Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród szerokiej gamy ciast, lodów, ciastek czy słodkich naleśników i deserów.
Taka różnorodność smaków pozwoli każdemu łasuchowi odnaleźć coś dla siebie.
Chorwacja | Pyszny strudel z jabłkami to popularny deser w Chorwacji (Strudel Take 2 by Pug Girl na licencji CC BY 2.0)
Słodkie przysmaki w Chorwacji
Amatorzy słodkich obiadów nie będą zawiedzeni, gdyż w chorwackiej kuchni nie brakuje słodkich dań. Na początek wymienić można tradycyjne štruklji, czyli rodzaj pierogów, bardzo popularne zwłaszcza na północy kraju. Danie to serwowane jest w wersji na ostro lub na słodko, może być pieczone lub gotowane. Kolejna potrawa, podawana zarówno na słodko jak i wytrawnie to burek, czyli ciasto filo wypełnione nadzieniem. Słodkie ciasto nadziewane jest jabłkami lub wiśniami. Na słodko podaje się także ravioli –niewielkie pierożki z migdałami, likierem i cynamonem. Tak jak w Polsce w Chorwacji popularne są knedle ze śliwkami i cynamonem.
Ciasta i ciasteczka
Wśród popularnych chorwackich ciast należy wymienić przepyszne, tradycyjne makowce i orzechowce (makovnjača i orehnjača). Jeśli nie jesteśmy fanami maku lub orzechów skuśmy się na savijačę (štrudla), czyli strudel z serowym nadzieniem lub z różnymi owocami jak jabłka czy wiśnie. W Chorwacji popularnym ciastem jest także baklava, znana z kuchni tureckiej, czyli ciasto składające się z wielu cieniutkich warstw ciasta filo, przełożonych posiekanymi orzechami i nasączonych miodem. Amatorzy polskich kremówek ucieszy fakt, iż na Chorwacji dostaniemy kremšnitę, czyli pyszne ciasto francuskie z kremem waniliowym i cukrem pudrem. Najsłynniejsze wersje tego ciasta można spróbować w Zagrzebiu i mieście Samobor. Do tradycyjnych chorwackich ciast należą rapska torta, czyli ciasto z migdałami i likierem Maraschino w formie ślimaka oraz međimurska gibanica – wielowarstwowe ciasto francuskie przełożone 4 rodzajami nadzienia – z orzechów, sera, maku i jabłek. Fanom ciastek i ciasteczek z pewnością przypadną do gustu drożdżowe kiflice, kremowe jelaćić kocke oraz paprenjaći, czyli herbatniki miodowe z dodatkiem czarnego pieprzu.
Chorwacja | Popularnym ciastem w Chorwacji jest baklava (Baklava by Hans Splinter na licencji CC BY-ND 2.0)
Desery
Prócz ciast, kuchnia chorwacka oferuje również szeroki wybór deserów. Do najpopularniejszych należy rožata – czyli deser o konsystencji budyniu na bazie z jajek, karmelu, mleka i likieru różanego z gorzką skórką pomarańczową. Chorwacja słynie także z wielu wariantów pączków. I tak do wyboru mamy fritule – czyli małe pączki, często aromatyzowane rumem, z rodzynkami, posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami np. z kremem czekoladowym. Inną odmianą pączków w Chorwacji są uštipci, często podawane z dżemem lub kajmakiem oraz krafne (pokladnice), czyli odpowiednik polskich pączków.
Chorwacja | W Chorwacji koniecznie trzeba spróbować naleśników! (As were the crepes. by the third dream na licencji CC BY 2.0)
Naleśniki
Być w Chorwacji i nie spróbować naleśników to prawdziwy grzech. Jest to jeden z najpopularniejszych deserów w tym kraju. Chorwaci podają naleśniki na wiele różnych sposobów. Palačinke mogą być z owocami (świeże, suszone), konfiturą, sosem owocowym, kremem czekoladowo-orzechowym, słodkim nadzieniem orzechowym lub konfiturą. Tradycyjna palačinka to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
Chorwacja | Burek można podawać na słodko i na słono (Trip to Croatia-Day 1-Zagreb-Burek by Coralie Ferreira na licencji CC BY 2.0)
Lody i desery lodowe
Tak jak Włochy słyną ze swoich gelato, tak również Chorwacja słynie z tradycyjnie wyrabianych lodów, sladoled. Można je jeść solo, lub wybrać jeden z wielu pysznych deserów lodowych jak chociażby „Banana Split” - deser składający się z trzech gałek lodów, ułożonych na przekrojonym na pół bananie, z dodatkiem bitej śmietany i sosu czekoladowego.
Owoce i bakalie
Chorwacja to także bogactwo owoców i słodkich bakalii. Podaje się tu owoce w słodkim syropie, przetwory owocowe, kompoty i galaretki. Ciekawą propozycję stanowi kitnikies, czyli gotowane pigwy w galaretce.
Chorwacja | Chorwackie sladoled, czyli lody (Croatia-5044.jpg by Joanne Goldby na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również





