicy Eminönü, przygotowuje się je na rozkołysanych łodziach. Do potrawy tej często podaje się do picia turşu suyu (napój z marynowanych warzyw).
Blisko brzegów morskich bądź w okolicach Cieśniny Bosfor znajduje się bardzo wiele restauracji rybnych. W karcie dań można tam znaleźć m.in. balık iskender (rybną wersję Iskender kebabu), rybę faszerowaną (balık dolma), kotleciki rybne, pazıda levrek (labraks zapiekany w liściach buraka), pilaki (rybę pieczoną z warzywami) czy też zupę rybną. W Regionie Morza Czarnego często podaje się smażone ryby, obtaczane w mące kukurydzianej. W wielu miejscach spotyka się ponadto ryby zapiekane w cieście.
Turcja | Hamsi (malutkie rybki) na tureckim targu (south-central turkey-100 by kmcfaddenh na licencji CC BY-ND 2.0)
Owoce morza
Do najpopularniejszych owoców morza spożywanych w Turcji należą mule (midye). W wielu miejscach sprzedawane są surowe mule faszerowane (midye dolma). Małże te nadziewane są ryżem, smażoną cebulą i doprawiane na różny sposób: oprócz pieprzu, także miętą, cynamonem, a nawet orzechami. Przed jedzeniem midye skrapia się sokiem z cytryny. Podaje się je w muszlach, a spożywa bez użycia sztućców (jedynie za pomocą muszli).
Popularne są również smażone małże, czyli midye tava. Przed przygotowaniem małże trzeba wyjąć z muszli, oczyścić i wysuszyć, a następnie obtoczyć w mące i jajku. Usmażone midye podaje się często w formie szaszłyków.
Turcja | Balik ekmek, czyli grillowana ryba w chlebie z pomidorami i cebulą (Fish sandwiches by George Tziralis na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





