Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na kanapki czy do wyjadania wprost ze słoika.

Chorwacja | Jednym z podstawowych składników ajwaru jest papryka

Chorwacja | Jednym z podstawowych składników ajwaru jest papryka (How to make ajvar_step 1 by markovskavesna na licencji CC BY-SA 2.0)

Chorwackie aromaty w domowym zaciszu

Ajwar przyrządza się z warzyw, głównie z bakłażanów i słodkiej papryki. Pasta produkowana jest przede wszystkim przez dwie firmy: Podravka oraz Mari. Możemy ją również przyrządzić sami.

Potrzebne nam będą:

  • około 1,5 kg bakłażanów,
  • 6 czerwonych papryk,
  • 4 pomidory
  • sok ze świeżej cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół szklanki oliwy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona papryka (przyprawa).

Jak zrobić ajwar?

Paprykę i bakłażany należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu aż skórka zrobi się czarna (warzywa można także ułożyć na grillu). Następnie wyjmujemy je i przykrywamy workiem z tworzywa sztucznego na około 10 min. Po tym czasie usuwamy nasiona i zdejmujemy skórkę.

Tak przyszykowane warzywa kroimy na dowolne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką (jeśli lubimy pikantne potrawy, dodajmy jej więcej).

Następnie dodajemy pokrojone pomidory, drobno posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż warzywa puszczą sok, a cała woda odparuje. Pastę można przełożyć do małych słoiczków i poddać pasteryzacji.

Tak przygotowany ajwar podajemy jako przystawkę do chorwackich dań.

Chorwacja | Ajwar idealnie nadaje się do potraw mięsnych oraz kanapek

Chorwacja | Ajwar idealnie nadaje się do potraw mięsnych oraz kanapek (Served Meal on the table with hand above table by Marco Verch Professional Photographer na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Tureckie desery Tureckie desery
Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria
Z podróży najczęściej przywozimy całą masę wspomnień i zdjęć, ale również wiele mniej lub bardziej oryginalnych...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...