Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są niezwykle fantazyjne i słodkie. Poznamy tu różne rodzaje chałw, galaretek, puddingów i wypieków, które często okażą się dla naszego podniebienia zupełnie nowym doznaniem.

Turcja | Stambuł – kolorowe słodkości z tureckiego targu
Turcja | Stambuł – kolorowe słodkości z tureckiego targu (Turkish delight by Guillén Pérez na licencji CC BY-ND 2.0)

Chałwa

W Polsce znana jest głównie chałwa wytwarzana z miazgi ziaren sezamu, ale nie jest to jedyny rodzaj tego słodkiego wyrobu dostępny w Turcji.

Wśród rodzajów chałwy sezamowej (tahin helvası) do najpopularniejszych należą: chałwa z pistacjami, kakaowa oraz chałwa bez dodatków (sade).

Turecką chałwę wytwarza się również z orzechów – spotkamy te bardzo słodkie chałwy pod nazwami yaz helvası oraz kos helvası. Zawierają one zazwyczaj orzechy włoskie, pistacjowe lub laskowe; czasem dodaje się do nich też czekoladę bądź mastyks.

İrmik helvası to chałwa wytwarzana z gruboziarnistej pszenicy. Turcy częstują się tym smakołykiem w czasie Mevlidu, czyli nocy upamiętniającej przyjście na świat Mahometa.

Pismaniye

Pişmaniye to szczególny rodzaj chałwy, nazywany „kłębkiem wełny”. Przypomina watę cukrową. Wytwarza się ją z mąki pszennej i cukru. Tradycyjnie dodaje się do smaku aromat waniliowy, choć spotykamy też pişmaniye kakaowe.

Turcja | Pişmaniye, czyli chałwa-wata cukrowa
Turcja | Pişmaniye, czyli chałwa-wata cukrowa (pismaniye by genta_hgr na licencji  CC BY 2.0)

Lokum

Lokum, znane też jako rachatłukum czy Turkish delight, przypomina galaretkę i jest wyrabiane z mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej oraz cukru (dawniej miodu). Składniki te wrzuca się do wody i gotuje razem z orzechami lub owocami. Lokum było dawniej jadane po posiłkach, jako smaczny środek na dobre trawienie.

Lokum często aromatyzuje się wodą różaną, miętą, cytryną lub innymi aromatami owocowymi. Są również lokum z orzechami. Galaretki dekorowane są cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Turcja | Turkish Delight na targu w Stambule
Turcja | Turkish Delight na targu w Stambule (IMG_9362 by Brian Jeffery Beggerly na licencji CC BY 2.0)

Ciastka i ciasteczka

Najbardziej znana spośród tureckich ciastek jest baklava, składająca się z wielu cieniutkich warstw ciasta yufka, przekładanego warstwami drobno posiekanych orzechów z syropem lub miodem. Na wierzchu baklavę dekoruje się syropem i posiekanymi pistacjami. Najsłynniejsze baklavy pochodzą z Gaziantepu.

Ciasto na kadayif (kadayıf) musi być z kolei smażone na patelni w formie cieniutkich pasków – tak, że końcowy efekt przypomina makaron. Również te ciastka nadziewa się orzechami (najczęściej włoskimi) i polewa syropem. Wersja kadayıfu nadziewana serem nazywa się künefe.

Słodkością mniejszych rozmiarów jest tulumba, wykonana ze smażonego ciasta, zanużonego następnie w syropie.

Turcy lubią również mniej słodkie, kruche ciastka, najczęściej z orzechami i migdałami. Takie domowe ciasteczka zwie się kurabiye.

Turcja | Apetyczne tureckie słodycze
Turcja | Apetyczne tureckie słodycze (dondurmam gaymak by Arzu Kayhan na licencji CC BY 2.0)

Desery mleczne

Nazywa je się ogólnie muhallebi. Jednym z najpopularniejszych jest sütlaç – rodzaj puddingu, przygotowywanego z ryżu, mleka i cukru, posypanego cynamonem.

Gullac (Güllaç) to deser popularny szczególnie w okresie Ramadanu. Składa się z dużych, cienkich warstw ciasta z mlekiem, wodą różaną oraz pestkami granatu i orzechami włoskimi.

Ciekawym deserem jest tavuk gogsu (tavuk göğsü), rodzaj puddingu z mleka, cukru, ryżu oraz cienkich kawałków piersi z kurczaka, nadająca deserowi ciągliwą teksturę.

Pieczony tavuk göğsü jest podstawą innego deseru – kazandibi (dosł. „dno gara”), nazwanego tak ze względu na celowo przypaloną wierzchnią warstwę.

Turcja | Aşure
Turcja | Aşure (Aşure ayınız mübarek olsun. by ebruli na licencji CC BY 2.0)

Asure (Aşure)

Jest to deser spożywany głównie w czasie święta upamiętniającego zakończenie Potopu. Jest to rodzaj słodkiej, gęstej zupy, zawierającej mieszankę ziaren zboża, ziaren fasoli, ryżu, groszku, suszonych owoców, różnych orzechów, w tym piniowych, często też wody różanej.

Dondurma

Dondurma to tureckie lody pochodzące z miasta Kahramanmaraş. Są wyrabiane z mleka, cukru, sahlepu i mastyksu, z dodatkami smakowymi. Mieszanka jest ubijana. Chociaż wszystkie lody można nazwać po turecku dondurma, ten tradycyjny wyrób znany jest jako Maraş dondurması.

Turcja | Tureckie lody Dondurma
Turcja | Tureckie lody Dondurma (Dondurma 1,00 YTL by Yusuke Kawasaki na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...