Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i mieszkańców w lokalnych piekarniach. A za czym kolejki te stoją? Oczywiście za pysznym, świeżym i ciepłym burkiem!

Chorwacja | Burek z mięsem
Chorwacja | Burek z mięsem (by cocoinzenl )

Burek – co to takiego?

Burek to podobnie jak štruklji popularna, chorwacka potrawa. Jest to rodzaj wypieku czy też placka z ciasta filo, wypełnionego wytrawnym lub słodkim nadzieniem. Jest to tradycyjna przekąska w krajach śródziemnomorskich i arabskich. W Chorwacji burek sprzedawany jest w wielu formach: podłużnych, okrągłych przypominających drożdżówki czy w trójkątach jak pizza. Jest to idealny wybór na sycące śniadanie, lunch albo kolację.

Rodzaje nadzienia

Burek w Chorwacji sprzedawany jest w wielu różnych smakach. Z wytrawnych wymienić można wersję z mięsem, serem, cebulą, fetą i szpinakiem czy o smaku pizzy. W wersji na słodko występuję w dwóch wariantach z nadzieniem jabłkowym lub wiśniowym.

Jak smakuje burek?

Burek jest po prostu przepyszny! Ciasto jest kruche, chrupiące a przy tym rozpływa się w ustach. Ze względu na wielość cieniutkich warstw odrobinę przypomina ciasto francuskie, ale jest od niego o wiele bardziej delikatne. Wybór smaków jest ogromny, także każdy znajdzie coś dla siebie.

Gdzie kupić?

Burek w Chorwacji kupić można w piekarniach, ciastkarniach oraz kawiarniach. Najpopularniejszy jest ten o smaku pizzy. Cena zależy od wielkości, gramatury i rodzaju nadzienia. Przeważnie jest to od 8 do 10 kun za sztukę.

Przepis na domowy burek z serem

Aby upiec własny, domowy burek potrzebne będą:

Składniki na ciasto:

  • Ok. 500g mąki pszennej
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Roztopione masło do smarowania ciasta (ok. ½ kostki)

Chorwacja | Burek
Chorwacja | Burek "pizza" (by dearbarbie )

Składniki na nadzienie:

  • 250g sera feta
  • 400g twarogu półtłustego, zmielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki jogurtu (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia

Z podanych składników należy zagnieść ciasto a następnie podzielić je na 15-17 mniejszych części. Każdą z części ciasta należy rozwałkować na jak najcieńszy placek, a następnie delikatnie rękoma rozciągać je aż stanie się niemal przezroczyste.

Składniki na nadzienie należy dokładnie utłuc i wymieszać.

Każdy placek smarujemy masłem i przykrywamy kolejnym plackiem. Spód burka powinien składać się z kilku takich warstw. Tak przygotowany spód układamy w wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Następnie wykładamy połowę farszu i przykrywamy kolejnymi plackami, smarując każdy masłem. Wykładamy drugą połowę farszu i przykrywamy pozostałymi plackami. Wierzchnią warstwę smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czas i pracę, możemy użyć gotowego ciasta filo, które tak jak np. ciasto francuskie kupić można w marketach.

Chorwacja | Duży wybór smaków gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie
Chorwacja | Duży wybór smaków gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie (by twic )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria
Z podróży najczęściej przywozimy całą masę wspomnień i zdjęć, ale również wiele mniej lub bardziej oryginalnych...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...

 

Przeczytaj również

Kolonia

Kolonia (Köln) Jest czwartym pod względem liczby ludności (po Berlinie, Hamburgu i Monachium) miastem Niemiec. Miasto położone jest w Nadrenii…

Kiedy jechać do Sofii?

Stolica Bułgarii jest jednym z najstarszych miast Europy, a mimo to jej dewiza umieszczona w herbie brzmi: „Rośnie, ale się…

Mniej wolnego w kryzysie

Od 2013 roku Boże Ciało, Wszystkich Świętych oraz dwa inne święta państwowe nie będą już w Portugalii dniami wolnymi od…

Za ile można przeżyć w Pradze?

Mówi się, ze czeska Praga to miejsce wspaniałe ale kosztowne. Czy to prawda? Przyglądając się cenom w stolicy Czech zastosujemy…

Euro 2012

18 kwietnia 2007 stał się pamiętną datą w dziejach Polski i Ukrainy. Państwa te wywalczyły wówczas prawo do organizacji finałowego…

Kuchnia niemiecka – coś więcej niż kiełbasa i kapusta

Cudzoziemcom niemiecka kuchnia kojarzy się przede wszystkim z obfitymi mięsnymi daniami, kiszoną kapustą i ziemniakami.

Majestatyczne praskie Hradczany

Kiedy wybierzemy się na wycieczkę po Pradze, często słyszeć będziemy o Hradczanach (Hradčany). Jest to magiczne miejsce, do połowy osiemnastego…

Portugalia – które plaże polecacie?

Zapytaliśmy naszych czytelników o portugalskie plaże, które mogliby polecić z czystym sumieniem i poniżej zaprezentujemy cztery miejsca, których z pewnością…