Kuchnię turecką charakteryzuje intensywny smak i aromat. Do przygotowania potraw używa się zwykle wielu przypraw i ziół. Część z nich ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni jak i w lecznictwie.
Turcja | Cynamon (Ceylon Cinnamon Sticks_11 by Cinnamon Vogue na licencji CC BY-SA 2.0)
Cynamon
Podstawowym składnikiem niemal wszystkich tureckich deserów jest cynamon. Dodaje się go również do potraw mięsnych, np. dolma.
Pul biber
Jedną z podstawowych przypraw w kuchni tureckiej jest papryka pul biber. Ma lekko słony smak i jest bardzo aromatyczna.
Pieprz
Turecka kuchnia nie może się obejść również bez pieprzu. Dodawany jest niemal do wszystkiego. Można go też dostać na każdym tureckim bazarze, zarówno na wagę jak i pakowany próżniowo.
Natka pietruszki
Każdy z nas zna dobrodziejstwa natki pietruszki. Turcy dodają ją do sałatek, dań mięsnych, a także jako ozdoba. Warto wiedzieć, że ma właściwości moczopędne.
Kminek
W żadnym tureckim domu nie może zabraknąć kminku! Używany jest on do potraw mięsnych, a także ryżu.
Posiada również właściwości przeciwskurczowe oraz bakteriobójcze. Kminek odświeża również oddech.
Turcja | Liście mięty (Oberlin Summer - Mint by Edsel Little na licencji CC BY-SA 2.0)
Tymianek
Tymianek pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Stosowana jest najczęściej do tłustych potraw, np do: kiełbas, pieczonych ziemniaków czy smażonych jaj. Tymianek charakteryzuje bardzo silny aromat.
Zioło stosowane jest również w lecznictwie. Zwalcza grypę, anginę, a także bóle gardła.
Mięta
Jedną z najstarszych roślin leczniczych na świecie jest mięta. Turcy dodają ją do sałatek, deserów oraz potraw mięsnych. Ma właściwości przeciwbólowe, bakteriobójcze oraz przeciwwymiotne. Działa również uspokajająco.
Czarnuszka
Czarnuszkę używa się głównie do posypywania pieczywa. Nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się ją do potraw zamiast kminku, np. do dipów.
Turcja | Świeży tymianek (Fresh Thyme by cookbookman17 na licencji CC BY 2.0)
Curry
Curry znane jest z kuchni indyjskiej, ale stosowane jest też również w Turcji. Jest doskonałym składnikiem do marynat i sosów barbecie.
Anyż
Kolejną przyprawą dodawaną do ciast, kompotów i deserów jest anyż. Charakteryzuje go miły zapach.
Anyż posiada również zastosowanie w lecznictwie. Działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.
Zainteresują Cię również