Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na kanapki czy do wyjadania wprost ze słoika.

Chorwacja | Jednym z podstawowych składników ajwaru jest papryka
Chorwacja | Jednym z podstawowych składników ajwaru jest papryka (by markovskavesna )

Chorwackie aromaty w domowym zaciszu

Ajwar przyrządza się z warzyw, głównie z bakłażanów i słodkiej papryki. Pasta produkowana jest przede wszystkim przez dwie firmy: Podravka oraz Mari. Możemy ją również przyrządzić sami.

Potrzebne nam będą:

  • około 1,5 kg bakłażanów,
  • 6 czerwonych papryk,
  • 4 pomidory
  • sok ze świeżej cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół szklanki oliwy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona papryka (przyprawa).

Jak zrobić ajwar?

Paprykę i bakłażany należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu aż skórka zrobi się czarna (warzywa można także ułożyć na grillu). Następnie wyjmujemy je i przykrywamy workiem z tworzywa sztucznego na około 10 min. Po tym czasie usuwamy nasiona i zdejmujemy skórkę.

Tak przyszykowane warzywa kroimy na dowolne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką (jeśli lubimy pikantne potrawy, dodajmy jej więcej).

Następnie dodajemy pokrojone pomidory, drobno posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż warzywa puszczą sok, a cała woda odparuje. Pastę można przełożyć do małych słoiczków i poddać pasteryzacji.

Tak przygotowany ajwar podajemy jako przystawkę do chorwackich dań.

Chorwacja | Ajwar idealnie nadaje się do potraw mięsnych oraz kanapek
Chorwacja | Ajwar idealnie nadaje się do potraw mięsnych oraz kanapek (by rubber_slippers_in_italy )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria
Z podróży najczęściej przywozimy całą masę wspomnień i zdjęć, ale również wiele mniej lub bardziej oryginalnych...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii 10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii
Portugalia słynie z wyśmienitej, bardzo różnorodnej kuchni. Będąc tam, chciałoby się spróbować wszystkiego, ale...