Dubaj nie posiada właściwie specyficznej kuchni, charakterystycznej wyłącznie dla swego obszaru. Jednakże dzięki wielokulturowości i różnorodności etnicznej Emiratu znajdziemy tu ogromny wybór dań bliskowschodnich z różnorodnych regionów, a także przysmaki charakterystyczne dla innych kuchni orientalnych.
Dubaj | Falafel – kotleciki z ciecierzycy (Falafel! by young shanahan na licencji CC BY 2.0)
Najpopularniejsze kuchnie w Dubaju
Do najbardziej rozpowszechnionych kuchni, których specjałów możemy spróbować w Dubaju, zaliczyć trzeba kuchnię libańską. Do jej charakterystycznych elementów należą bogactwo ziół i przypraw, aromatyczne sosy, ogromny wybór pysznych przystawek. Kuchnia ta stanowi mieszankę wpływów kuchni Imperium Osmańskiego, francuskiej oraz tradycyjnej, fenickiej.
Do najpopularniejszych dań kuchni libańskiej należą:
- Kibbeh – potrawa ze smażonego, mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego z ryżem;
- Kofta – pulpeciki z mięsa mielonego;
- Falafel – danie wegetariańskie – kotleciki z ciecierzycy;
- Hummus – pasta z ciecierzycy;
- Pasty z bakłażanów (np. baba ghanoush).
Przysmaki kuchni libańskiej podawane są z libańskim chlebem (pitą), świeżą sałatką oraz marynowanymi warzywami.
Ze względu na dużą liczbę imigrantów z Indii, w Dubaju popularna jest także kuchnia indyjska. Jest ona bardzo bogata w aromatyczne przyprawy, często pikantne; oferuje bardzo duży wybór dań wegetariańskich, jak również dań z kurczaka. Ryż jest ważnym składnikiem wielu potraw; popularne są również indyjskie placki. W Dubaju najczęściej zjeść można dania wywodzące się z północnej części Indii.
Dubaj | Baba ghanoush - pasta z bakłażanów (20160805-AMS-LSC-0201 by U.S. Department of Agriculture na licencji Public Domain Mark 1.0)
Z pewnością będziemy mieli okazję spróbować również specjałów kuchni irańskiej. Na czoło wysuwają się tu dania z ryżem, przyprawione szafranem bądź też pikantne. Serwowane są z irańskim chlebem (najczęściej lawaszem), sałatą, kapustą, pomidorami, cebulą i sosem jogurtowym z nutą mięty.
Obraz kuchni dubajskiej nie byłby pełen bez wspomnienia o kuchni Beduinów, w której skład wchodzą przede wszystkim świeże i suszone ryby, daktyle oraz mleko i mięso wielbłądzie.
Warto spróbować:
- Shawarma – potrawa z mięsa pieczonego na obrotowym rożnie, odpowiednik tureckiego döner kebabu. Jest to danie obiadowe, spożywane wieczorem;
- Ara’yes – przyprawione mielone mięso baranie zawinięte w chleb pita;
- Wspomniane wyżej kebbeh;
- Waraq enab – dolma – faszerowane liście winogron;
- Kawa arabska (qahwa saada);
- Herbata z mlekiem.
Dubaj | Kibbeh (Kibbeh Soneyeh by @joefoodie na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również