Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród szerokiej gamy ciast, lodów, ciastek czy słodkich naleśników i deserów.

Taka różnorodność smaków pozwoli każdemu łasuchowi odnaleźć coś dla siebie.

Chorwacja | Pyszny strudel z jabłkami to popularny deser w Chorwacji

Chorwacja | Pyszny strudel z jabłkami to popularny deser w Chorwacji (Strudel Take 2 by Pug Girl na licencji CC BY 2.0)

Słodkie przysmaki w Chorwacji

Amatorzy słodkich obiadów nie będą zawiedzeni, gdyż w chorwackiej kuchni nie brakuje słodkich dań. Na początek wymienić można tradycyjne štruklji, czyli rodzaj pierogów, bardzo popularne zwłaszcza na północy kraju. Danie to serwowane jest w wersji na ostro lub na słodko, może być pieczone lub gotowane. Kolejna potrawa, podawana zarówno na słodko jak i wytrawnie to burek, czyli ciasto filo wypełnione nadzieniem. Słodkie ciasto nadziewane jest jabłkami lub wiśniami. Na słodko podaje się także ravioli –niewielkie pierożki z migdałami, likierem i cynamonem. Tak jak w Polsce w Chorwacji popularne są knedle ze śliwkami i cynamonem.

Ciasta i ciasteczka

Wśród popularnych chorwackich ciast należy wymienić przepyszne, tradycyjne makowce i orzechowce (makovnjača i orehnjača). Jeśli nie jesteśmy fanami maku lub orzechów skuśmy się na savijačę (štrudla), czyli strudel z serowym nadzieniem lub z różnymi owocami jak jabłka czy wiśnie. W Chorwacji popularnym ciastem jest także baklava, znana z kuchni tureckiej, czyli ciasto składające się z wielu cieniutkich warstw ciasta filo, przełożonych posiekanymi orzechami i nasączonych miodem. Amatorzy polskich kremówek ucieszy fakt, iż na Chorwacji dostaniemy kremšnitę, czyli pyszne ciasto francuskie z kremem waniliowym i cukrem pudrem. Najsłynniejsze wersje tego ciasta można spróbować w Zagrzebiu i mieście Samobor. Do tradycyjnych chorwackich ciast należą rapska torta, czyli ciasto z migdałami i likierem Maraschino w formie ślimaka oraz međimurska gibanica – wielowarstwowe ciasto francuskie przełożone 4 rodzajami nadzienia – z orzechów, sera, maku i jabłek. Fanom ciastek i ciasteczek z pewnością przypadną do gustu drożdżowe kiflice, kremowe jelaćić kocke oraz paprenjaći, czyli herbatniki miodowe z dodatkiem czarnego pieprzu.

Chorwacja | Popularnym ciastem w Chorwacji jest baklava

Chorwacja | Popularnym ciastem w Chorwacji jest baklava (Baklava by Hans Splinter na licencji CC BY-ND 2.0)

Desery

Prócz ciast, kuchnia chorwacka oferuje również szeroki wybór deserów. Do najpopularniejszych należy rožata – czyli deser o konsystencji budyniu na bazie z jajek, karmelu, mleka i likieru różanego z gorzką skórką pomarańczową. Chorwacja słynie także z wielu wariantów pączków. I tak do wyboru mamy fritule – czyli małe pączki, często aromatyzowane rumem, z rodzynkami, posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami np. z kremem czekoladowym. Inną odmianą pączków w Chorwacji są uštipci, często podawane z dżemem lub kajmakiem oraz krafne (pokladnice), czyli odpowiednik polskich pączków.

desery.1

Chorwacja | W Chorwacji koniecznie trzeba spróbować naleśników! (As were the crepes. by the third dream na licencji CC BY 2.0)

Naleśniki

Być w Chorwacji i nie spróbować naleśników to prawdziwy grzech. Jest to jeden z najpopularniejszych deserów w tym kraju. Chorwaci podają naleśniki na wiele różnych sposobów. Palačinke mogą być z owocami (świeże, suszone), konfiturą, sosem owocowym, kremem czekoladowo-orzechowym, słodkim nadzieniem orzechowym lub konfiturą. Tradycyjna palačinka to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

Chorwacja | Burek można podawać na słodko i na słono

Chorwacja | Burek można podawać na słodko i na słono (Trip to Croatia-Day 1-Zagreb-Burek by Coralie Ferreira na licencji CC BY 2.0)

Lody i desery lodowe

Tak jak Włochy słyną ze swoich gelato, tak również Chorwacja słynie z tradycyjnie wyrabianych lodów, sladoled. Można je jeść solo, lub wybrać jeden z wielu pysznych deserów lodowych jak chociażby „Banana Split” - deser składający się z trzech gałek lodów, ułożonych na przekrojonym na pół bananie, z dodatkiem bitej śmietany i sosu czekoladowego.

Owoce i bakalie

Chorwacja to także bogactwo owoców i słodkich bakalii. Podaje się tu owoce w słodkim syropie, przetwory owocowe, kompoty i galaretki. Ciekawą propozycję stanowi kitnikies, czyli gotowane pigwy w galaretce.

desery.2

Chorwacja | Chorwackie sladoled, czyli lody (Croatia-5044.jpg by Joanne Goldby na licencji CC BY-SA 2.0)

Zainteresują Cię również

Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Zielona zupa - Caldo verde Zielona zupa - Caldo verde
Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii....
Bacalhau á bras Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest...
Alkohol w Egipcie Alkohol w Egipcie
Egipt to kraj konserwatywny pod względem spożywania alkoholu. Wybierając się na wycieczkę do do tego kraju, trzeba...
Węgry – wakacje w rytmie czardasza Węgry – wakacje w rytmie czardasza
Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier...