Dubaj nie posiada właściwie specyficznej kuchni, charakterystycznej wyłącznie dla swego obszaru. Jednakże dzięki wielokulturowości i różnorodności etnicznej Emiratu znajdziemy tu ogromny wybór dań bliskowschodnich z różnorodnych regionów, a także przysmaki charakterystyczne dla innych kuchni orientalnych.

Dubaj | Falafel – kotleciki z ciecierzycy

Dubaj | Falafel – kotleciki z ciecierzycy (by superhua )

Najpopularniejsze kuchnie w Dubaju

Do najbardziej rozpowszechnionych kuchni, których specjałów możemy spróbować w Dubaju, zaliczyć trzeba kuchnię libańską. Do jej charakterystycznych elementów należą bogactwo ziół i przypraw, aromatyczne sosy, ogromny wybór pysznych przystawek. Kuchnia ta stanowi mieszankę wpływów kuchni Imperium Osmańskiego, francuskiej oraz tradycyjnej, fenickiej.

Do najpopularniejszych dań kuchni libańskiej należą:

  • Kibbeh – potrawa ze smażonego, mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego z ryżem;
  • Kofta – pulpeciki z mięsa mielonego;
  • Falafel – danie wegetariańskie – kotleciki z ciecierzycy;
  • Hummus – pasta z ciecierzycy;
  • Pasty z bakłażanów (np. baba ghanoush).

Przysmaki kuchni libańskiej podawane są z libańskim chlebem (pitą), świeżą sałatką oraz marynowanymi warzywami.

Ze względu na dużą liczbę imigrantów z Indii, w Dubaju popularna jest także kuchnia indyjska. Jest ona bardzo bogata w aromatyczne przyprawy, często pikantne; oferuje bardzo duży wybór dań wegetariańskich, jak również dań z kurczaka. Ryż jest ważnym składnikiem wielu potraw; popularne są również indyjskie placki. W Dubaju najczęściej zjeść można dania wywodzące się z północnej części Indii.

Dubaj | Baba ghanoush - pasta z bakłażanów
Dubaj | Baba ghanoush - pasta z bakłażanów (by saaleha )

Z pewnością będziemy mieli okazję spróbować również specjałów kuchni irańskiej. Na czoło wysuwają się tu dania z ryżem, przyprawione szafranem bądź też pikantne. Serwowane są z irańskim chlebem (najczęściej lawaszem), sałatą, kapustą, pomidorami, cebulą i sosem jogurtowym z nutą mięty.

Obraz kuchni dubajskiej nie byłby pełen bez wspomnienia o kuchni Beduinów, w której skład wchodzą przede wszystkim świeże i suszone ryby, daktyle oraz mleko i mięso wielbłądzie.

Warto spróbować:

    • Shawarma – potrawa z mięsa pieczonego na obrotowym rożnie, odpowiednik tureckiego döner kebabu. Jest to danie obiadowe, spożywane wieczorem;
    • Ara’yes – przyprawione mielone mięso baranie zawinięte w chleb pita;
    • Wspomniane wyżej kebbeh;
    • Waraq enab – dolma – faszerowane liście winogron;
    • Kawa arabska (qahwa saada);
    • Herbata z mlekiem.

Dubaj | Kibbeh
Dubaj | Kibbeh (by montage_man )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...