Każdego roku jesienią w wielu miejscowościach w centralnej Istrii odbywają się słynne Dni Trufli. Jest to czas kiedy w poszczególnych miastach, przeważnie w weekendy, maja miejsce różnego rodzaju atrakcje i wydarzenia o charakterze kulinarnym.

Dni Trufli to niepowtarzalna okazja na zakup oraz spróbowanie przeróżnych truflowych specjałów.

Chorwacja | Makaron z truflami to jedno z wielu dań jakich spróbować można w lokalnych restauracjach
Chorwacja | Makaron z truflami to jedno z wielu dań jakich spróbować można w lokalnych restauracjach (by alchen123 )

Jakie miasta biorą udział w festiwalu?

Wśród miast wymienić należy Buzet, Livade, Motovun, Buje oraz Momjan. W każdym z nich odbywać się będą festyny, wystawy, pokazy gotowania połączone z degustacją, aukcje truflowe, targi czy też inne liczne atrakcje, a wszystko to na cześć cennych i rzadkich grzybów, jakimi są trufle. Oprócz wspomnianych wydarzeń podczas tego grzybowego święta w lokalnych sklepach kupić można wiele produktów z dodatkiem trufli, jak np. oliwę truflową, różnego rodzaju pasty, ser owczy i kozi z dodatkiem trufli, a także świeże czy konserwowe grzyby. W restauracjach serwowane są tradycyjne dania tego regionu, oczywiście wszystkie z dodatkiem trufli, m.in. fritada, pasty z tradycyjnego makaronu fuži i pljukanci oraz kluski gnocchi.

Atrakcje festiwalu

Festiwal rozpocznie się 12.09 w mieście Buzet, na placu Fontana, smażeniem gigantycznego omletu z truflami na patelni o średnicy 2,5 m! Do jego przygotowania kucharze zużyją 2015 jaj oraz 10 kg trufli!

Od 20.09 przez 6 kolejnych tygodni w Livade odbywać się będą tzw. Dni Trufli Zigante. Odbywające się w tym czasie wystawy i targi białej trufli to już coroczna tradycja, przyciągająca smakoszy i znawców tych grzybów z całego świata. Oprócz prezentacji i degustacji trufli, podczas Dni Trufli Zigante, spróbować można także innych regionalnych produktów Istrii czy wina. Odwiedzający w tym czasie Livade turyści mogą wziąć udział w pokazach gotowania czy gwarantującym niezapomniane wrażenia „polowaniu na trufle” w pobliskich lasach Motovuńskich.

Dodatkowo w weekend 24-25.10 w Livade odbędzie się XXII Tuberfest, w czasie którego przewidziane są pokazy gotowania, aukcje trufli, pokazy szukania grzybów, targi produktów regionalnych oraz wystawy poświęcone białym truflom.

Zarówno w Motovun (24.10) jak i Momjan (02-15.11) odbędą się festiwale wina i trufli, na których skosztować będzie można nie tylko grzybów, ale również lokalnych win, pod okiem somelierów.

W ostatni weekend festiwalu w Buzet odbędą się targi trufli i produktów regionalnych, takich jak domowej roboty szynka, sery, oliwa z oliwek, wina, miody, konfitury i przetwory owocowe, ajwar czy ciastka.

Co?

Dni Trufli w Istrii (Dani tartufa u Istri)

Gdzie?

Miasta Buzet, Livade, Motovun, Buje oraz Momjan

Kiedy?

12.09.2015 – 08.11.2015

Chorwacja | Istryjski specjał - ser z truflami
Chorwacja | Istryjski specjał - ser z truflami (by alchen123 )

Źródło: www.istra.hr

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria
Z podróży najczęściej przywozimy całą masę wspomnień i zdjęć, ale również wiele mniej lub bardziej oryginalnych...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii 10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii
Portugalia słynie z wyśmienitej, bardzo różnorodnej kuchni. Będąc tam, chciałoby się spróbować wszystkiego, ale...