Baczny turysta mijający autokarem rozległe połacie chorwackich winnic, na pewno domyśli się, iż kraj ten powinien mieć coś do zaoferowania dla prawdziwego smakosza.
Chorwacja | Najsłynniejszym chorwackim napojem alkoholowym jest rakija (by Alex Proimos)
Wina chorwackie
Powszechnie uważa się, że wina z głębi chorwackiego kontynentu są lekkie, łagodne i orzeźwiające, zaś te produkowane nad samym Adriatykiem – mocne i ciężkie, jednym słowem: z charakterem.
Do godnych polecenia chorwackich win należą:
Wina białe – lahtina (z wyspy Krk), pošip i grk (z Korčuli)
Wina czerwone – cabernet z Poreča, wina z Dingač i Postup (na półwyspie Pelješac)
Wyżej wymienione trunki podawane są zwykle w postaci tzw. gemišt, czyli połączenia w odpowiednich proporcjach wina i wody mineralnej.
To się może przydać (tłumaczenie etykiet na chorwackich winach):
Bijelo – białe
Crno – czerwone
Suho – wytrawne
Slatko – słodkie
stolno vino – wino stołowe
kvalitetno vino – wino jakościowe
vrhunsko vino – wino najwyższej klasy
Chorwacja | Wino to jeden z najpopularniejszych chorwackich trunków (Raw wine by andy nunn na licencji CC BY 2.0)
Rakija
Najsłynniejszym chorwackim napojem jest chyba jednak rakija. Jest to mocny napój alkoholowy, poddawany kilkakrotnej destylacji i charakteryzujący się lekkim owocowym aromatem. W Chorwacji panuje zwyczaj picia małego kieliszka tego trunku tuż przed obiadem. W Chorwacji popularna jest przede wszystkim rakija wytwarzana z winogron. Oryginalny trunek domowej produkcji jest zwykle bardzo mocny – może mieć nawet 50-70 % zawartości alkoholu, dlatego też z myślą o zagranicznych turystach produkowane są rakije słabsze o zawartości do 40 % alkoholu. Nie widomo ile w tym prawdy, a ile legendy, ale rakii przypisuje się czasem działanie lecznicze. Być może przekonanie to wzięło się z faktu, iż niektóre gatunki tego napoju aromatyzowane są ziołami, owocami czy nawet kwiatami róży. W Chorwacji często rakija na aperitif podawana jest gratis od gospodarza restauracji.
Jeśli pragniemy sprawić sobie lub komuś rakiję, jako oryginalną pamiątkę z wakacji, warto wiedzieć, że nie poleca się kupna tego trunku w sklepie. Zarówno jego jakość, jak i cena mogą być niezadowalające. Zdecydowanie lepsze rakije kupimy bezpośrednio u producenta lub na bazarach. Niektórzy bardziej charyzmatyczni sprzedawcy mają zwyczaj częstowania trunkiem przed zakupem lub demonstrują jego jakość i moc rozlewając odrobinę i podpalając ją.
Do najbardziej znanych i cenionych rakii należą:
- lozovaca – z winogron
- sljivovica – ze śliwek
- travarica – z ziół i winogron
- vilijamkova – z gruszek
- kajsijevaca – z moreli
Likiery
Lżejszym trunkiem również popularnym w Chorwacji są słodkie likiery owocowe, wśród których wyróżnia się maraskino z dzikiej gorzkiej wiśni, kruskovac z gruszki czy orahovac z orzechów.
Piwo
Chorwaci nie stronią także od piwa. Najpopularniejszym trunkiem z tej rodziny jest Tomislav – ciemne piwo, które zaczęto ważyć najprawdopodobniej już w 1925 r., a którego patronem jest nikt inny, jak tylko panujący w latach 925–928, król Tomisław Chorwacki.
Chorwacja | Chorwackie piwo jasne (Ožujsko beer at cafe Buža, Dubrovnik by Yusuke Kawasaki na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





