Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i mieszkańców w lokalnych piekarniach. A za czym kolejki te stoją? Oczywiście za pysznym, świeżym i ciepłym burkiem!
Chorwacja | Burek z mięsem (Trip to Croatia-Day 1-Zagreb-Burek by Coralie Ferreira na licencji CC BY 2.0)
Burek – co to takiego?
Burek to podobnie jak štruklji popularna, chorwacka potrawa. Jest to rodzaj wypieku czy też placka z ciasta filo, wypełnionego wytrawnym lub słodkim nadzieniem. Jest to tradycyjna przekąska w krajach śródziemnomorskich i arabskich. W Chorwacji burek sprzedawany jest w wielu formach: podłużnych, okrągłych przypominających drożdżówki czy w trójkątach jak pizza. Jest to idealny wybór na sycące śniadanie, lunch albo kolację.
Rodzaje nadzienia
Burek w Chorwacji sprzedawany jest w wielu różnych smakach. Z wytrawnych wymienić można wersję z mięsem, serem, cebulą, fetą i szpinakiem czy o smaku pizzy. W wersji na słodko występuję w dwóch wariantach z nadzieniem jabłkowym lub wiśniowym.
Jak smakuje burek?
Burek jest po prostu przepyszny! Ciasto jest kruche, chrupiące a przy tym rozpływa się w ustach. Ze względu na wielość cieniutkich warstw odrobinę przypomina ciasto francuskie, ale jest od niego o wiele bardziej delikatne. Wybór smaków jest ogromny, także każdy znajdzie coś dla siebie.
Gdzie kupić?
Burek w Chorwacji kupić można w piekarniach, ciastkarniach oraz kawiarniach. Najpopularniejszy jest ten o smaku pizzy. Cena zależy od wielkości, gramatury i rodzaju nadzienia. Przeważnie jest to od 8 do 10 kun za sztukę.
Przepis na domowy burek z serem
Aby upiec własny, domowy burek potrzebne będą:
Składniki na ciasto:
- Ok. 500g mąki pszennej
- 300ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- Roztopione masło do smarowania ciasta (ok. ½ kostki)
Chorwacja | Burek "pizza" (Traditional Balkan cheese pie Burek served on the plate by Marco Verch Professional Photographer na licencji CC BY 2.0)
Składniki na nadzienie:
- 250g sera feta
- 400g twarogu półtłustego, zmielonego
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki jogurtu (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia
Z podanych składników należy zagnieść ciasto a następnie podzielić je na 15-17 mniejszych części. Każdą z części ciasta należy rozwałkować na jak najcieńszy placek, a następnie delikatnie rękoma rozciągać je aż stanie się niemal przezroczyste.
Składniki na nadzienie należy dokładnie utłuc i wymieszać.
Każdy placek smarujemy masłem i przykrywamy kolejnym plackiem. Spód burka powinien składać się z kilku takich warstw. Tak przygotowany spód układamy w wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Następnie wykładamy połowę farszu i przykrywamy kolejnymi plackami, smarując każdy masłem. Wykładamy drugą połowę farszu i przykrywamy pozostałymi plackami. Wierzchnią warstwę smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czas i pracę, możemy użyć gotowego ciasta filo, które tak jak np. ciasto francuskie kupić można w marketach.
Chorwacja | Duży wybór smaków gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie (Burek heaven by Tom Anderson na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





