Herbata jest napojem pitym w tureckich domach najczęściej. W 2004 roku Turcja uzyskała pierwsze miejsce w spożyciu herbaty na osobę, wyprzedzając Wielką Brytanię. Tureckie uprawy herbaty znajdują się w rejonie wschodnich wybrzeży Morza Czarnego.

Turcja | Turcy piją herbatę w charakterystycznych małych szklaneczkach o kształcie tulipana
Turcja | Turcy piją herbatę w charakterystycznych małych szklaneczkach o kształcie tulipana (Turkey 149 by SaraYeomans na licencji CC BY 2.0)

Herbata (çay)

Turcy piją herbatę w charakterystycznych małych szklaneczkach o kształcie tulipana. Herbatę turecką tradycyjnie parzy się w podwójnym, „piętrowym” czajniku (tur. çaydanlık). W dolnej, większej części czajnika gotuje się woda, w górnej natomiast – esencja. Taki sposób parzenia wydobywa z herbaty pełnię jej smaku i sprawia, że jest mocna. Herbatę parzy się również w samowarach.

Turcy piją zwykle słodką herbatę – w restauracji do każdej małej szklaneczki podaje się dwie kostki cukru. O dobrze zaparzonej, mocnej herbacie Turcji mówią tavşan kanı gibi – jak królicza krew (ze względu na kolor).

Kawa (kahve)

Turcy chętnie piją kawę i mają swój sposób parzenia tego napoju. Zmielone ziarna kawy wsypują to specjalnego tygielka, następnie dodają cukru i zalewają zimną wodą. Tak przygotowaną mieszankę należy zagotować, po czym odstawić na chwilę z ognia tygielek, aby piana opadła. Następnie znów zagotowuje się kawę. Po chwili ponownie należy odstawić naczynie – tym razem na ok. 3 minuty – a następnie po raz trzeci zagotować kawę.

Tak przygotowany, mocny napój wlewa się do malutkich filiżanek. Na dwie filiżanki potrzeba 4 łyżeczki kawy i 4 łyżeczki cukru.

Kawy nie pija się do śniadania, lecz po nim (tureckie słowo oznaczające śniadanie – kahvaltı – to dosłownie „przed kawą”).

Turcja | Aromatyczna kawa, oczywiście „po turecku”, w jednej ze stambulskich restauracji
Turcja | Aromatyczna kawa, oczywiście „po turecku”, w jednej ze stambulskich restauracji (turkish coffee by Quinn Dombrowski na licencji CC BY-SA 2.0)

Ayran

Ayran to najpopularniejszy w Turcji zimny napój, idealny na upały. Przygotowuje się go z jogurtu, wody i soli. Turcja jest największym na świecie producentem ayranu. Pije się go do różnego rodzaju potraw: bardzo często towarzyszy tureckim obiadom.

Sahlep

Sahlep to z kolei napój idealny na chłód. Jest sprzedawany na ulicach w porach jesiennej i zimowej. Przyrządza się go ze sproszkowanych bulw storczyka oraz mleka i cynamonu. Najsłynniejszy sahlep pochodzi z miasta Maras (Maraş).

Şalgam suyu

Chociaż nazwa tego popularnego napoju pochodzącego z Adany oznacza “sok z rzepy”, faktycznie przyrządza się go z soku z marynowanej czarnej marchwi, a następnie jedynie doprawia solą, odrobiną soku z rzepy oraz przyprawami.

Salgam suyu (Şalgam suyu) podawany jest tradycyjnie zimny, z marynowanymi marchewkami w szklance. Pije się go najczęściej do kebabu, zwłaszcza dürüm czy Adana kebab.

Turcja | Apetyczny sahlep (salep) na pierwszym planie, w tle – herbatka pomarańczowa
Turcja | Apetyczny sahlep (salep) na pierwszym planie, w tle – herbatka pomarańczowa (orange tea and sahlep, in Chora by Karen Green na licencji CC BY-SA 2.0)

Tursu suyu (Turşu suyu)

To jeszcze jeden ciekawy napój przyrządzany z marynat. Tym razem nie jest to żadne specjalnie wymagane warzywo, lecz przeróżne produkty wraz ze słoną wodą, w której się marynowały. Marynuje się m.in. ogórki, cebulę, paprykę, kapustę, czosnek, buraki, marchewkę.

Herbaty ziołowe (ıhlamur, adaçayı, kuşburnu)

Są popularne w Turcji nie tylko jako zioła lecznicze. Najczęściej przyrządza się ıhlamur (herbatę z kwiatu lipy), ada çayı (szałwię) oraz kuş burnu (dziką różę). Szczególnie ada çayı jest korzystny dla organizmu w czasie upałów.

Soki owocowe

Na przyulicznych stoiskach, a także w restauracjach, sprzedaje się często w Turcji świeżo wyciskane soki owocowe. Do najpopularniejszych należą soki: pomarańczowy, ananasowy, a także kiwi. Ostatnio ogromną popularność zyskał świeży sok z granatów, wychwalany za swe właściwości prozdrowotne. Latem na wielu stoiskach już po południu może zabraknąć soku, na innych natomiast jego cena bardzo wzrasta.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...