W kuchni Bliskiego Wschodu, w tym również tureckiej, często pojawia się woda różana jako składnik deserów, ciast czy słodkich przysmaków.
Ta aromatyczna woda znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, a jej lecznicze i pielęgnacyjne właściwości doceniono już w Starożytności.
Turcja | Rosa Damascena (Damask-Rose_Rosa-damascena__16118 by Emilian Robert Vicol na licencji CC BY 2.0)
Produkcja wody różanej
Woda różana powstaje jako uboczny produkt procesu destylacji płatków róż, w czasie którego uzyskuje się olejek różany, wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.
Do produkcji olejku różanego i wody różanej używa się głównie odmiany kwiatów o pięknej nazwie róża damasceńska (Rosa Damascena), która jest hybrydą dwóch gatunków róż – róży francuskiej i piżmowej (Rosa Moschata). Inne odmiany wykorzystywane w produkcji to róża francuska (Rosa Gallica) oraz róża stulistna (Rosa Centyfolia), która jest mieszanką kilku gatunków róż (m.in. Damasceny, Gallicy i Moschaty).
Aby wyprodukować 1 kg olejku różanego potrzeba, w zależności od odmiany kwiatów i techniki produkcji, od 3,5 do nawet 8 ton płatków.
Zbiory kwiatów, jak i cały proces produkcji, przebiega według ściśle określonych zasad, tak aby wydobyć z płatków jak najwięcej aromatu. Znaczenia ma tu odpowiednia pora dnia, technika zbierania czy poziom rozwinięcia kwiatów. Zrywane są tylko w pełni rozwinięte kwiaty, wczesnym rankiem i wyłącznie ręcznie, do specjalnych koszy, aby zminimalizować ryzyko ich uszkodzenia. Jeszcze tego samego dnia płatki poddaje się destylacji.
Zastosowanie wody różanej
Woda różana może być z powodzeniem stosowana w kosmetyce – jest ona jednym z najstarszych naturalnych kosmetyków o właściwościach pielęgnujących; a także w kuchni – dzięki swemu intensywnemu zapachowi nadaje potrawom niezwykły smak i aromat.
- W kosmetyce
Wodę różaną mogą stosować wszyscy bez względu na wiek czy rodzaj cery. Jest niezastąpiona przy pielęgnacji cery suchej, gdyż wykazuje silne działanie nawilżające. Wzmacnia naczynka krwionośne, działa kojąco i przeciwzapalnie, dzięki czemu sprawdzi się świetnie przy problemach z tzw. pajączkami czy trądzikiem. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów polecana jest także dla cer dojrzałych.
Wodę różaną można stosować zamiast toniku, przemywając nasączonym wacikiem twarz. Świetnie sprawdzi się także jako mgiełka do twarzy – idealny sposób na odświeżenie cery, zwłaszcza w upalnie letnie dni. Można dodawać ją także do sypkich masek i glinek, zamiast zwykłej wody lub dolać do kąpieli.
Turcja | Deser gullac z nutą wody różanej (güllaç by gülin vardar na licencji CC BY 2.0)
- W kuchni tureckiej
Wody różanej używa się w kuchni tureckiej do aromatyzowania słodkich potraw i deserów. Dodaje się do nich zarówno różaną wodę jak i syrop, otrzymywany z połączenia wody i cukru.
Wodę różaną wykorzystuje się m.in. przy produkcji popularnych tureckich słodyczy, zwanych lokum lub Turkish delight. Te słodkie przysmaki w formie niewielkich kosteczek i o konsystencji przypominającej galaretkę, występują w wielu różnych, owocowych smakach i z wieloma dodatkami jak np. orzechy czy wiórki kokosowe. Jednymi z najbardziej oryginalnych są jednak te o smaku i aromacie różanym, który nadaje im właśnie woda różana.
Woda różana jest także popularnym dodatkiem do mleka i puddingów na bazie mleka jak np. su muhallebisi czy spożywany w czasie Ramadanu deser güllaç, przypominający nieco baklawę. Cieniutkie warstwy ciasta przełożone są orzechami włoskimi i pestkami granatu i zanurzone w mleku z dodatkiem wody różanej.
Turcja | Lokum z dodatkiem wody różanej (Turkish Delight, French Nougat, Coconut Ice - Jones the Grocer, Chadstone by Alpha na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również





