Kuchnię turecką charakteryzuje intensywny smak i aromat. Do przygotowania potraw używa się zwykle wielu przypraw i ziół. Część z nich ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni jak i w lecznictwie.

Turcja | Cynamon

Turcja | Cynamon (Ceylon Cinnamon Sticks_11 by Cinnamon Vogue na licencji CC BY-SA 2.0)

Cynamon

Podstawowym składnikiem niemal wszystkich tureckich deserów jest cynamon. Dodaje się go również do potraw mięsnych, np. dolma.

Pul biber

Jedną z podstawowych przypraw w kuchni tureckiej jest papryka pul biber. Ma lekko słony smak i jest bardzo aromatyczna.

Pieprz

Turecka kuchnia nie może się obejść również bez pieprzu. Dodawany jest niemal do wszystkiego. Można go też dostać na każdym tureckim bazarze, zarówno na wagę jak i pakowany próżniowo.

Natka pietruszki

Każdy z nas zna dobrodziejstwa natki pietruszki. Turcy dodają ją do sałatek, dań mięsnych, a także jako ozdoba. Warto wiedzieć, że ma właściwości moczopędne.

Kminek

W żadnym tureckim domu nie może zabraknąć kminku! Używany jest on do potraw mięsnych, a także ryżu.

Posiada również właściwości przeciwskurczowe oraz bakteriobójcze. Kminek odświeża również oddech.

Turcja | Liście mięty

Turcja | Liście mięty (Oberlin Summer - Mint by Edsel Little na licencji CC BY-SA 2.0)

Tymianek

Tymianek pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Stosowana jest najczęściej do tłustych potraw, np do: kiełbas, pieczonych ziemniaków czy smażonych jaj. Tymianek charakteryzuje bardzo silny aromat.

Zioło stosowane jest również w lecznictwie. Zwalcza grypę, anginę, a także bóle gardła.

Mięta

Jedną z najstarszych roślin leczniczych na świecie jest mięta. Turcy dodają ją do sałatek, deserów oraz potraw mięsnych. Ma właściwości przeciwbólowe, bakteriobójcze oraz przeciwwymiotne. Działa również uspokajająco.

Czarnuszka

Czarnuszkę używa się głównie do posypywania pieczywa. Nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się ją do potraw zamiast kminku, np. do dipów.

Turcja | Świeży tymianek

Turcja | Świeży tymianek (Fresh Thyme by cookbookman17 na licencji CC BY 2.0)

Curry

Curry znane jest z kuchni indyjskiej, ale stosowane jest też również w Turcji. Jest doskonałym składnikiem do marynat i sosów barbecie.

Anyż

Kolejną przyprawą dodawaną do ciast, kompotów i deserów jest anyż. Charakteryzuje go miły zapach.

Anyż posiada również zastosowanie w lecznictwie. Działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.

Zainteresują Cię również

Cypr - świat roślinny Cypr - świat roślinny
Cypr jest najbardziej lesistą wyspą w całym obszarze śródziemnomorskim. Już w starożytności uważany był za wyspę...
Chorwacja – świat roślinny Chorwacja – świat roślinny
Świat roślinny Chorwacji podzielić można na wyraźne strefy: nadmorską strefę roślinności śródziemnomorskiej,...
Świat roślinny i zwierzęcy Świat roślinny i zwierzęcy
Wielbiciele bujnej flory poczują się w Portugalii jak w raju, nie bez powodu bowiem zwana jest ona „ogrodem...
 Roślinność i uprawy w Turcji Roślinność i uprawy w Turcji
W przeszłości Anatolia była krainą bardziej zieloną niż obecnie. Dzisiejszy wygląd szaty roślinnej jest wynikiem...
Szarańczyn strąkowy Szarańczyn strąkowy
Drzewo to, zwane również karobowym lub po prostu karob, zdominowało krajobraz Cypru, po tym jak najprawdopodobniej...
Roślinność i uprawy w Egipcie Roślinność i uprawy w Egipcie
Z wyjątkiem doliny i delty Nilu na większej części terytorium Egiptu szata roślinna jest bardzo uboga ze względu na...