Sułtanki to najpopularniejsza odmiana rodzynek. Pochodzą z rejonu Turcji i Iranu, gdzie panują doskonałe warunki klimatyczne do produkcji tych owoców. To tam uprawiane są winogrona, które po zebraniu poddaje się procesowi suszenia.

Sułtanki słyną z tego, że są wyjątkowo słodkie i najmniej kwaśne ze wszystkich rodzajów rodzynek.

Turcja | Sułtanki to najpopularniejsza odmiana rodzynek

Turcja | Sułtanki to najpopularniejsza odmiana rodzynek (by gregroose na licencji Pixabay)

Rodzynki sułtanki są bogatym źródłem wielu cennych składników, takich jak witaminy: A, C, E oraz witaminy z grupy B, jak również potasu,cynku wapnia, żelaza oraz magnezu.

Sprawność fizyczna

Rodzynki sułtanki są źródłem łatwo przyswajalnych kalorii, węglowodanów, wapnia, potasu oraz błonnika i fosforu. Dzięki temu stanowią idealną przekąskę po dużym wysiłku – efektywnie wspierają regenerację zmęczonego organizmu.

Zdrowie

Cukry zawarte w rodzynkach zwiększają odporność fizyczną, przede wszystkim jednak poprawiają pracę serca i mózgu. Są bardzo pomocne dla osób planujących rzucić palenie. Stanowią źródło witaminy z grupy B, które usprawniają procesy metaboliczne układu nerwowego.

Obecność potasu może mieć pozytywny wpływ na obniżanie ciśnienia krwi. Dużą zaletą rodzynek sułtańskich jest obecność sporej ilości antyoksydantów, które wzmacniają organizm.

Turcja | Rodzynki na tureckim targu

Turcja | Rodzynki na tureckim targu (Dried Fruits and Assorted Trail Mix by Christopher na licencji CC BY 2.0)

Znacząca zawartość kwasu winowego oraz błonnika pokarmowego, umożliwia wytworzenie w jelicie grubym optymalnego środowiska dla rozwoju właściwej flory bakteryjnej.

Tabela kaloryczna (w 100g rodzynek bez pestek):

  • 299kcal
  • Białko 3.07g
  • Tłuszcz 0.46g
  • Węglowodany 79.18g
  • Błonnik 3.7g
  • Cholesterol 0mg

Turcja | Rodzynki to zdrowa i pyszna przekąska

Turcja | Rodzynki to zdrowa i pyszna przekąska (Raisins and Sultanas by bongo vongo na licencji CC BY-SA 2.0)

Tabela minerałów (w 100g rodzynek bez pestek):

  • Wapń, Ca    50mg      
  • Żelazo, Fe    1.88mg      
  • Magnez, Mg    32mg      
  • Fosfor, P    101mg      
  • Potas, K    749mg      
  • Sód, Na    11mg      
  • Cynk, Zn    0.22mg      
  • Miedź, Cu    0.318mg      
  • Mangan, Mn    0.299mg      
  • Selen, Se    0.6mcg      
  • Fluor, F    233.9mcg     

źródło: www.ile-kalorii.pl

Zainteresują Cię również

Cypryjskie owoce Cypryjskie owoce
Jak wiadomo, Cypr jest wyspą pełną słońca. Nic więc dziwnego, że przez cały rok rośnie tu tak wiele owoców. W...
Owoce Chorwacji – figi Owoce Chorwacji – figi
Drzewa figowe to jedne z najstarszych drzew owocowych uprawianych przez człowieka. W Chorwacji figi rosną niemalże...
Jamajskie owoce Jamajskie owoce
Jamajka – kraj pełen słońca – jest miejsce, gdzie zawsze skosztujemy pysznych i świeżych owoców. Są aromatyczne,...
Brazylia ojczyzną ananasa Brazylia ojczyzną ananasa
Pierwotnie ananasy rosły prawdopodobnie tylko w Brazylii, jednak za sprawą Krzysztofa Kolumba owoc ten szybko...
Daktyle - słodkie bogactwo Egiptu Daktyle - słodkie bogactwo Egiptu
Przez tysiące lat daktyle stanowiły jedno z cenniejszych bogactw Bliskiego Wschodu. Palmy daktylowe...
Jagoda Goji Jagoda Goji
Jagoda goji to mały, czerwony owoc, rosnący na krzewie Lycium Barbarum. Ta wyjątkowa roślina spotykana jest na...